Barcelona i Nova York llancen un “challenge” conjunt per impulsar una tecnologia que faciliti la mobilitat de les persones amb discapacitat visual : Servei de Premsa

Barcelona i Nova York llancen un “challenge” conjunt per impulsar una tecnologia que faciliti la mobilitat de les persones amb discapacitat visual

05/10/2017

Barcelona i Nova York obren una crida conjunta a empreses innovadores perquè desenvolupin una solució tecnològica que faciliti moure’s de forma segura per la ciutat a les persones amb dificultats visuals

L’aliança entre Barcelona i Nova York és fruit del viatge del primer tinent d’alcaldia a Nova York i de l’acord amb Fira de Barcelona per compartir estratègia de promoció internacional i afavorir l’ecosistema innovador i l’atracció d’empreses

Els finalistes del repte es coneixeran durant l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) que tindrà lloc al novembre a Barcelona i els guanyadors, al desembre

En el cas de Barcelona, es demana a empreses tecnològiques i startups que proposin solucions a la problemàtica específica dels carrers en plataforma única amb un pilot a Gràcia

Les empreses ja poden presentar propostes al web http://nyc.gov/cfi/dot

 

Barcelona i Nova York han llançat avui un challenge conjunt per a empreses per tal de donar resposta a reptes de mobilitat de les persones amb discapacitat visual. En concret, es tracta d’una crida conjunta per tal que empreses innovadores i startups d’arreu del món proposin solucions tecnològiques que facilitin que aquestes persones puguin desplaçar-se, de forma segura i àgil, pels carrers de les grans ciutats.

L’alcaldessa, Ada Colau ha subratllat que “Barcelona i Nova York compartim l’ambició de millorar la qualitat de vida als nostres ciutadans, oferint millors serveis i fent la ciutat més accessible per a tothom”. “Amb el llançament d’aquest repte conjunt amb la ciutat de NY, Barcelona contribueix al desenvolupament d’una tecnologia complementària que orienti a les persones amb discapacitat visual durant els seus desplaçaments en el entorn urbà”, ha destacat Colau.

Segons l’alcaldessa, amb aquets repte “l’administració promou i s’alia amb el talent i la innovació que existeixen a la ciutat, transformant així la manera en què s’encaren la resolució de problemes, creant nous mercats a través d’idees originals que aportin visió de futur a l’evolució i la transformació de les infraestructures i els serveis urbans.”

L’alcalde de NY, Bill de Blasio, ha subratllat que “estem molt orgullosos de col·laborar amb Barcelona i l’alcaldessa Colau en el gran esforç que suposa fer que els nostres carrers siguin més segurs i accessibles per a les persones amb discapacitats”.

“Desitgem veure materialitzar-se les fabuloses idees que s’han presentat en aquest concurs conjunt, un dels diversos esforços nous –que forma part del nostre pla AccessibleNYC– per assegurar-nos que els carrers i els espais públics responen millor a les necessitats de les persones cegues i dels vianants amb baixa visió”, ha puntat de Blasio.

El repte, creat conjuntament per The New York City Departament of Transportation (NYCDOT), i per part de l’Ajuntament de Barcelona per Barcelona Activa i la regidora de Mobilitat, vol contribuir a potenciar solucions tecnològiques a problemes quotidians de les grans ciutats, i per això es coneixeran els finalistes en el marc de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que tindrà lloc a Barcelona al novembre.

El llançament d’aquest challenge és una materialització de la col·laboració iniciada durant el viatge del primer tinent d’alcaldia a Nova York, el març passat. La missió ha servit, des d’aleshores, per impulsar projectes concrets conjunts entre les dues ciutats, amb la complicitat de Fira de Barcelona, aliat estratègic a nivell internacional a l’hora d’impulsar projectes i iniciatives d’empreses vinculades a les tecnologies, d’atracció de talent i inversions i de foment de l’ecosistema emprenedor.

El llançament del repte s’ha fet conjuntament per part de les dues ciutats amb la publicació d’una web conjunta perquè les empreses puguin presentar les seves propostes. La web és http://nyc.gov/cfi/dot.

El període de presentació de propostes s’allargarà fins el 2 de novembre. Les empreses participants poden ser de tot el món i aplicar a qualsevol dels dos reptes. Posteriorment un comitè d’experts format per tècnics d’ambdues ciutats serà l’encarregat de validar les propostes. Els finalistes del repte es coneixeran en el marc del SCEWC, i els guanyadors al desembre. El premi consisteix en realitzar un pilot a la ciutat i una dotació econòmica de 40.000 euros.

