Sessió de control del consell plenari : Servei de Premsa

Sessió de control del consell plenari

30/06/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcaldessa ha afirmat que el Govern treballa solucionar el conflicte laboral a TMB i ha insistit “que les bases per a l’acord, hi són”

Ha destacat la feina del govern municipal en l’àmbit de la transparència i la tasca per impedir la inflació de la contractació menor directa

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

Prec del grup municipal Demòcrata perquè s’informi sobre el cost per TMB de les vuit jornades de vaga de metro, quants diners ha deixat d’ingressar l’empresa a causa de les vagues i quants viatges s’han deixat de prestar. L’alcaldessa ha explicat que, fins al mes de juny, a causa de la vaga de metro, s’han deixat de fer 1,4 milions validacions, i respecte l’impacte en diners, ha xifrat la pèrdua en 546.000 euros en diferents conceptes, com la disminució de la recaptació, el cost de la seguretat addicional, etc…Ha advertit, però, que el més greu no és l’impacte econòmic de la vaga, sinó els efectes de la vaga sobre la mobilitat de la ciutadania i l’activitat econòmica de tota l’àrea metropolitana. Ha assegurat que el govern municipal, i la regidora de Mobilitat, està “bolcat” per resoldre com abans millor el conflicte laboral i ha agraït la feina de mediació que està duent a terme la Generalitat “per facilitar consens en el conveni”. Ha alertat, però, que “els mediadors van fer una bona proposta per acostar posicions, ja molt properes”,  però els treballadors no van voler portar a votació. “Des de l’empresa s’han aportat propostes en positiu”, ha afegit, i s’ha compromès a  seguir treballant perquè “les bases de l’acord hi són”.

Prec del grup municipal de C’S perquè el govern municipal porti a terme les actuacions que siguin necessàries per incrementar la vigilància de les instal·lacions del metro i protegir als vigilants de seguretat, destinant majors recursos materials i humans, dotant als vigilants d’equips i formació adequats, i incorporant un reglament i uns protocols d’actuació. L’alcaldessa ha acceptat el prec atès que, ha afirmat, és una tasca que ja s’està duent a terme. Ferrocarril Metropolità ha incrementat en aquests darrers tres darrers anys la contractació de serveis de seguretat privada i aquest increment ha suposat un descens en el nombre d’intrusions de vandalisme, que segons ha xifrat l’alcaldessa, han passat de 852 l’any 2015 a 490 l’any 2016. També hi ha hagut un augment dels equips de seguretat durant les nits de servei ininterromput. Ha explicat que també  s’ha reduït el nombre d’agressions a vigilants de seguretat: d’1,78 lesions per 10.000 hores de servei (el 2015) a 1,54 (el 2016).

Prec del grup municipal d’ERC perquè el govern municipal compri la peça F dels terrenys de les Casernes de Sant Andreu per tal de començar a tirar endavant els projectes que es considerin més urgents i, que d’aquesta manera, les veïnes i veïns de Sant Andreu Nord puguin començar a veure resoltes algunes de les mancances que pateixen. L’alcaldessa ha insistit en traslladar, de nou, la demanda que el Consorci de la Zona Franca finalitzi el tràmit de cessió d’aquest terreny a l’Ajuntament de Barcelona. Ha recordat que ambdós institucions van signar, el dos de desembre de 2015, un acord d’intencions per tal de reactivar la urbanització de Casernes de Sant Andreu “que ens ha de permetre la construcció de dos edificis d’habitatges de dotació per a gent gran; un centre cívic; una escola bressol i un edifici d’habitatge de dotació i un edifici administratiu”. També ha explicat que el consistori ja té el pressupost per a la urbanització i els equipaments, i que ara cal “fer tota la pressió possible” perquè aquest espai no aculli activitats “ que no ens agraden”, en relació a la presència de l’entitat Legionarios de Cristo. L’alcaldessa ha conclòs que, respecte del Consorci de la Zona Franca, cal corregir l’anomalia absoluta de la governança d’aquest organisme, “que atempta a la sobirania municipal”.

Pregunta del grup municipal del PP sobre la valoració del govern municipal de l’abast i el procediment d’adjudicació de subvencions i de contractació de serveis menors de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. L’alcaldessa ha assegurat que la valoració és positiva, atès que durant aquests dos anys s’ha reduït la discrecionalitat en les subvencions i s’ha augmentat la concurrència. També ha citat l’augment  de la transparència en les contractació, amb l’elaboració d’un informe que abasta les contractacions dels anys 2014 i 2015. Ha recordat que  “ha estat aquest Govern qui ha detectat, quantificat i publicat al web de transparència, la inflació de la contractació menor directa, amb proveïdors que acumulaven anualment més d’1M€ en contractes d’aquest tipus” i, sobre aquesta informació, “actuem ràpidament i modifiquem les Bases d’Execució del Pressupost 2016 en el sentit d’establir límits per proveïdor per a la contractació menor directa” perquè no hi hagi cap adjudicatari que superi el milió d’euros amb contractes menors. “Lliçons sobre aquest àmbit, ni una”, ha afegit Ada Colau, dirigint-se al president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz.

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat la següent Declaració Institucional:

Perquè es realitzin els canvis necessaris a la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l’impost sobre el Valor Afegit (IVA). Davant de l’onada d’inspeccions fiscals a un ampli nombre d’entitats culturals, equipaments i organismes públics o privats vinculats a la prestació de serveis públics, el plenari del consell municipal ha aprovat una declaració institucional perquè es realitzin els canvis necessaris perquè aquesta llei precisi la interpretació i diferenciï entre les subvencions vinculades al preu i les aportacions realitzades per les Administracions Públiques per a la gestió del serveis públics. Així mateix, s’insta a les forces polítiques del Congrés a portar a terme aquest canvi normatiu al més avia possible, i demanar al Ministeri d’Hisenda a treballar sobre les inspeccions en curs per trobar una solució.





Paraules clau

Sessió de control del consell plenari/