Primera reunió de la Comissió de Seguiment sobre la connexió dels tramvies : Servei de Premsa

Primera reunió de la Comissió de Seguiment sobre la connexió dels tramvies

25/07/2017

L’objectiu de la comissió és compartir els diferents estudis realitzats amb els principals agents implicats i escoltar la seva opinió sobre el futur d’aquesta connexió

La comissió està integrada per entitats de veïns i comerciants, entitats de mobilitat i col·legis professionals i universitats

 

Ahir a la tarda es va celebrar la primera reunió de la Comissió de Seguiment sobre la connexió dels tramvies entre Glòries i Francesc Macià. La seva creació suposa un pas més dins del procés global d’escolta activa que fa més d’un any que el Govern municipal està duent a terme.

L’objectiu de la comissió és compartir amb els seus integrants els principals criteris que conformen la proposta municipal per a la connexió de les xarxes tramviàries, així com escoltar i debatre amb els diferents actors implicats, tant territorials com d’àmbit de ciutat i metropolità, sobre el seguiment dels treballs de l’estudi informatiu i del projecte executiu. Aquest procés també pretén obrir un canal de comunicació bidireccional entre l’administració i els agents implicats en el projecte per facilitar l’intercanvi d’informació i la recollida de propostes i recomanacions al llarg de l’elaboració i el seu desenvolupament.

A dia d’avui la Comissió de Seguiment està formada pels següents integrants:

Entitats veïnals i de comerciants: FAVB, Sant Gervasi Sud, , Sant Gervasi – Galvany, Josep Tarradellas, Turó Parc, Les Corts, Pedralbes, Maternitat i Sant Ramon, Fort Pienc, Sagrada Família, Passeig de Sant Joan, Dreta l’Eixample, Sant Antoni, Vila de Gràcia, l’Antiga Esquerra de l’Eixample, Nova Esquerra de l’Eixample, Poblenou, Parc i la Llacuna, Clot-Camp de l’Arpa, Diagonal Mar i Front Marítim, Vila Olímpica, Besòs-Maresme, Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, Associació Diagonal Barcelona, Cor Eixample, Amics del Passeig de Gràcia, Comerciants Avinguda Tarradellas, Consell de Gremis de comerç, Serveis i Turisme, PIMEC i Cambra de Comerç de Barcelona.

Entitats mobilitat: Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta, BACC, PTP, Plataforma de la Qualitat de l’Aire, RACC, P(A)T, Stop Accidents, Barcelona Camina, Institut Municipal de Discapacitat.

Col·legis professionals: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB), Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC), Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (EBCN), Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports (camins.cat), Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), Col·legi d’Enginyers Tècnics d’Obres Públiques de Catalunya(CETOP), Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Universitats: UPF (campus Poblenou i Ciutadella), UPC (campus Nord i Besós) i UB (Diagonal i Poblenou)

 

Procés d’escolta activa

Per recollir la visió de la ciutadania sobre el projecte de connexió dels tramvies, durant aquest mandat s’ha impulsat un procés d’escolta activa per acompanyar el desenvolupament del projecte.

Aquest procés té com a objectius compartir amb els agents implicats en el projecte els criteris principals que conformen la proposta municipal per a la connexió de les xarxes, així com recollir la seva visió, abans i al llarg de tot el procés tècnic, fent palesa la voluntat municipal d’escoltar totes les parts relacionades amb el projecte.

Algunes de les actuacions que ja s’han dut a terme han estat:

– Elaboració d’un estudi sobre les propostes i els posicionaments dels diferents agents implicats sobre la connexió dels tramvies entre els anys 2008 i 2015. Aquest estudi ha servit per identificar el mapa d’actors relacionats amb el projecte i sistematitzar les seves aportacions i posicions al llarg dels últims anys, per poder planificar un procés d’escolta activa el més ampli i plural possible.

– Recollida i anàlisi de les propostes sobre la connexió dels tramvies o sobre la reforma de la Diagonal, realitzada durant el procés de participació del Pla d’Actuació Municipal a través de la plataforma Decidim.barcelona.

– Convocatòria de reunió dels membres del Pacte per la Mobilitat per presentar i debatre monogràficament sobre els estudis encarregats des de l’Ajuntament sobre la connexió dels tramvies.

– Realització d’un informe de plantejaments i la visió dels actors i els agents clau, un document elaborat durant el mes de juny i juliol de 2016 a partir de set entrevistes o focus groups temàtics, en la qual es va recollir de manera específica la visió, ara ja sobre els primers estudis i propostes municipals, dels agents de promoció del transport públic i defensa de la qualitat de l’aire, del col·lectiu d’usuaris de la bicicleta de la ciutat, del col·lectiu de vianants i persones amb mobilitat reduïda, del col·lectiu d’usuaris del vehicle privat, dels col·legis professionals, del moviment veïnal i del sector del comerç i serveis de la ciutat.

– Participació en diverses sessions informatives, promogudes i convocades per les entitats sectorials i associacions de veïns de l’entorn de l’àmbit del projecte. Aquestes sessions s’han centrat en donar a conèixer el contingut dels estudis tècnics per a la connexió de la xarxa tramviària. En concret, s’ha participat en les sessions informatives següents:
Sessió informativa als delegats de Comissions Obreres a les empreses de transports i de construcció de material ferroviari, el 28 de setembre 2016.
Sessió informativa als barris de Fort Pienc i la Sagrada Família, escola Ramon Llull, el 14 de desembre de 2016.
Sessió informativa als barris de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni, a l’espai Calàbria 66, el 14 de març de 2017.
Sessió informativa als barris del Clot i Camp de l’Arpa, a la seu de l’Associació de Veïns i Veïnes del Clot – Camp de l’Arpa, el 10 de maig de 2017.
Sessió informativa als barris del Poblenou, Diagonal Mar i Front Marítim, el Parc i Vila Olímpica, al Casal de Barri de Vila Olímpica, el 14 de juny de 2017.

– Participació en sessions informatives de col·legis professionals:
Col·legi d’Enginyers Industrials, el 12 de gener de 2017.
Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, el 19 de juliol de 2017.
Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, prevista pel 26 de juliol del 2017.
Paral·lelament el procés d’escolta activa també s’obrirà al conjunt del veïnat dels barris vinculats al projecte a través dels Consells de Barri.Compartiu aquest contingut