La majoria dels serveis públics municipals afectats per l’atemptat tornen avui a la normalitat : Servei de Premsa

La majoria dels serveis públics municipals afectats per l’atemptat tornen avui a la normalitat

18/08/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les estacions i línies de metro i bus de TMB que van patir afectacions parcials han restablert el funcionament des de la seva obertura aquest matí

Els equips del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona han atès, fins aquest matí, un total de 95 persones, i han allotjat 17 afectats

Es reobren els equipaments i espais públics que van tancar portes ahir, excepte els que es troben a l’entorn de les Rambles

Els programes de la Festa Major de Gràcia i de Sants quedaran alterats a causa del decret de tres dies de dol

A les Rambles el trànsit romandrà tancat, com a mínim, fins a la tarda. No obstant això, els vianants podran transitar-hi.

 

Gairebé tots els serveis públics afectats per l’atemptat que es va produir ahir a les Rambles de Barcelona han quedat restablerts avui en la mesura que així ho ha permès el protocol de seguretat establert a l’entorn del lloc dels fets. Barcelona manté activat el Pla d’Emergències Municipal per incidents amb múltiples víctimes que es va posar en marxa ahir a la tarda després de l’atropellament massiu a la Rambla de Barcelona.

En coordinació amb els Mossos d’Esquadra, els transports públics de Barcelona mantindran parcialment l’afectació amb el tancament de les estacions de Catalunya, Liceu i Drassanes de les línies L1 i L3 des de les 9 hores fins a les 13 hores. No obstant això, des de la represa del servei de metro d’aquest matí, s’ha reestablert la normalitat en les línies de metro que ahir van patir afectacions, i s’ha reobert algunes de les parades que ahir van restar tancades, com Paral•lel, Sant Antoni i Universitat, que es van tancar per motius de seguretat durant la tarda i vespre d’ahir.

Des del departament de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona es va començar a contactar amb els consolats per mantenir-los informats sobre les persones afectades.

 

Afectacions que es mantenen

L’estació de metro de Catalunya es tancarà a partir de les 9h i fins al final de l’acte del minut de silenci convocat a la plaça Catalunya. També es mantindrà restringit el trànsit rodat a l’entorn de la Plaça Catalunya des de les 9 hores. A les Rambles el trànsit romandrà tancat, com a mínim, fins a la tarda. No obstant això, els vianants podran transitar-hi.

Pel que fa al servei d’autobús, les línies V13 i 59 no puguin circular per la Rambla i aniran per Via Laietana. Tampoc transiten pel costat Llobregat de la plaça de Catalunya, cosa que obliga a traslladar temporalment la terminal de la línia 66 a la ronda Universitat.

Així mateix, en coordinació amb els serveis d’emergència de la Generalitat, avui també es mantindran tancats alguns equipaments públics que es troben dins del perímetre de seguretat que s’ha establert a l’entorn les Rambles, com el Palau de la Virreina, el Mercat de la Boqueria o el Centre Esportiu Municipal Frontón Colom. Aquests espais no obriran les instal•lacions avui a l’espera que s’aixequin les mesures decretades de seguretat.

L’Ajuntament de Barcelona va suspendre ahir tots els actes festius organitzats pel consistori per aquest cap de setmana, com els previstos per la Festa Major de Gràcia. A causa del decret de tres dies de dol a la ciutat, la programació prevista pels carrers durant el cap de setmana pot quedar alterada. Durant el dia es farà pública també l’afectació que tindrà la programació de la Festa Major de Sants, que s’havia de celebrar aquest cap de setmana.

Els diferents espais i equipaments públics que van tancar portes ahir, com el Zoo de Barcelona, el parc d’atraccions del Tibidabo o el Park Güell, podran obrir avui al públic amb normalitat.

 

Centre d’Urgències i Emergències Municipals

Des d’ahir, l’Ajuntament de Barcelona està treballant en l’atenció de les persones afectades a través dels serveis del Centre d’Urgències i Emergències Municipals, que es va activar ahir per atendre, primer in situ i després des de la seu de l’equipament, les víctimes, els familiars i els testimonis dels fets.

En total, el CUESB ha atès, fins ara, un total de 95 persones amb situacions diverses: familiars de víctimes mortals i ferits, persones desorientades o que s’han quedat sense la possibilitat de tornar als seus hotels o apartaments o que, a causa de l’atemptat, no han pogut tornar al seu país o a d’altres ciutats on s’allotgen. El servei ha prioritzat l’atenció psicològica a familiars de víctimes.

Un total de 17 persones ha estat allotjades al CUESB, que en aquests moments segueix treballant en coordinació amb Mossos, Guàrdia Urbana de Barcelona, Institut de Medicina Legal, Creu Roja i SEM.

L’Ajuntament de Barcelona va activar ahir a la tarda els serveis del Centre d’Urgències i Emergències Socials (Cuesb) d’atenció psicosocial permanent de la ciutat, que atén qualsevol situació d’urgència i d’emergència social a la ciutat, durant les 24 hores dels dia, els 365 dies de l’any. El Cuesb s’està coordinant amb la resta d’equips professionals per tasques de suport a víctimes, familiars i afectats.

La seu del servei, situat al carrer Llacuna, ha estat declarat punt d’atenció a les persones afectades pels serveis d’emergència. En aquest espai municipal es donarà atenció als afectats i víctimes que requereixin atenció i que ja hagin obtingut l’alta hospitalària, així com als testimonis dels fets que requereixin atenció psicològica.

L’equip està format per psicòlegs, treballadors socials i tècnics, especialitzats en l’atenció en crisi. Les seves funcions són atenció a persones en situació de crisi social greu i que requereixin d’atenció psicosocial immediata. En aquests moments hi ha 20 persones treballant en 3 equips a diferents punts d’atenció habilitats. Així mateix s’està donant suport a Institut Medicina Forense de la ciutat.

Mentre duri l’emergència, s’oferirà la cobertura de les necessitats bàsiques de les persones afectades –allotjament o manutenció, si cal–, així com dels familiars que puguin necessitar-ho.





Paraules clau

Atemptat a la Rambla / Atentado en La Rambla / Attack on La Rambla/