Barcelona Activa aposta per retornar als orígens de l’economia col·laborativa : Servei de Premsa

Barcelona Activa aposta per retornar als orígens de l’economia col·laborativa

23/06/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’economia col·laborativa o sharing economy (economia del compartir) és una etiqueta que fan servir diferents pràctiques. Les fronteres entre unes i altres no són sempre clares, però les diferències estan, sobretot, en l’impacte que tenen en la societat, la ciutat, el medi ambient o el mercat laboral.

Es pot actuar en dues direccions: d’una banda, s’han de generar polítiques per impulsar l’ecosistema de projectes que garanteixin relacions justes i equitatives, d’altra banda, des del sector públic, s’han de buscar mecanismes per frenar models que provoquen impactes negatius a la nostra societat.

 

Barcelona lidera el moviment procomú

El fenomen del que avui es coneix com economia col·laborativa s’accelera, sobretot, arran de la crisi econòmica i ens els darrers anys ha tingut un creixement exponencial. Però l’origen ve de la mà d’Internet, què obre les portes a noves formes de producció col·laborativa entre iguals, a través de plataformes de tecnologia lliure i creant comunitats obertes a la participació.

Barcelona juga un paper clau en el desenvolupament del model procomú, doncs la ciutat compta amb talent creatiu i innovador, una comunitat pionera i projectes reconeguts a nivell internacional.

Amb l’objectiu de construir un marc de treball amb aquest ecosistema, per desenvolupar un model de ciutat més just, democràtic i sostenible, a principis de l’any passat Barcelona Activa va posar en marxa BarCola (Barcelona Col·labora). Es tracta d’un grup de cocreació i reflexió integrat per representants de l’administració pública, del món de la recerca acadèmica i d’empreses o entitats d’economia col·laborativa procomú.

 

A més, la setmana vinent, els dies 27 i 28 de juny, persones expertes del sector, investigadores, emprenedores i policy makers participaran a la 2a Jornada d’Economies Col·laboratives Procomuns. Una trobada que reforça el posicionament estratègic de la ciutat com a referent en aquest àmbit i que situa Barcelona al capdavant del lideratge en la configuració d’un ecosistema, la creació de polítiques públiques i el debat entorn als reptes i oportunitats.

 

Els principis del model procomú

El model procomú es basa en la producció col·laborativa de recursos i serveis, articulada a partir de plataformes digitals, en comunitats de persones contribuïdores que s’autogovernen i en la propietat compartida d’un recurs comú i que es fa accessible com un bé públic. Un paradigma que es diferencia totalment d’altres plataformes com Airbnb, Uber o Wallapop, entre d’altres.

El nom procomú neix de posar en valor la idea de “comuns digitals” (bens comuns oberts i accessibles a tothom en l’esfera digital), en analogia als comuns naturals que la Nobel d’Economia Elionor Ostrom va descriure a “Gobernando los Comunes”.

Els casos “clàssics” de producció procomú són el programari lliure i la Wikipedia, tot i que s’ha expandit a àrees amb un fort component de coneixement, de  producció material com maquinaria (ateneus de fabricació), allotjaments (couchsurfing) o divises (monedes locals).

Els principals criteris del model procomú, definits pel grup de recerca DIMMONS de la UOC, fan referència al sistema de finançament del projecte, al seu impacte social, al tipus de tecnologia que es fa servir, a la generació de coneixement compartit i al models de governança.

L’economia col·laborativa procomú no és un fenomen nou com a tal ni recent. Als anys 80 ja van sorgir les primeres iniciatives i amb l’inici del segle XXI es van desenvolupar projectes que encara avui són referents, com la Wikipedia, Open Street Maps o Arduino.

Tenint en compte la tensió i els interrogants que plantegen certes pràctiques, des de Barcelona s’aposta per identificar l’economia col·laborativa que conserva el model inicial basat en la producció de béns i serveis que tenen un benefici comú.

Barcelona Activa, cantera de projectes

“La Comunificadora” és un programa pioner d’impuls i acceleració de projectes d’economia col·laborativa sota els paràmetres socials i equitatius del model procomú.

En total, s’han acompanyat 15 projectes en diferents estats de maduració, tant en el procés de generació de la idea de negoci, com de desenvolupament d’un prototip o en etapa de consolidació o millora. Es tracta d’iniciatives de sectors diversos: mobilitat, disseny, turisme, TIC, cultura o mobile, entre d’altres.

Al llarg dels quatre mesos que ha durat, s’han dut a terme sessions formatives d’introducció al sector, sobre models de negoci sostenibles, noves fonts de finançament alternatives (banca ètica, crowdfunding o crowdequity, entre d’altres), formes jurídiques i habilitats emprenedores.

Cada equip promotor ha comptat amb una persona assignada que li fa de tutora durant tot el programa, a més de 10 hores de sessions de mentoria personalitzada per part de persones expertes en diferents àmbits com ara les plataformes web col·laboratives, la sostenibilitat econòmica, comunicació o fabricació digital. Es va crear una borsa de 35 mentors per a que cada participant pogués acudir al perfil professional que més li convenia tant pel procés de maduració del projecte com per resoldre una necessitat concreta. Està previst fer una edició anual i, el proper mes de novembre, començarà la següent.

Aquest programa respon a una de les propostes sorgides a la Jornada de Procomuns de l’any passat i es posa en marxa amb l’objectiu de detectar, activar i enfortir la comunitat de persones emprenedores i empreses de la vessant procomú a la ciutat.





Paraules clau

economia col·laborativa/