L’Ajuntament detecta irregularitats i ordenarà aturar les obres d’un edifici de l’Eixample per protegir els drets dels llogaters : Servei de Premsa

L’Ajuntament detecta irregularitats i ordenarà aturar les obres d’un edifici de l’Eixample per protegir els drets dels llogaters

28/11/2017



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

 

 

 

L’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme una acció inèdita fins ara de disciplina en l’habitatge. Ha detectat que una empresa que va adquirir una finca sencera al carrer Aragó 477, Norvet, havia demanat fins a 25 permisos d’obres menors (entre comunicats i assabentats), per esquivar la sol·licitud d’una llicència d’obres majors. El Districte de l’Eixample (que ha instruït aquest expedient) ordenarà aturar les obres i tramitar la llicència corresponent per obra de gran rehabilitació, que és el que correspon per la magnitud del projecte que es porta a terme.

Es tracta del primer cas d’aquestes característiques que es detecta i en el qual s’hi actua amb aquesta contundència. El Govern municipal vol que esdevingui un procediment exemplar que es pugui portar a la pràctica de forma sistemàtica a partir d’ara arreu de la ciutat, i quan es produeixin i es detectin aquest tipus de situacions.

En el cas de la finca del carrer Aragó 477, divendres passat dia 24 de novembre el Districte de l’Eixample va notificar a la propietat la següent decisió:

La suma del conjunt de les obres incloses en els 25 permisos d’obres presentats, i dues actuacions fetes anteriorment pendents de legalització, es considera que està dins dels supòsits de gran rehabilitació. De fet, es tracta d’una actuació global en tot l’edifici amb redistribució general d’espais, i amb modificació d’elements comuns com són la façana, els nuclis de comunicació vertical, els patis, etc.

Per tant, l’Ajuntament obliga la propietat a aturar les obres, i li comunica que els permisos tramitats fins ara queden sense efecte. De manera que ha de tramitar la corresponent llicència d’obres majors per portar a terme el projecte de reforma de l’edifici.

Legalment, la sol·licitud d’una llicència d’obres majors porta implícites tot un seguit d’obligacions de la propietat amb les famílies llogateres que viuen en la finca. Per exemple, en cas que les obres dificultin la vida a l’immoble, la propietat ha de garantir el reallotjament durant les obres i el retorn al domicili un cop acabades, deures que en el cas de comunicacions d’obres menors no existeixen.

L’Ajuntament sospita que aquesta pràctica que ha detectat en la finca d’Aragó 477, del tot irregular i que ha suscitat la revisió d’ofici de tots els expedients d’obra menor sol·licitats, podria esdevenir la via a través de la qual els propietaris de la finca estarien evadint les seves obligacions en relació a les famílies llogateres.

Es dóna la circumstància que aquest edifici té 28 habitatges, la majoria amb contractes de lloguer vigents. Dues de les famílies llogateres de l’immoble van acudir fa uns mesos a l’Oficina de l’Habitatge de l’Eixample per assessorar-se i demanar ajuda en relació a la situació que s’estava creant arran del canvi de propietat i de les obres de remodelació iniciades pel nou propietari.

L’Oficina de l’Habitatge, la regidoria d’Habitatge i el Districte de l’Eixample van analitzar la situació de la finca al mes de juliol, i van detectar que hi havia 18 pisos amb contractes de lloguer vigents. Un d’aquests contractes venç aquest mes de novembre, uns altres 4 tenen caràcter indefinit, i la resta, dates de finalització en 2 i 4 anys. Al juliol, quan es va fer aquest informe, hi havia 4 habitatges buits i 6 habitatges ocupats.

 

Canvis en les sol·licituds de llicències per protegir les famílies llogateres

Per evitar situacions de desemparament i angoixa de famílies que viuen de lloguer i que veuen com les finques en les quals viuen canvien de propietat i s’inicien processos de transformació i buidatge, l’Ajuntament de Barcelona està treballant per introduir canvis en la manera com es tramiten les sol·licituds de llicències a les finques.

Es planteja la possibilitat d’incorporar, en la documentació que s’ha de presentar per sol·licitar les llicències d’obres, una declaració responsable signada pels propietaris de la finca. Aquesta declaració responsable recollirà el compliment dels drets i obligacions pertinents envers els llogaters respecte el seu reallotjament i retorn, si estan dins dels supòsits recollits en la normativa.

Aquesta declaració responsable s’inspira en el que ja recullen les lleis. D’una banda, la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l’habitatge a l’article 34 ja diu que l’administració, en cas de concessió de llicències per a la realització d’obres de conservació o rehabilitació, ha de donar audiència als ocupants legals de l’edifici i determinar les repercussions de les obres en la seva ocupació. En el seu cas, aquells que hi tinguin la seva residència habitual tindran el dret de retorn a l’habitatge i l’allotjament provisional.

En aquesta mateixa línia s’expressen els articles 18.3 i 19.2 del Reial Decret legislatiu 7/2015 de 30 d’octubre mitjançant el qual es va aprovar el text refós de la Llei del Sòl. Aquests articles es refereixen als deures vinculats a la promoció d’actuacions de transformació urbanística i a les actuacions en edificis, i en concret estableixen com a deure legal “garantir el reallotjament dels ocupants legals que calgui desallotjar d’immobles situats dins de l’àrea d’actuació i que constitueixin la seva residència habitual, així com el retorn quan hi tinguin dret”. Els propietaris, diu la llei, tenen l’obligació de fer complir el dret que tenen els arrendataris d’una finca a ser reallotjats provisionalment mentre durin les obres de rehabilitació que s’hi estiguin fent, i a retornar al seu domicili  el temps que els pertoqui fins que s’acabi el seu contracte, si escau.

 





Paraules clau

Eixample/ habitatge/