Tot preparat per celebrar la Festa Major de Gràcia : Servei de Premsa

Tot preparat per celebrar la Festa Major de Gràcia

12/08/2017

Bombers de Barcelona i la Fundació Festa Major mantenen el sistema organitzatiu d’autoprotecció per a cadascun dels carrers engalanats i altres espais de Festa

L’Ajuntament reforça el servei de neteja i incrementa un 125% el personal habitual

S’incorporen 50 limitadors de so en diferents espais de la Festa per minimitzant l’impacte acústic en els habitatges més directament afectats

 

El proper dilluns es donarà el tret de sortida a la Festa Major de Gràcia, que enguany celebra el seu Bicentenari.

Els serveis municipals estan preparats amb l’objectiu que totes les persones que la vulguin gaudir ho facin amb la major tranquil·litat, convivència, amb el màxim respecte als guarnits dels carrers i garantint els descans dels veïns.

 

Carrers d’un únic sentit de circulació

Fruit de la voluntat del Districte i de la Fundació Festa Major per anar millorant a gestió de la prevenció i seguretat de la Festa, i de la bona predisposició dels carrers, es manté un any més els sistema organitzatiu d’autoprotecció per a cadascun dels carrers engalanats i altres espais de Festa.

A tal efecte, s’ha comptat amb la col·laboració i assessorament de tècnics del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) que ha impartit sessions formatives i han resolt els dubtes que sorgien a cadascun dels carrers.

Durant els dies previs a la Festa, els Bombers de Barcelona també han estat realitzant tasques d’inspecció dels hidrants de la zona.

 

Itineraris recomanats i pla d’accés de sentit obligatori

Per quart any consecutiu es crea un pla d’itinerari recomanat i d’accés de sentit obligatori que té com objectiu garantir les condicions òptimes de seguretat, d’accessibilitat i de gaudi de la festa.

Aquest pla organitzarà els carrers guarnits en els moments de màxim aforament i concentració de visitants i podrà determinar, si s’escau el criteri de sentit únic, disposant de tanques provisionals i informant els visitants de l’itinerari recomanat a partir d’aquells moment. D’aquesta manera es preveu una major fluïdesa a l’hora de circular per l’interior dels carrer.

 

Agents de proximitat

Es comptarà amb un dispositiu específic de vigilància de l’espai públic a les principals places i carrers de l’àmbit les Festes de Gràcia amb un operatiu especial amb patrulles de la Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra. Els cossos de seguretat estaran dimensionats, com en les darreres edicions, per tal de garantir una Festa amb un desenvolupament correcte i segur.

Les funcions d’acompanyament de la Guàrdia Urbana consisteixen a garantir la gestió de les activitats a l’espai públic, el control del compliment normatiu per part dels locals de pública concurrència i la circulació. Algunes d’aquestes tasques les fan conjuntament amb el cos dels Mossos d’Esquadra.

 

Més limitadors de so

Un dels aspectes més importants a controlar serà la limitació del so per respectar el descans dels veïns i veïnes. El districte de Gràcia i la Fundació de la Festa Major treballaran plegats per millorar la convivència entre festa i el veïnatge.

Es posaran limitadors per controlar el so a diferents punts de la Festa els dies de més afluència i intensitat musical. Cal recordar, en aquest sentit, que està planificat incorporar limitadors de so a 50 escenaris de la festa. Es limitaran prop d’un centenar d’actuacions musicals i la distribució dels limitadors es mantindrà durant els 7 dies de festa

La instal·lació d’un limitador suposa una reducció de la percepció del nivell sonor, sense perjudicar la qualitat musical i minimitzant l’impacte acústic en els habitatges més directament afectats.

 

Reforç del dispositiu de neteja i dels serveis WC

El servei de neteja començarà a les 7h cada matí i continuarà a la tarda i sobretot a la nit per tal de fer una neteja en profunditat un cop acabades totes les activitats programades.

En total treballaran unes 215 persones diàries en un dispositiu que es reparteix en torns de matí, tarda i nit i que suposa un increment del 125% del personal habitual.

Com a tasques prioritàries, els equips del dispositiu de neteja de la Festa Major duran a terme tasques de neteja amb aigua dels carrers i places, reforç del servei d’aigua amb producte odoritzant allà on s’hagin detectat actuacions incíviques i el buidatge de papereres. Els horaris de recollida de residus s’adapten a les programacions de la festa i als conseqüents canvis forçats en la mobilitat al barri.

Es preveu la utilització d’unes 1.750 papereres de cartró entre tots els carrers i places, i es reforçarà la recollida selectiva i orgànica. Els carrers disposaran també de bujols per cadascuna de les fraccions de recollida selectiva. Aquest any es distribuiran també per les places punts de selectiva amb papereres de cartró de colors (groc, marró, blau i gris) per a les diferents fraccions de residus.

