Barcelona Activa garanteix que les empreses que guanyen licitacions públiques paguin un salari superior a 1.000 euros : Servei de Premsa

Barcelona Activa garanteix que les empreses que guanyen licitacions públiques paguin un salari superior a 1.000 euros

03/09/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En els darrers mesos, l’agència municipal ha publicat dos plecs que incorporaven criteris socials i laborals definits en el Decret d’Alcaldia de contractació pública sostenible

En un cas, s’ha subrogat el contracte de les persones que ja estaven prestant el servei i s’ha aconseguit que passin a cobrar un 35% més de mitjana, garantint l’estabilitat laboral i assegurant un salari digne

En l’altra cas, aquests mecanismes han permès que les persones contractades cobrin un salari un 25% per sobre de l’import que marca el conveni de referència

Els dos processos els han guanyat empreses o entitats d’economia social de la ciutat: d’una banda, una UTE formada per tres Fundacions i, d’altra banda, quatre Centres Especials de Treball

 

 

Barcelona Activa ha adjudicat ja les primeres dues licitacions que incorporaven criteris d’eficiència social per garantir una ocupació de qualitat i no discriminatòria. Amb aquests mecanismes s’ha aconseguit garantir que les empreses adjudicatàries paguin un salari superior a 1.000 euros, d’acord amb el compromís municipal.

En un dels casos, s’ha subrogat el contracte de les persones que estaven prestant el servei i, a més, passaran a cobrar un 35% més de mitjana. I, en l’altre, ha permès que percebin un salari un 25% per sobre de l’import que marca el conveni de referència.

L’objectiu és assegurar que, a través de la contractació pública, es cobren salaris dignes, es compta amb estabilitat laboral, es garanteix la igualtat de gènere i es disposa de facilitats per conciliar, quatre eixos prioritaris de l’Estratègia per l’Ocupació de Barcelona 2016-2020.

Els plecs incloïen requisits per potenciar els drets socials i laborals, l’accés al mercat públic a les petites i mitjanes empreses i les oportunitats a entitats de l’economia social i solidària, d’acord amb la nova Guia de contractació pública social de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Contractació pública sostenible

D’una banda, la licitació de la prestació dels serveis d’atenció, informació i derivació a persones usuàries i de tasques auxiliars a les recepcions de deus dels equipaments gestionats per l’agència municipal ha estat adjudicada a quatre Centres Especials de Treball: Associació Catalana d’Esclerosi Múltiple, Integra, Can Cet i Crezca. L’import total del contracte és de 1.312.144,58 euros IVA inclòs.

Es tractava d’un procés reservat a empreses o entitats d’economia social per impulsar aquest sector a la ciutat i afavorir la inserció de col•lectius amb més difícil ocupabilitat. En aquest cas, el plec es va dividir en 7 lots diferents pensant en què les pimes tinguessin opció d’optar a la contractació i es diversifiqués l’encàrrec.

A més, les empreses adjudicatàries s’han hagut de comprometre a subrogar el contracte de les persones que actualment ja estan prestant el servei, que han passat a percebre de mitjana un 35% més de salari, garantint així l’estabilitat laboral dels i les treballadores/es.

I, d’altra banda, s’ha tancat també el concurs publicat per a la prestació del servei d’execució de dispositius d’inserció sociolaboral per a joves amb problemàtiques o trastorns de salut mental. El procés obert de licitació l’ha guanyat una Unió Temporal d’Empreses (UTE) de tres entitats de caire social: la Fundació Centre d’Higiene Mental Les Corts, la Fundació Dau i la Fundació Els Tres Turons. El preu d’adjudicació és de 335.533,12 euros IVA inclòs per a un any de contracte amb la previsió de pròrroga per a un més.

Tots dos contractes, que ja han entrat en vigor, també contemplen un Pla d’Igualtat entre homes i dones; garanteixen un protocol de protecció contra l’assetjament sexual i per raó de sexe i incorporen mesures de conciliació com ara la possibilitat de sol•licitar jornada reduïda, l’ampliació de permisos de paternitat-maternitat o la flexibilitat horària, entre d’altres.





Paraules clau

Barcelona Activa/