L’Ajuntament de Barcelona exporta el Decidim a 12 municipis i institucions : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona exporta el Decidim a 12 municipis i institucions

23/10/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Un total de 12 ciutats i institucions catalanes, espanyoles i europees participen de la xarxa de plataformes creada al voltant de Decidim, la plataforma de participació ciutadana que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona. En aquests municipis i institucions, Decidim és l’eina web que vehicula tots els processos participatius que tenen lloc a la ciutat i que es basa en un programari de codi obert i accessible disponible des de decidim.org

Actualment, les ciutats i organitzacions que estan treballant amb el programari Decidim són: els Ajuntaments de Badalona, L’Hospitalet, Terrassa, Sabadell, Sant Cugat, Mataró, Gavà, Vilanova, Iruña i Helsinki; la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya també treballen en el seu desenvolupament. Així, totes aquestes institucions estan desenvolupant les seves pròpies plataformes a partir de la plataforma de Barcelona.

A més, altres països i ciutats estan apostant per l’ús de Decidim, un programari ja traduït a l’euskera, anglès, finlandès, francès, italià, ukranià i rus. En breu, també estarà disponible en polonès i holandès.

Algunes d’aquestes ciutats es trobaran entre els dies 26 i 28 d’octubre a les Segones Jornades Anuals Metadecidim Barcelona (JAM), que se celebraran a l’edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya i que, per primera vegada, reuniran a la xarxa de plataformes afins a Decidim Barcelona.

Enguany, la ciutat convidada és Helsinky i també hi participaran representants dels ajuntaments de Barcelona, Sant Cugat, L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Iruña; la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Aquestes plataformes digitals que progressivament van proliferant arreu del món, ofereixen espais per a la deliberació, per a la creació de polítiques públiques obertes i participades, la participació directa en la presa de decisions, el vot electrònic, l’intercanvi d’informació i la presa de decisions transparents i fiables, aspectes tots ells fonamentals a l’hora d’aprofundir en el processos democràtics i superar les crisis de les democràcies del present.

La JAM són l’espai de trobada anual més important de la comunitat de Decidim.org. Una de les principals activitats de l’edició d’enguany seran les seves conferències de cloenda que aniran a càrrec de la ministra digital de Taiwan i una de les hacktivistes més respectada del món, Audrey Tang, que participarà de manera hologràfica. Tang és una defensora de les plataformes participatives i elogia les xarxes participatives de ciutats, la participació que està sorgint a Espanya entorn del software Consul i de les plataformes com Decidim, que considera un horitzó per la democràcia global

L’altra conferència de cloenda la farà el cofundador de Open Source Policy i Open Democracy Now, Virgile Deville. Deville és un empresari de tecnologia cívica cofundador d’una startup que implementa programari de tecnologia de codi obert per a institucions públiques i que considera que les institucions democràtiques tradicionals estan perdent credibilitat i apreciació efectives, mentre que les inciatives ciutadanes, els empresaris socials i les cooperatives són cada vegada més responsables del bé públic.

En aquesta edició les JAM posen l’accent en compartir experiències entre els diferents municipis que han incorporat el Decidim en la seva estratègia de producció de polítiques públiques.

Les jornades estan organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, Tecnopolítica, la UOC, aLabs i Localret; amb la col·laboració de Metadecidim, Decidim, Fundació Ferrer i Guàrdia, Universitat Pompeu Fabra i Eurecat.

 

Tallers per apropar les tecnologies per una democràcia en xarxa a tothom

Les JAM dedicaran tot el divendres als tallers on els participants interactuaran per grups en els diferents eixos de treball atenent als seus coneixements, interessos o capacitats. En aquest sentit i a tall d’exemple, hi participaran Gorka Espiau, de la Universitat MCGill de Montreal posant en comú l’experiència a Montreal de les Plataformes Digitals per l’Escolta Comunitària. Saya Sauliere de Participalab parlarà sobre testejar, monitoritzar i avaluar la comunicació i obtenir claus per una comunicació més efectiva. Carlos Scolari, de la UPF, aportarà el seu coneixement en mitjans de comunicació digital, recerques en Interfícies polítiques, crisis i re-disseny. La cooperativa Som Energia presentarà experiències de governança en comunitats juntament amb Laia Forné, de Comuns Urbans.