 

El repte a la ciutat de Barcelona: els carrers en plataforma única que dificulten el guiatge i la sensació de seguretat de les persones amb discapacitat visual

Aquest repte vol ajudar al desenvolupament d’una tecnologia complementària que assisteixi a les persones amb discapacitat visual a orientar-se durant els seus desplaçaments en el entorn urbà. La nova tecnologia d’assistència ha de permetre que els vianants amb discapacitat visual puguin moure’s amb confiança.

Les solucions es desenvoluparan tenint en compte: la configuració de l’espai públic en quant a voreres, punts d’encreuament i passos de vianants; la navegació, el guiatge i l’experiència d’utilització, la comunicació entre l’entorn, la tecnologia i la persona, accessibilitat i usabilitat de la tecnologia, entre d’altres.

A Barcelona existeixen diferents associacions de persones amb discapacitat i l’Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat que ja han col•laborat en diferents experiències per millorar la seguretat de desplaçament per a tothom. Mentre, la ciutat segueix treballant per instal•lar semàfors per invidents i sistemes d’urbanització específics pel guiatge d’aquestes persones a l’espai públic.

Amb aquest repte, la ciutat busca una aproximació encara més específica per proporcionar informació i orientació per fer que els viatges siguin segurs i àgils per tothom.

La problemàtica específica que es vol afrontar amb aquest repte és la dels carrers en plataforma única a la ciutat de Barcelona. Aquest són carrers urbanitzats a un sol nivell i poden ser amb calçada diferenciada o directament amb una única superfície o paviment. Son carrers en el que la velocitat de circulació està limitada a 10 o 20 km/h i que donat que manquen de vorera segregada vertical amb bordó, dificulten el guiatge i la sensació de seguretat de les persones amb discapacitat visual.

La localització específica que es proposa per estudiar un sistema de guiatge en aquest entorn seria el conjunt de carrers que es troben a l’interior del perímetre definit pels carrers: Gran de Gràcia, Torrent de l’Olla, Nil Fabra i Astúries.

 

L’Smart City Expo World Congress (SCEWC), una oportunitat per afavorir l’ecosistema innovador durant tot l’any

Fruit d’aquesta col·laboració amb Nova York, l’Ajuntament de Barcelona i Fira de Barcelona van segellar, posteriorment, un acord per alinear la seva estratègia de promoció internacional i establir una col·laboració estable per impulsar l’economia digital, multiplicar les oportunitats d’atraure empreses tecnològiques o d’impulsar el teixit innovador local.

L’Smart City Expo World Congress (SCEWC) la cimera internacional de ciutats intel·ligents més important del món, que organitza Fira de Barcelona, reunirà en la propera edició representants de més de 700 ciutats per compartir experiències, descobrir les últimes solucions desenvolupades en l’àmbit urbà i establir estratègies per a fomentar l’apoderament dels ciutadans i la seva major implicació en els processos i el disseny municipal.

A més, el SCEWC acollirà aquest 2017 el primer Smart Mobility World Congress, una cimera sobre transport intel·ligent que abordarà els avenços més innovadors en una de les camps que planteja més reptes en el futur de les ciutats com ho és gestionar la mobilitat urbana i interurbana.

 

Intercanvi d’empreses tecnològiques en el marc del SCEWC

Pel que fa a l’atracció d’empreses està previst habilitar un cross landing estable per a empreses tecnològiques de Barcelona i Nova York. Com a primera acció, al novembre, i durant els dies previs a la celebració de SCEWC hi haurà una primera delegació d’empreses de Nova York, una vintena, que de la mà de Barcelona Activa, i a la nova Incubadora MediaTIC, coneixeran de primera mà les possibilitats de realitzar projectes a Barcelona o per explorar la col·laboració amb empreses de la ciutat per treballar amb projectes internacionals.

En aquest àmbit, i fruit del la missió empresarial que va encapçalar el primer tinent d’alcaldia a Nova York el passat mes de març i gràcies a la xarxa d’empreses i institucions vinculades a Smart City Expo World Congress, ja s’ha establert amb l’Ajuntament de Nova York una oficina de col·laboració estable virtual per analitzar de manera conjunta aspectes d’interès compartit, en matèria habitatge, mobilitat, turisme, reindustrialització i innovació tecnològica. D’aquesta col·laboració en sorgeixen i es materialitzen experiències i projectes concrets, com els que començaran a donar els seus fruits durant l’ Smart City Expo World Congress (SCEWC).Compartiu aquest contingut