El Districte de l’Eixample obre un nou servei per a famílies amb infants menors de 4 anys : Servei de Premsa

El Districte de l’Eixample obre un nou servei per a famílies amb infants menors de 4 anys

08/10/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els quatre casals infantils del districte obren els espais “De 0 a 3: infants en família”, en els quals les famílies poden trobar-se amb els infants, relacionar-se i jugar i socialitzar en un entorn lúdic i d’intercanvi

S’hi ha inscrit 80 famílies entre els quatre espais

 

El Districte de l’Eixample ha posat en marxa un nou servei per a famílies amb infants menors de 4 anys. Es tracta dels espais “De 0 a 3: infants en família” que s’han obert als quatre casals infantils que hi ha al districte: a Cotxeres Borrell (c/ Viladomat 2-8), Sagrada Família (c/ Provença 480), a Fort Pienc (plaça Fort Pienc 4-5), i a Urgell (c/ Comte Urgell 145-147). Un dia a la setmana en horari de 10 a 12 del matí, les famílies tenen un espai, prèvia inscripció, de trobada, relació, joc, i per compartir experiències entre elles i amb els infants. Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca en una mesura de govern impulsada pel Districte de l’Eixample amb l’objectiu de crear nous espais de suport a la criança per a les famílies i en la proximitat arreu del territori, aprofitant espais ja existents i complementant el servei que ja ofereixen algunes de les escoles bressols municipals. En aquest cas, els equipaments que acullen aquest servei són els casals infantils. Es tracta també d’una mesura que respon a una proposta recollida a través de l’espai de participació “Decidim.Barcelona” i que va quedar plasmada en el pla de l’acció del govern de districte per a aquest mandat. La demanda de la ciutadania va ser “impulsar nous espais de relació entre famílies i infants”. La mesura de govern Espais de suport a famílies amb infants de 0 a 3 anys també preveu l’obertura de l’espai familiar de l’escola bressol Tres Tombs, els propers mesos, projecte que gestiona directament l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona IMEB). Els Espais 0-3 Infants en Família tenen un pressupost assignat per a la posada en marxa de prop de 200.000 euros, i un manteniment anual de 75.000 euros.

Els espais de suport a les famílies amb infants de 0-3 anys són espais d’atenció, acompanyament i ajuda a la petita infància. Són espais de trobada i interrelació en un context educatiu diferent al de la llar, que afavoreixen el desenvolupament de pràctiques de criança satisfactòries en entrar en relació amb altres infants i amb altres famílies. Aquest servei compta amb el suport de dos professionals amb funcions d’organització de les sessions de manera dinàmica, de proposta de jocs i per ajudar i ensenyar les famílies que ho necessitin a utilitzar determinats materials.

Els espais estan centrats en els infants, i s’orienten a les famílies. Es tracta d’escenaris privilegiats per treballar les relacions de vinculació i el procés d’autonomia dels infants, a on alhora s’aprèn a compartir, ordenar, tenir cura, utilitzar i investigar d’una manera conjunta.

Es tracta d’espais socialitzadors i normalitzadors que donen suport a les famílies i les ajuda a assumir les seves pròpies funcions i competències com a pares i mares. A més a més, en aquests espais adquireix molta importància el grup, com a motor potenciador i afavoridor de canvis.

Per als infants és un lloc de socialització on poder jugar en un entorn acollidor, agradable i estimulant, i relacionar-se amb altres infants. Hi trobaran joguines, materials i jocs adequats per a la seva edat. Per a les famílies, és un espai també de socialització amb altres pares i mares amb fills de la mateixa edat, amb els quals poder compartir experiències.

S’han obert en total 8 grups amb un màxim de 15 famílies per grup, que poden assistir a les sessions un cop per setmana de 10 a 12h. El preu del servei és de 40€ el trimestre, i la inscripció és per a tres mesos, renovable cada trimestre fins a un màxim de 9 mesos. Fins al moment s’hi ha inscrit en total en els quatre equipaments on es farà el servei, un total de 80 famílies.





Paraules clau

educació/ Eixample/