Barcelona presenta una diagnosi de l’impacte del canvi climàtic sobre la calor a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona presenta una diagnosi de l’impacte del canvi climàtic sobre la calor a la ciutat

12/07/2017



Temps estimat de lectura: 8 minuts

Més calor, més onades de calor i nits més tòrrides, principals efectes

Els efectes esperats afectaran de manera desigual a la ciutat i en particular a la població de més de 75 anys, nadons, persones amb patologies cròniques, i aquells que viuen en domicilis pitjor aïllats, amb menys renda i en zones amb menys verd

A la tardor es presentarà el Pla Clima per reforçar l’acció enfront aquesta problemàtica, i s’integraran i ampliaran les estratègies de mitigació, adaptació i resiliència, justícia climàtica i impuls a l’acció ciutadana

 

El canvi climàtic suposa grans reptes per a la ciutat principalment en termes de salut i benestar de les persones, seguretat en el subministrament d’alguns serveis bàsics i canvis en les necessitats de les infraestructures (principalment vinculades al litoral i clavegueram).

Els impactes esperats varien en funció de l’èxit global en la disminució de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i de la capacitat d’adaptar la ciutat a les noves necessitats.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha declarat que “avui reforcem el nostre compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. La lluita contra la injustícia climàtica ens ha de permetre garantir que tota la ciutadania, i també a Barcelona, es pugui viure millor i de manera més saludable”.

A la tardor es presentarà el Pla Clima per reforçar l’acció enfront d’aquesta problemàtica, i s’integraran i ampliaran les estratègies de mitigació, adaptació i resiliència, justícia climàtica i impuls a l’acció ciutadana.

El Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno ha remarcat que “amb el Pla Clima fem una crida a tothom a participar de la lluita contra el canvi climàtic ampliant la col·laboració i el treball col·lectiu que ja fem desenvolupem en el marc del Compromís de Barcelona pel Clima”.

Actualment en termes d’emissions ens trobem davant dos possibles escenaris, un escenari de lluita contra el canvi climàtic seguint els acords de París (anomenat escenari compromès), i un escenari passiu, si no fem esforços de mitigació del canvi climàtic i continuem amb les tendències actuals (escenari passiu).

L’estudi realitzat per l’Ajuntament de Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya i Barcelona Regional sobre l’anàlisi de les dades globals de l’impacte del canvi climàtic a Barcelona, concreta amb la millor informació disponible a l’actualitat, i amb més detall que mai, els possibles efectes segons l’escenari d’emissions que es produeixi:

1. Augment de la temperatura mitjana a la ciutat:

Barcelona té actualment una temperatura mitjana anual d’uns 18ºC. La temperatura mitjana:

– Podria augmentar fins a 1,6ºC a mitjans de segle en escenari compromès
– Podria arribar a més de 2ºC en escenari passiu
– Possible increment de 30 dies càlids l’any (més de 30ºC) escenari compromès i 60 dies en el passiu

Un estudi recent de l’efecte de les altes temperatures en 50 ciutats espanyoles durant el període 1990-2004 conclou que l’impacte pot variar segons les diferents zones geogràfiques i que Barcelona és una de les ciutats més afectades per la calor. L’increment de mortalitat mitjana durant els mesos d’estiu en aquestes 50 ciutats és del 14,6%, mentre que a Barcelona es dispara un 27%. Per tant, un augment de les temperatures en aquest període podia tenir un impacte important sobre la salut.

2. Increment en el número i la intensitat de les onades de calor:

Una onada de calor és un increment molt rellevant de la temperatura, molt per sobre de les temperatures habituals i durant un període de temps significatiu. En el cas de Barcelona es considera onada de calor quan les temperatures màximes superen els 33,1ºC durant tres dies consecutius o més.

Les onades de calor que afecten a Barcelona provenen de l’entrada de masses d’aire càlides i seques del centre d’africà en situacions anticiclòniques. S’han comptabilitzat 8 onades de calor a la ciutat en els últims 30 anys. La de major intensitat és la que va succeir l’any 1982 on es van enregistrar temperatures rècord, (l’Observatori Fabra va enregistrar 39,8ºC), però la més llarga correspon a l’onada de l’any 2003 amb 13 dies de durada.