Virgile Deville de Democracy Earth compartirà la seva intensa experiència des de The Social Smart Contract (amb tecnologies distribuïdes, com la de Bitcoin, que permeten construir contractes socials digitals); Raimond García, membre de l’equip responsable del disseny i desenvolupament de la plataforma de participació ciutadana de l’Ajuntament de Madrid decide.madrid.es, i que manté el repositori de codi lliure de la aplicació Consul que utilitzen desenes de ciutats i d’institucions públiques- compartirà com avança Consul;  Raúl Oliván aportarà  l’experiència de Zaragoza Activa o Álvaro Ortiz parlarà de l’experiència de participant  al Decidim, entre d’altres aportacions a les que es podrà contribuir.

 

Construcció d’espais oberts per teixir comunitat al voltant de xarxes polítiques

LAB Metadecidim  és un espai de recerca oberta i col·laborativa orientat a abordar problemes clau per al desenvolupament de la plataforma Decidim i de la democràcia en xarxa. Això planteja reptes que requereixen la intel·ligència col·lectiva de comunitats d’expertes encara per construir. D’aquí la urgència d’impulsar la construcció d’aquestes comunitats, un espai d’investigació oberta i compartida, des del qual teixir xarxes de recerca per a la democràcia en xarxa.

Per això, es convida  a la ciutadania experta, la comunitat científica de les universitats, als seus grups i centres de recerca, a les empreses especialitzades i el seu entorn social a formar part d’aquesta iniciativa.

El Lab també tracta temes com la identitat digital, seguretat, privacitat, els processos i models de democràcia en xarxa, la governança tecnopolítica, la intel·ligència artificial per la participació, la gamificació política o la ciència ciutadana.

D’altra banda, les SOM (Sessions Operatives Metadecidim) són trobades mensuals obertes en els quals la comunitat Metadecidim (tècnics municipals, hackers, investigadores, experts i ciutadania en general) es reuneix per fer avançar participativament i amb enfoc interdisciplinari la plataforma Decidim.

S’hi tracten aspectes com la funcionalitat de la plataforma, les diagnosis de l’experiència que els usuaris tenen d’ella, el debat sobre la situació de Decidim com a projecte i els passos a seguir, la construcció d’un discurs comú, l’experimentació i reflexió sobre tecnologies útils i -en conexió amb MetadecidimLab- la recerca en xarxa per a una democràcia digital.

 

Decidim.barcelona, més de 27.000 usuaris registats

Actualment, Decidim.Barcelona suma més de 27.000 usuaris registrats i es calcula que més de 200.000 persones diferents han entrat al web, visitant més de 900.000 pàgines. Cal destacar, a més, que el primer procés participatiu amb què es va estrenar l’eina va ser el del PAM i el PAD, al que es van sumar més del 70% de les propostes ciutadanes al text final, un total de 7.000 propostes. L’eina està dissenyada per facilitar la hibridació entre la participació presencial i digital. A través d’aquesta eina, doncs, es vol millorar la qualitat democràtica i dotar d’eines a la ciutadania per coproduir polítiques juntament amb les institucions.

La plataforma compta amb una comunitat de programadors procedents de diferents àmbits que han col·laborat en les millores des de les jornades obertes Metadecidim, que es van celebrar al MACBA els dies 25 i 26 de novembre de 2016.

Al mes d’octubre la plataforma ha incorporat noves funcionalitats per tal de poder acollir els diferents processos de participació que es duen a terme a l’Ajuntament de Barcelona. Un codi de garanties democràtiques assegurarà que l’ús i extensió de la plataforma respecti els principis democràtics de la transparència, la traçabilitat i l’accés universal. Una eina clau a Barcelona i que progressivament arribarà a més municipis d’arreu del món.

 

Per a més informació:

https://www.bcnparticipa.cat/decidimjam/ca/index.php

https://www.decidim.barcelona/

https://decidim.org/





Paraules clau

decidim/