Barcelona obre el primer Punt de Defensa de Drets Laborals a Ciutat Vella per lluitar contra la precarietat a la feina, especialment al sector turisme i de les cures : Servei de Premsa

Barcelona obre el primer Punt de Defensa de Drets Laborals a Ciutat Vella per lluitar contra la precarietat a la feina, especialment al sector turisme i de les cures

11/10/2017

Es tracta d’un espai on s’oferirà assessorament gratuït i informació a persones treballadores com també ocupadores que tinguin dubtes sobre condicions contractuals, remuneració salarial o durada de les jornades laborals, entre d’altres

És una iniciativa pionera impulsada per Barcelona Activa i el districte de Ciutat Vella amb l’objectiu de treballar en xarxa amb les entitats del barri i els agents sindicals

Aquesta mesura s’emmarca en el Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella i es complementa amb les noves polítiques que està impulsant l’agència municipal per promoure un mercat de treball de qualitat

 

A més, aquesta iniciativa es complementa amb un servei de dinamització socioeconòmica en urdú i bengalí per assessorar a la comunitat pakistanesa i bengalí de Raval Sud i Gòtic Sud en matèria d’emprenedoria, empresa i contractació de personal

L’Ajuntament de Barcelona ha obert per primera vegada un Punt de Defensa de Drets Laborals a la ciutat, un espai d’assessorament i informació tant per a persones treballadores com també ocupadores que viuen o tenen el seu lloc de feina a Ciutat Vella.

L’objectiu és combatre la precarietat a la feina, identificar casos de vulneració de drets laborals i avançar cap a un mercat de treball de qualitat. Per aquest motiu, es farà una especial incidència en els sectors del turisme, l’hostaleria i l’oci nocturn, així com en l’àmbit de les cures o persones treballadores de la llar.

En paral·lel, s’analitzaran les condicions laborals d’aquests col·lectius per detectar possibles vulneracions o noves formes d’explotació, com ara falsos autònoms o falses economies col·laboratives.

Es tracta d’una iniciativa pionera impulsada des de Barcelona Activa conjuntament amb el Districte que compta també amb el suport de xarxes laborals del Raval, del Gòtic i del Casc Antic, el Punt d’Orientació i Informació Laboral de Proa a la Mar (Barceloneta) i de les organitzacions sindicals de CCOO i UGT.

 

Un punt d’assessorament per conèixer i defensar els drets laborals

En aquest nou espai s’oferirà un servei de primer contacte per resoldre dubtes, per exemple, sobre condicions contractuals o de salut i seguretat a la feina, jornades laborals i remuneració d’hores extra, aspectes salarials segons els convenis col·lectius o com acomiadaments, entre d’altres.

A més, també es duran a terme dues sessions d’assessorament col·lectiu al mes i es facilitarà l’espai per a que altres entitats del barri que també treballen aquestes problemàtiques puguin organitzar reunions, xerrades o activitats grupals. Doncs, a través d’aquest servei que es posa en marxa es vol també sumar i generar xarxa amb les organitzacions del territori i que sigui un punt de connexió amb l’oferta ja existent. El Punt de Defensa dels Drets Laborals vol constituir a la vegada un observatori sobre els drets laborals a Ciutat Vella, analitzant els indicadors generats i detectats.

L’atenció serà gratuïta i, en funció del cas, es valorarà derivar a l’usuari a un/a advocat/da d’ofici o als recursos adients segons les necessitats de cadascú. Dues advocades laboralistes contractades per Barcelona Activa oferiran aquest servei d’atenció i de dinamització de sessions grupals. Des de CCOO i UGT complementen el servei amb una franja horària específica en què faran ells l’assessorament i una sessió grupal que impartiran un cop al mes.

El Punt de Defensa de Drets Laborals està ubicat a la Plaça Salvador Seguí 16-17, al barri del Raval Sud. Les persones que tinguin alguna consulta s’hi poden acostar directament en l’horari d’atenció –tant de matí com de tarda- o bé demanar cita per correu electrònic (proximitat@barcelonactiva.cat) o per telèfon trucant al 93.401.97.60 (dilluns i dimarts) o 93.485.32.07 (dimecres, dijous i divendres).

 

Mecanismes per un mercat laboral de qualitat

Aquesta mesura pionera es complementa amb les noves polítiques que s’estan impulsant des de Barcelona Activa per orientar el mercat de treball i assegurar que, amb recursos municipals, es fomenta una ocupació de qualitat. Es tracta de mecanismes exemplaritzants per garantir salaris dignes superiors a 1.000 euros, estabilitat contractual i condicions no discriminatòries a través de la contractació pública i dels serveis d’intermediació laboral de l’agència municipal.

El Punt de Defensa de Drets Laborals s’emmarca en el Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE) de Ciutat Vella que es va presentar ara fa poc més d’un any i que, entre d’altres eixos estratègics, contemplava promoure el treball digne en un districte on és necessari revertir certes dinàmiques entorn a la precarietat laboral, l’elevat índex d’atur o el creixement de desigualtats.

El PDE respon a la nova política de desenvolupament econòmic de proximitat que es promou des de Barcelona Activa, que en desplegarà fins a sis al llarg del mandat a districtes prioritaris segons indicadors socioeconòmics. És una eina nova que s’ha creat per coordinar les accions que impulsen els diferents operadors i entitats del territori i que es converteix en una estratègia consensuada i compartida.

 

Dinamització socioeconòmica de la comunitat paquistanesa i bengalí

Aquest nou recurs, a més, es coordina amb el servei de dinamització socioeconòmica en urdú i bengalí. Es tracta d’una iniciativa impulsada conjuntament en el marc del Pla de Desenvolupament Econòmic de Ciutat Vella i el Pla de Barris Raval Sud i Gòtic Sud, dedicat a visitar i atendre la comunitat d’origen pakistanès i bengalí d’aquestes zones de la ciutat i oferir assessorament en matèria d’emprenedoria, empresa i ocupació.

Es tracta d’un col·lectiu molt arrelat a la ciutat, doncs el 44,6% dels pakistanesos de Catalunya resideix a Barcelona. Aquesta concentració residencial també es veu reflectida en la concentració comercial, amb una creixent presència de negocis pakistanesos a tots els barris de Barcelona i, en particular, al barri del Raval.

D’acord amb l’estudi “Diagnosi del comerç pakistanès al barri del Raval”, els comerciants pakistanesos utilitzen molt els recursos propis de la comunitat, fruit de la tradició d’ajuda mútua. Això, sumat a la dificultat amb la llengua, comporta que no coneguin els serveis de Barcelona Activa i no en facin ús a l’hora de cercar finançament, tractar aspectes de gestió empresarial o de contractació de personal, per exemple.Compartiu aquest contingut