De l’anàlisi de les últimes onades de calor (2012 i 2015), els valors de temperatura més elevats se situen al districte de Les Corts, Eixample Esquerra, Nou Barris i Ciutat Vella. Per contra, les zones amb temperatures menys elevades se situen a la zona del litoral concretament a la Barceloneta i Poblenou gràcies a l’efecte termoregulador del mar. A la nit però, la situació és a la inversa i les temperatures més altes se situen en la franja costera.

Els principals canvis esperats són els següents:

• Augment de la freqüència i intensitat de les onades de calor
– Es passarà de l’actual mitjana d’una onada de calor cada gairebé 4 anys a 1 onada de calor a l’any i possible augment de 2-3 dies més en escenari compromès a finals de segle.
– Es passarà de l’actual mitjana d’una onada de calor cada gairebé 4 anys a 4-5 onades de calor l’any i duraria fins a 6 dies més en l’escenari passiu.

• Possible augment de la temperatura superior als 20ºC (nits tropicals) i 25ªC (nits tòrrides
– Actualment Barcelona pateix 38 nits tropicals a l’any. En el futur es preveu que a finals de segle, amb l’escenari compromès es duplicarien les nits tropicals respecte a l’actualitat, i es triplicarien en l’escenari passiu.
– Les nits tòrrides, amb actualment quasi 1 nit a l’any, s’incrementarien de 1,8 dies sota l’escenari compromès i gairebé 5 dies a l’escenari passiu, si bé hi ha barris on no es preveu pràcticament canvis sobre la situació actual.

• També augmenten el cas extrem dels dies tòrrids (temperatures superiors a 35ºC)

– La mitjana actual és de quasi 1 dia cada 2 anys. Sota l’escenari compromès les simulacions indiquen que aquests fenòmens s’incrementen aproximadament uns 2 dies més cada any. Sota l’escenari passiu l’increment previst és de 8 dies.

Conseqüències sobre la salut:

L’exposició a la calor té importants efectes sobre la salut ja que agreuja malalties cròniques, especialment les cardiovasculars i respiratòries. L’onada de calor del 2003 va comportar més de 72.000 morts a Europa i una despesa de més de 20.000 milions d’euros. Segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), a Barcelona el nombre de defuncions va ascendir a 1.587, fet que suposa un 42% més que la mitjana dels 4 anys anteriors.

Igualment les nits tòrrides, a més de dificultar el bon descans, incrementa les concentracions d’ozó troposfèric, que pot causar lesions pulmonars directes i augmenta la gravetat de les malalties respiratòries com l’asma.

Un impacte desigual:

L’estudi també conclou que els efectes del canvi climàtic afecten a tothom, però de forma desigual. Determinades poblacions i zones seran afectades de manera més important:

– Població de més de 75 anys, nadons, persones amb patologies cròniques
– Zones amb edificis amb un mal comportament energètic
– Zones mancades d’espais verds
– Instrucció insuficient, utilitzat com a nivell socioeconòmic
– Les zones de la ciutat on més afectarien les onades de calor creuant-ho amb aquests paràmetres de vulnerabilitat serien al districte de Nou Barris i algunes zones dels districtes de Sants-Montjuïc, Les Corts i Eixample.

Què s’ha fet fins al moment:

La política actual de l’Ajuntament es basa en el Compromís de Barcelona pel Clima, que parteix del principi de la responsabilitat compartida i a més de l’actuació específica impulsada per l’Ajuntament promou la implicació d’entitats i organitzacions en la identificació de problemes concrets, la cerca de solucions i la implementació d’actuacions per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i per prevenir els impactes del canvi climàtic de manera estructural.

Amb més d’un miler d’organitzacions signants, entre empreses, entitats, escoles i el propi Ajuntament de Barcelona, en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022 els signants assumeixen els principis i objectius globals del Compromís, però, a més, es comprometen a emprendre accions concretes en els seus camps d’acció.

El Compromís de Barcelona pel Clima té dos objectius globals pel 2030: la reducció dels gasos amb efecte d’hivernacle un 40% en relació 2005 i augmentar 1,6 km2 (1m2 per cada habitant actual) el verd urbà com a mesura d’adaptació.

