Barcelona crea un web amb recursos educatius per ajudar els docents a abordar l’atemptat del 17A i treballar per la cultura de la pau : Servei de Premsa

Barcelona crea un web amb recursos educatius per ajudar els docents a abordar l’atemptat del 17A i treballar per la cultura de la pau

09/09/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Institut Municipal d’Educació dóna així un nou impuls als programes d’educació per la convivència, un àmbit en què Barcelona és ciutat pionera des de fa anys

La pàgina ofereix diferents continguts des d’articles a audiovisuals i llibres, amb temàtiques que van des de com tractar sobre el terrorisme a l’aula, com promoure la cultura de la pau o sobre com resoldre pacíficament els conflictes

Aquest dimarts 12 de setembre, 179.221 alumnes comencen el curs 2017-2018 a les etapes d’Educació Infantil (P3-P5), Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria, el que suposa 2.163 alumnes més que el curs anterior a Barcelona

 

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa el web “Barcelona Educa per la Pau” (http://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/barcelona-educa-la-pau) per tal de facilitar als docents i a les famílies recursos i materials educatius que els ajudin a abordar amb els infants i joves l’atemptat del 17 d’agost a la Rambla de Barcelona i a treballar a l’aula per la cultura de la pau i contra la violència.

L’Institut Municipal d’Educació dóna així un nou impuls als programes d’educació per la convivència, un àmbit en què Barcelona és ciutat pionera des de fa anys. Entre altres, han estat iniciatives àmpliament desenvolupades els programes de mediació escolar i resolució pacífica de conflictes del Consorci d’Educació de Barcelona, la xarxa d’escoles contra la discriminació, o el seminari sobre l’holocaust.

Els materials que ara es posen a disposició de la comunitat educativa són de cinc tipologies diferents:
– Projectes, programes i recursos municipals,
– Materials de consulta que es poden trobar a la Biblioteca Artur Martorell (a la mateixa seu de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona)
– Declaracions institucionals
– Mesures de Govern impulsades per l’Ajuntament
– Altres webs d’interès, on es poden trobar els webs de diferents entitats de la ciutat que treballen per la cultura de la pau

Entre altres continguts, la pàgina inclou la carta que l’exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza, va remetre al professorat de Barcelona amb motiu de l’inici del curs 2017-2018, i el comunicat que el Consell Escolar Municipal va emetre en resposta als atemptats de Les Rambles i Cambrils. També diferents documents de programes que el consistori desenvolupa com l’Audiència pública als nois i noies, BCN Acció Intercultural, Barcelona Aula Mòbil, o Barcelona Ciutat Educadora.

També ofereix una selecció d’articles, amb temàtiques que van des de com tractar sobre el terrorisme a l’aula, com promoure la cultura de la pau o sobre com resoldre pacíficament els conflictes. Els docents trobaran llibres amb reflexions i metodologies de treball per a la pau, els drets humans, la convivència i la lluita contra els estereotips, i llibres per a infants de totes les edats.

 

Comencen el curs 179.221 alumnes des de P3 a l’ESO

El pròxim dimarts, 12 de setembre, 179.221 alumnes comencen el curs 2017-2018 en les etapes d’Educació Infantil (P3-P5), Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria, el que suposa 2.163 alumnes més que el curs anterior a Barcelona.

Per adaptar-se a les noves necessitats, des del Consorci d’Educació de Barcelona s’ha previst un augment del nombre de docents des dels 8.441 del curs anterior fins els 9.001 del curs que ara comença. Pel que fa al personal no docent, es manté pràcticament igual que en el 2016-2017 i arriba fins als 1.319.

A més, en els 38 centres que formen part del Pla de Barris s’incorporen 59 professionals als equips educatius: tècnics d’integració social, especialistes en l’atenció i suport emocional i educadors socials.

Aquest augment de docents, permet que la ràtio alumnes per aula decreixi lleugerament respecte el curs anterior tant a P3 com a 1er d’ESO, gràcies a l’augment del nombre de grups (de 546 a 558 a P3 i de 480 a 490 a 1er d’ESO). Pel que fa a la ràtio alumnes per docent també experimenta un decreixement tant a les escoles com en els instituts i passa del 13,3 del 2016-2017 al 12,6 en el curs actual.

 

10 centres educatius nous

També per respondre a les demandes de les famílies i a la consolidació de la demanda de l’escola pública (49,3 %), s’ha construït un total de 10 centres nous: 6 escoles (Escola Eixample I, Escola Eixample II, Escola Cartagena, Escola Anglesola, Escola Gràcia i Escola Flor de Maig), de les quals 5 en centres modulars, un institut (Institut Martí i Pous) també en mòduls i tres instituts escola (Institut Escola Antaviana, Institut Escola Trinitat Nova i Institut Escola El Til•ler). Aquests nous centres atenen, en bona part, la consolidació d’increment de grups i a transformacions de centres.





Paraules clau

educació/