Sessió de control del consell plenari : Servei de Premsa

Sessió de control del consell plenari

06/10/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcaldessa reitera la necessitat de bastir ponts “més que mai” davant d’una situació a Catalunya “màxima complexitat”

 

En la sessió de control del Plenari del Consell Municipal, l’alcaldessa, Ada Colau, ha donat resposta als següents precs i preguntes dels grups municipals:

Prec del grup Municipal Demòcrata perquè l’alcaldessa posi fi al govern de coalició amb el Partit dels Socialistes de Catalunya davant dels fets del passat diumenge dia 1 d’octubre durant la jornada de votació tenint en compte el suport explícit que el PSC ha estat donant al President del Govern Espanyol. L’alcaldessa ha assegurat que “sorprèn” el prec del grup municipal Demòcrata en un moment de “màxima complexitat” on el conjunt de la ciutadania, a través de múltiples expressions, està demanant diàleg. “Que seva preocupació sigui que trenqui amb PSC francament em descol•loca”, ha assegurat Ada Colau, que ha considerat que aquesta no és la preocupació principal de la ciutat de Barcelona. “Al contrari: tothom m’està dient que ara és hora de bastir ponts i no trencar-los”. L’alcaldessa ha recordat que el tinent d’alcalde Jaume Collboni va denunciar, el mateix diumenge al matí, els fets ocorreguts; va condemnar la brutalitat policial a la ciutat i es va solidaritzar amb les víctimes. “Si no ho hagués fet, certament ara tindria un problema ètic i polític”. L’alcaldessa ha insistit en la necessitat de mantenir l’acord de govern perquè tal i com ja s’ha expressat en una declaració al plenari de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, “necessitem més que mai la unitat del catalanisme, que en moments cabdals de la història estat sempre crucial”. “En defensa del municipalisme, en contra partidisme, i perquè vull convèncer Pedro Sánchez de fer moció de censura, crec que aquest pacte s’ha de mantenir”, ha conclòs Colau.

Prec del grup municipal d’ERC perquè el Govern municipal presenti de manera immediata l’expedient de retirada de medalles de la Guàrdia Urbana a comandaments de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. L’alcaldessa ha rebutjat el prec i ha recordat que aquestes medalles estan atorgades a persones alienes al cos de la Guàrdia Urbana que tenen per reconèixer l’especial col•laboració d’aquestes amb el cos durant l’any anterior. “No es tracta en cap cas de medalles que s’atorguin a un cos policial genèric ni que valorin el conjunt de les actuacions col•lectives d’aquest cos sinó per la seva col•laboració concreta en àmbits de màxima rellevància i preocupació per a nosaltres com són el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual, la lluita contra el terrorisme i el tràfic de drogues”. Ha assegurat que seria un error criminalitzar un col•lectiu sencer. “Hem de centrar-nos en les ordres polítiques” d’aquesta acció, ha dit Colau, que ha recordat que el fracàs és del Partit Popular, que “s’ha amagat darrere la fiscalia i dels jutjats” i, a més, ha portat a confrontar els diferents cossos policials, i a la policia contra la ciutadania. L’alcaldessa ha assegurat que el govern municipal “farem tot el possible perquè això no quedi impune però no cometin l’error que ha comès el PP i no confrontem policies entre sí perquè aquí no està la responsabilitat”.

Pregunta del grup municipal de Ciutadans sobre quina valoració política fa l’alcaldessa sobre els fets ocorreguts durant aquests dies. L’alcaldessa ha repetit que ha viscut els fets amb “moltíssima preocupació”, especialment els succeïts el mateix diumenge, 1 d’octubre. “Més enllà del que pensem sobre la independència, no podem tolerar la semiintervenció de la Generalitat i la retallada de drets de la ciutadania”. Ha recordat que s’ha d’anar a la causa de tot plegat perquè es deixi de produït aquesta situació. Al seu parer, a Catalunya “hi ha una causa legítima que demana una resposta política, un reconeixement que el PP s’ha negat a donar a milions de catalans i catalanes” i, contràriament a això, s’ha amagat darrere de fiscals, jutges i policies. Colau ha instat Ciutadans a què rectifiquin el seu suport al PP i “deixi que persones que volem dialogar busquem respostes als conflictes polítics, democràtics que requereixen resposta democràtica”.

Pregunta a l’alcaldessa del grup municipal del Partit Popular sobre “quina ha estat la seva actitud de Govern envers el referèndum il•legal convocat per a l’1 d’octubre i a partir d’ara”. L’alcaldessa ha recordat que, al seu parer, la judicialització d’aquest conflicte és un desastre. Ha advocat de nou per construir ponts de diàleg, un posicionament “pel qual fa poc ens deien ingenus”, i ara cada cop més gent hi dóna suport. Sobre la violència sexual a què es va referir, l’alcaldessa ha recordat que “malauradament la violència masclista està en el dia a dia en la nostra societat”, i ha assegurat que també ha estat present en l’actuació policial massiva. L’alcaldessa ha explicat que li han arribat diversos testimonis d’agents que van dirigir insults o tocaments a dones. “Això és violència masclista, que no pot quedar invisibilitzada, i si es fa durant una actuació policial, també s’ha de denunciar”, ha recordat. Sobre l’acord amb la Generalitat per a la votació del dia 1 d’octubre, l’alcaldessa ha assegurat que “no hi ha cap secret. Va ser un acord públic on vam dir que facilitaríem la participació de la ciutadania de Barcelona per garantir els seus drets, de la mateixa manera que vam dir que garantiríem el dret de no participar, i els drets dels servidors públics”. Sobre el seu posicionament en el conflicte, Colau ha reiterat que “més que mai defensarem que els ponts són necessaris”.

 

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat la següent Declaració Institucional:

Recolzament i solidaritat amb el poble mexicà. El consell Municipal de Barcelona expressa el seu suport i solidaritat vers el poble mexicà per les tràgiques conseqüències que està patint la seva població arran del devastador terratrèmol viscut fa tres setmanes. Per això, es compromet a treballar amb les entitats de la societat civil d’origen mexicà i organitzacions expertes en acció humanitària per conèixer les necessitats en reconstrucció i rehabilitació de les zones afectes; a donar suport a aquestes iniciatives solidàries i a contribuir amb fons d’emergències de l’Ajuntament de Barcelona a la campanya de resposta en al seva fase de reconstrucció.

Rebuig als actes vandàlics duts a terme contra el turisme. El consell plenari ha acordat manifestar el rebuig de l’ajuntament als actes vandàlics duts a terme en contra del turisme, els turistes, les instal•lacions turístiques i l’activitat turística en general, i rebutja qualsevol justificació d’aquests actes vandàlics. La Declaració Institucional expressa el suport de l’ajuntament a les famílies, treballadors, autònoms i empresaris del sector davant d’aquests atacs i expressa la determinació de l’ajuntament per a perseguir els comportaments i denunciar-ne els autors dels atacs.





Paraules clau

Sessió de control del consell plenari/