El seminari d’experts sobre dofins captius clou amb recomanacions per al futur dels cetacis del Zoo de Barcelona : Servei de Premsa

El seminari d’experts sobre dofins captius clou amb recomanacions per al futur dels cetacis del Zoo de Barcelona

17/09/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Des de dijous passat, els participants han aprofundit en la situació dels dofins mulars del zoològic de la capital catalana i han treballat un seguit de recomanacions a tenir en compte a l’hora de decidir la seva futura ubicació

Conclouen que a l’hora d’escollir la seva destinació, cal prioritzar les condicions de cada individu, el seu benestar i el seu context social per davant de les característiques de la instal·lació que els aculli

L’Ajuntament tindrà en compte el document final que recollirà tota la feina feta en el seminari, així com els informes de l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA), per trobar abans de finals d’any una sortida definitiva per als dofins de la ciutat

 

Des de dijous passat, Barcelona ha estat la seu del “Bottlenose dolphin workshop – An overview of studies, alternatives and criteria to be considered when a captive facility closes”, un seminari internacional sobre dofins captius organitzat per l’Ajuntament i SUBMON, entitat que realitza projectes en l’àmbit de la conservació, estudi i divulgació del medi marí.

La trobada ha comptat amb experts de tot el món que han exposat el seus estudis dins dels camps de poblacions de dofí mular al mediterrani, programes de seguiment amb població de zoos i aquaris i projectes de participació ciutadana en relació a la conservació de les poblacions dels dofins i les alternatives a les poblacions de dofins que han estat en captivitat perllongats períodes de temps.

Hi han participat més 100 ponents i assistents, entre ells Erich Hoyt, una autèntica eminència en dofins, balenes i en la protecció de l’habitat marí. Hoyt ha escrit més de 20 llibres de caràcter acadèmic, publicats en més de 25 països i que es consideren la ‘bíblia’ sobre la conservació de cetacis.

Dos dies de ponències i sessions de treball i una visita ahir dissabte al Zoo de Barcelona han permès als participants aprofundir en el cas dels dofins mulars que encara són del zoològic de la capital catalana, als quals l’Ajuntament està buscant la millor sortida perquè deixin d’estar en captivitat.

Després de conèixer la situació dels cetacis i els seus informes de salut, els participants han abordat quins han de ser els criteris a tenir en compte per prendre la millor decisió. Els criteris rellevants proposats i debatuts pels participants i a tenir en compte en el procés de presa decisions han estat set: ètics, benestar animal, financers, legals, opinió pública, ambientals i veterinaris.

Un cop definits i consensuats aquests factors, els experts han conclòs que a l’hora d’escollir la futura ubicació cal prioritzar les condicions de cada individu, el seu benestar i el seu context social per davant de les característiques de la instal·lació que els aculli.

En aquest sentit, tenint en compte que la decisió pel que fa als dofins de Barcelona s’ha de prendre a curt termini, els experts coincideixen que els factors més importants a valorar són la salut i el bon seguiment dels cetacis, més que no pas la disponibilitat immediata o característiques de la ubicació que els haurà d’acollir. I cal garantir que rebran l’atenció més adequada i una avaluació correcta del seu benestar i salut.

Aquestes conclusions es detallaran més en els propers dies amb les aportacions fetes per tots els paricipants i acabaran donant lloc a una guia/protocol amb passos a seguir, normativa, alternatives i presa de decisions per a ciutats que vulguin deixar de tenir dofins en captivitat. L’Ajuntament tindrà en compte aquest document, que junt amb els informes elaborats per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) i d’altres professionals, ajudaran a acabar d’analitzar les alternatives plantejades de cara a poder trobar, abans de final d’any, una sortida definitiva per als dofins de Barcelona.

El seminari s’emmarca en el conjunt d’actuacions que està duent a terme la ciutat de Barcelona des de 2016, quan va ser declarada “ciutat lliure de dofins en captivitat”. Des d’aleshores, l’Ajuntament està tirant endavant un procés per reubicar els dofins del Zoo, a més d’impulsar programes d’estudi i seguiment de la fauna de cetacis que habiten les aigües properes al front barceloní.





Paraules clau

dofins/