El districte ha revisat la col·locació de les cabines sanitàries mòbils i la seva dimensió per tal d’adaptar-la a les necessitats dels espais i tenir una millor cobertura durant les festes.

El servei de cabines sanitàries passaran de les 104 de l’any passat a les 115 d’aquest any, 22 de les quals seran adaptades (l’any 2016 van ser 17) i 4 urinaris.

 

Una Festa més sostenible

Got retornable

Aquest any no es lliuraran gots de plàstic. La Fundació Festa Major de Gràcia, juntament amb San Miguel i Ecofestes, aplicarà el sistema integral dels #gotsreutilitzables a tots els carrers i espais del barri durant la Festa Major. Alguns dels bars i establiments del barri també s’han sumat a la iniciativa.

L’aplicació d’aquest sistema té l’objectiu de reduir l’impacte ecològic i les deixalles en carrers i places. L’objectiu del projecte és eradicar el got d’un sol ús per apostar pels gots reutilitzables i la seva màxima reutilització.

La desaparició del residu del got d’un sol ús també evita l’acumulació excessiva de plàstics en papereres, contenidors i, sobretot, al terra de carrers i places. Aquest sistema suposa també una àmplia reducció de les despeses de neteja.

Quan finalitzin les festes, tot el got recuperat, net i brut, es retornarà a les instal·lacions d’Ecofestes per ser rentat i empaquetat de nou, a fi que pugui ser utilitzat en pròximes edicions o en altres activitats del barri.

Lliga la Bossa

És una iniciativa del districte amb col·laboració de la direcció de Neteja i Residus i de les entitats i comerços d’algunes zones de la Vila de Gràcia amb l’objectiu de fomentar la corresponsabilització d’entitats i comerços en la neteja d’alguns espais.

Aquestes entitats i comerços lligaran les bosses de les papereres de cartró quan estiguin plenes i les portaran a uns punts acordats amb els serveis de neteja on es recolliran. Així es compensen els problemes de mobilitat dels serveis durant aquests dies i alhora es responsabilitzen de tenir nets els espais.

 

Transport públic tota la nit

L’Ajuntament recomana l’ús del transport públic per desplaçar-se els dies de la Festa. Les estacions més properes als diferents punts on es faran les activitats programades per la festa major són:
L3 – Diagonal, Fontana, Lesseps
L4 – Verdaguer, Joanic
L5 – Diagonal, Verdaguer

El metro reforçarà amb personal de seguretat les estacions més concorregudes durant les festes.

Per afavorir la mobilitat sostenible durant la Festa, s’oferirà servei ininterromput de metro la nit de divendres 18 a dissabte 19 d’agost. La nit de dissabte 19 a diumenge 20, el servei serà ininterromput com és habitual.

També es pot arribar a Gràcia amb les línies regulars d’autobús de TMB.

 

Roger de Gràcia i Agnès Busquets pregoners de la Festa Major de Gràcia 2017

Roger de Gràcia i Agnès Busquets han estat escollits pel districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia perquè obrin, amb el tradicional pregó del dia 14 d’agost, la Festa Major de Gràcia de 2017. Els dos, reconeguts actors de l’àmbit del teatre i la televisió, tenen vincles amb el districte, bé sigui familiars o per la seva carrera professional.

Roger de Gràcia va créixer al Fort Pienc però sempre ha mantingut el lligam amb el districte a través de la seva família, que hi va seguir vivint. Quan va formar la seva pròpia família, l’actor es va instal·lar de nou a Gràcia, on l’Agnès ja vivia.

Actor llicenciat en Comunicació Audioviosual, ha destacat com a presentador de diferents programes, com per exemple el Caçadors de Paraules, Bocamoll, OIK mentens, No me les puc treure del cap o La Meva, de Televisió de Catalunya. Ha col·laborat en altres programes de la mateixa cadena, com La Columna i el Polònia. Des del setembre del 2016 és el presentador del magazín de Catalunya Ràdio, Estat de Gràcia.

Per la seva banda, l’Agnès Busquets és una actriu catalana formada a l’Institut del Teatre, a Terrassa. Ha treballat al Col·lectiu Teatre Necessari Trono Villegas i a la Companyia Menudos, de Pau Miró. També ha col·laborat i participat amb diverses produccions teatrals.

Pel que fa a la seva vessant televisiva, va començar a Televisió de Catalunya presentant el Club Super 3, va continuar amb el concurs en anglès Play, i ha participat en diverses produccions teatrals d’El Terrat. Actualment col·labora amb diferents projectes de Minoria Absoluta com el Polònia o el Crackòvia. També ha col·laborat en el programa radiofònic La Tribu, de Catalunya Ràdio.Compartiu aquest contingut