L’Ajuntament per portar-ho a terme ha definit 5 mesures estratègiques i 7 projectes prioritaris i la xarxa ciutadana ha creat 9 projectes que estaran finalitzats a finals d’aquest any.

Alguns dels àmbits prioritaris d’actuació han estat:

– Incrementar la quantitat i la qualitat del verd a la ciutat, ja que proporcionen ombra i frescor al temps que capturen gasos d’efecte d’hivernacle. En alguns parcs la temperatura és de 3ºC menys. En aquest sentit, destaquen el Pla del verd i la biodiversitat (2012-2020); el Pla Director de l’Arbrat (2017-2037) i el Programa d’Impuls a la Infraestructura Verda Urbana (2017). També aquest any s’ha convocat un concurs per fomentar les cobertes mosaic, que a banda d’altres beneficis socials i ambientals que aporten, redueixen la reflectància solar i refresquen també l’ambient.

– Fomentar la rehabilitació energètica per millorar el confort tèrmic i les característiques dels edificis i els equipaments públics. Destaquen el Pla de millora energètica dels edificis municipals o l’Estratègia per a la rehabilitació urbana de Barcelona (2016-2019).

– Nova política energètica municipal. On destaquen l’aposta per les energies renovables, la creació d’un operador energètic municipal i el desplegament de xarxes de fred i calor.

– Aposta per una mobilitat sostenible basada en la mobilitat activa i el transport públic.

– Analitzar la vulnerabilitat al canvi climàtic de la ciutat i mapificar-ho

De manera específica enfront a les onades de calor:

Des del mes de juny i fins al 15 de setembre a Barcelona s’activa el Pla Específic d’Emergència Municipal per Onades de Calor, i es mantenen activades de forma automàtica les fases preventives amb les següents mesures:

– d’informació als col·lectius professionals de serveis socials d’atenció primària municipals, dels centres d’atenció a les persones sense sostre i d’atenció domiciliària,
– de comunicació a la població i difusió de recomanacions,
– d’actualització del cens de persones vulnerables i la llista de recursos assistencial i centres de dia climatitzats
– l’establiment d’un servei telefònic permanent.

Les principals accions previstes pels serveis socials municipals si s’arriba a la fase d’alerta són:

– Operatiu preventiu per a les persones vulnerables: a través dels serveis d’atenció a les persones vulnerables (Tele-Assistència, Servei d’Atenció Domiciliària, centres de serveis socials, etc.) s’informa de la situació de risc i se’n fa un seguiment. S’activen tot un seguit de mesures per tal d’evitar que les persones més vulnerables surtin al carrer en les hores del dia de més calor (concessió d’àpats a domicili, perllongament de les activitats als casals d’avis, etc).

– Operatiu específic a la via pública: un dispositiu format per 21 professionals i 6 vehicles coordinats pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) surt al carrer per atendre in situ persones vulnerables. A les persones sense sostre se’ls reparteix aigua, se’ls informa de la possibilitat d’utilitzar els centres d’acolliment climatitzats, etc

El Pla Clima, un pas endavant

Per reforçar l’acció municipal fins ara existent, i donada la problemàtica que ara s’ha diagnosticat clarament pel cas de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona està treballant per desenvolupar el Pla Clima, un document que ha de marcar les línies estratègiques futures: mitigació, adaptació i resiliència, justícia climàtica i impuls a l’acció ciutadana, i principals accions a portar a terme.

El Pla Clima té per objectiu integrar les accions de l’Ajuntament contra el canvi climàtic en els propers dos anys i en la perspectiva del 2030. L’elaboració del Pla Clima inclourà un procés de coproducció amb les entitats i empreses de la xarxa Barcelona + Sostenible, que des de juliol fins a desembre podran fer les seves aportacions a través de sessions de participació i de la plataforma Decidim Barcelona, un espai on es farà accessible tot el contingut del procés. Les entitats de la xarxa podran realitzar sessions participatives amb les persones que hi treballen, amb les associades o que hi estan implicades. D’aquesta manera es vol fomentar la participació dins les organitzacions per tal de recollir el màxim de propostes.

Document 1/2

Document 2/2





Paraules clau

calor/ canvi climàtic/