Barcelona millora la plataforma digital decidim.barcelona amb la inclusió de noves funcionalitats : Servei de Premsa

Barcelona millora la plataforma digital decidim.barcelona amb la inclusió de noves funcionalitats

04/07/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha licitat un contracte de serveis de construcció i implantació de la plataforma decidim.barcelona amb mesures de contractació pública responsable per valor de 430.800 euros. La voluntat del Govern municipal és la de millorar la plataforma que vehicula els processos participatius de la ciutat amb la inclusió de noves funcionalitats que donin resposta a les necessitats de la ciutadania i afavorir el seu ús.

Aquest nou contracte respon a la voluntat del Govern municipal d’invertir en infraestructures digitals municipals, de codi lliure i basades en una economia col·laborativa i, sobretot, a la de potenciar un eix essencial de l’acció de govern com és l’aprofundiment democràtic, fomentar la participació de la ciutadania i la seva incidència en l’agenda política i avançar en la coproducció de polítiques públiques.

A més, també dóna resposta a una premissa que és que les institucions públiques han de garantir un servei digital per a la participació política, la deliberació, la intel·ligència col·lectiva i les capacitats que la tecnologia ofereix per a resoldre els problemes de la ciutat. Tot això, sense afectar a la seguretat i a la privacitat de les dades de la ciutadania.

Amb aquest contracte segueix el desenvolupament del nou Pla Digital de l’Ajuntament de Barcelona amb uns plecs que, per primera vegada, inclouen clàusules per garantir la contractació responsable, metodologies àgils, treball col·laboratiu entre empreses obrint la porta a les PIMES per accedir a contractació pública, amb l’obligatorietat de treballar amb codi obert, de manera transparent, amb seguiment de la ciutadania i els treballadors públics i complint amb un codi de garanties democràtiques que assegurin una confidencialitat de dades, igualtat d’oportunitats, reusabilitat del codi i obertura a la col·laboració.

Així, la plataforma comptarà amb tot un seguit de noves funcionalitats. Les principals són:

 

Una infraestructura digital al servei de la ciutadania

El decidim.barcelona és la plataforma que es va desenvolupar amb motiu del procés participatiu del PAM, per tal de fomentar la part digital del procés. Aquesta és una plataforma concebuda i desenvolupada específicament per donar servei al nou model relacional i deliberatiu i que permet articular, visibilitzar i donar a conèixer tot el recorregut que segueixen les propostes i facilitar la seva amplificació. Gràcies a aquesta eina, s’incrementa la transparència; es millora l’eficàcia; es canalitza la participació ciutadana i es facilita la rendició de comptes.

Actualment, aquesta plataforma, de codi lliure, la utilitzen altres ciutats metropolitanes com són Terrassa, Sabadell, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat i institucions com Localret i la Diputació de Barcelona, que comencen a donar i coordinar serveis per a d’altres ajuntaments amb aquesta plataforma.

En aquests moments, el decidim.barcelona compta amb 26.629 participants i acull 12 processos participatius. Recull un total de 11.849 propostes, 19.080 comentaris, 673 trobades, i 185.463 suports.





Paraules clau

decidim.barcelona/