L’Ajuntament de Barcelona fa un crida per augmentar el Servei de Famílies Col·laboradores : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona fa un crida per augmentar el Servei de Famílies Col·laboradores

14/08/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Durant l’any 2016 un total de 73 infants diferents van ser acollits de manera temporal i voluntària per alguna de les 75 famílies que hi havia inscrites

El servei es va crear de manera pionera fa 34 anys per mirar de resoldre les dificultats de les famílies que, de manera momentània, veuen limitida la capacitat d’atendre els seus infants

 

L’Ajuntament de Barcelona ha fet una crida a la solidaritat per mirar d’augmentar el nombre de persones que participen al Servei de Famílies Col·laboradores, que actualment el formen 75 unitats després que durant l’any passat s’inscriguessin 22 de noves. El servei, que es va crear fa 34 anys de manera pionera a Barcelona, va néixer amb la voluntat de donar resposta a la regulació de tasques solidàries per part de la ciutadania, amb l’objectiu de resoldre les dificultats temporals per les quals passen algunes famílies que veuen limitada la seva capacitat de cura i atenció dels seus fills i filles. Durant l’any passat 73 infants diferents van ser atesos per aquesta via, com a mínim un cop l’any. Al llarg d’aquest 2017 han sigut 35 les famílies activades en algun moment i 38 els infants atesos.

El Servei de Famílies Col·laboradores és un servei preventiu que intervé per ajudar a les famílies que ho necessiten, ja sigui per motius de salut o de conciliació de la vida familiar i laboral, oferint-los persones properes que durant un temps les complementen i les ajuden amb la cura dels seus infants. Aproximadament un 43% d’aquestes col·laboracions es produeixen durant el cap de setmana, el 28% en períodes vacacionals, el 23% en horari entre setmana i només un 6% en un període de convivència (aquelles que impliquen l’estada del menor a la llar de la família col·laboradora perquè la família biològica o legal no pot ser present en cap moment).

El programa, que es va crear quan encara no existien les acollides en la llei de protecció a la infància, pretén recolzar a les famílies amb dificultats puntuals per prevenir situacions més greus i, secundàriament, canalitzar el desig de solidaritat de la ciutadania per oferir acompanyament temporal. Les línies mestres del projecte passen per mantenir l’infant tan a prop del seu entorn com sigui possible, que estigui en col·laboració el temps necessari per cobrir la necessitat que motiva el servei, que sigui un acord voluntari mutu entre totes les persones implicades i que la família col·laboradora ho faci només per una motivació de solidaritat.

La possibilitat de col·laborar és flexible i s’adapta a la disponibilitat de temps que tingui cada família voluntària. Pot ser unes hores al dia, caps de setmana, amb o sense pernocta i també durant el període de vacances. Les famílies col·laboradores són prèviament validades per l’equip tècnic municipal del Servei, format per una treballadora social i una psicòloga, que els dona orientació, seguiment i suport durant tot el temps que tenen un infant a càrrec.

El Servei de Famílies Col·laboradores pot ser demanat pels professionals que treballen amb l’infant i la seva família en el dia a dia (Centres de Serveis Socials, Centres d’Atenció Primària, Serveis d’Inserció Social, escoles o Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, entre d’altres) i també pel seu entorn més pròxim, sempre amb l’acord i consentiment dels progenitors o representants legals de l’infant. Les col·laboracions poden durar com a màxim sis mesos, tot i que passat aquest període es valora conjuntament amb la persona referent que fa la demanda si cal fer una nova sol·licitud, en cas que la necessitat segueixi vigent. Ara bé, la majoria de les col·laboracions són curtes, com demostra que el 2016 fins al 43% de les estades van ser de com a màxim un mes.





Paraules clau

Servei de Famílies Col·laboradores/