L’Ajuntament de Barcelona oferirà assistència jurídica i psicosocial a les víctimes de la càrrega policial de l’1-O : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona oferirà assistència jurídica i psicosocial a les víctimes de la càrrega policial de l’1-O

02/10/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’OND reforçarà el seu servei per atendre a les víctimes i familiars d’agressions policials i poder realitzar les respectives denúncies

S’ha habilitat un correu electrònic perquè les persones que van ser agredides puguin denunciar els fets

Jaume Asens explica que el consistori valorarà els casos més greus i avança que s’hi presentarà com a acusació popular

S’oferirà assessorament jurídic i psicològic a les persones que ho sol·licitin, en col·laboració amb el Centre de defensa pels Drets Humans Irídia

 

L’Ajuntament de Barcelona posarà, a disposició de la ciutadania de Barcelona, tots els mecanismes necessaris perquè les persones agredides ahir, durant les càrregues policials per l’1 d’octubre, puguin denunciar els abusos i agressions als jutjats. Així ho ha anunciat avui el tinent d’alcaldia de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, després de reunir-se amb representants de les entitats de defensa dels Drets Humans de la ciutat.

El consistori ha anunciat que es personarà com a acusació popular en els casos més greus que arribin al seu coneixement. “Per la informació que tenim, com és el cas del noi ferit per impacte de bola de goma, creiem que es donen les característiques com per emprendre aquests tipus d’accions, que s’emmarquen en els criteris de l’Ajuntament de vulneració de drets”, ha conclòs Asens.

En la resta de casos que se sol·liciti acompanyament, també es farà, havent estudiat cas per cas.

 

Un correu de contacte

En la reunió amb les entitats de drets humans, consistori i associacions han establert que posaran a disposició de la ciutadania els seus respectius serveis de defensa i assessorament legal i psicològica per atendre les persones afectades que ho necessitin. S’ha activat també un correu electrònic (victimes1oct@bcn.cat) perquè les persones que tinguin imatges o altres mitjans de prova d’agressions policials puguin facilitar-les per les respectives denúncies. Asens ha convidat tothom “a fer valer els seus drets i a que aportin en el correu habilitat imatges o altres proves per fonamentar les accions penals”.

Per a gestionar aquesta informació, Asens ha explicat avui que es reforçarà l’Oficina per la No Discriminació de l’ajuntament, i també del SAIDAVI, el sistema de defensa de drets amb què treballen junts el consistori i el centre IRIDIA.

Pel que fa a l’OND, l’horari de reforç específic per totes aquelles persones que ho necessitin serà de 10h a 14h i de 15h a 20h, a patir de demà fins a divendres. Aquest reforç es podria ampliar en cas de necessitat.

Aquesta atenció al servei de la ciutadania té dues direccions: una jurídica i una altra d’atenció psicosocial i amb perspectiva de gènere. Asens ha explicat que ”el que va passar ahir precisa d’un resposta des del dret, però no només amb el dret aconseguir curar la ferida que ara hi ha oberta. Per això prioritzarem l’atenció psicològica”.

El tinent d’alcalde ha recordat que preocupen especialment els testimonis de com a mínim dues situacions de presumptes agressions de tipus sexual. “Però insistim: estem en una fase preliminar de la investigació. Estem estudiant en profunditat els fets per poder dimensionar-los i fer-ne una valoració rigorosa”, ha afegit.





Paraules clau

1-O/