Barcelona celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb una cinquantena d’activitats : Servei de Premsa

Barcelona celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb una cinquantena d’activitats

01/12/2017

Amb el lema ‘Sumem capacitats, sumem diversitats’, l’Ajuntament vol posar l’accent en els beneficis d’una societat plural i amb capacitats diverses

El 3 de desembre es commemora una jornada que vol sensibilitzar l’opinió pública de la importància que totes les persones tinguin una vida plena i autònoma

L’efemèride coincideix amb la presentació d’una nova eina que millora el benestar dels infants amb pluridiscapacitat mitjançant la seva mirada i un ordinador

Barcelona torna a sumar-se enguany a la commemoració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra cada 3 de desembre, després que així ho establís l’any 1992 l’Assemblea General de les Nacions Unides. En aquesta ocasió, des de mitjans de novembre i fins a mitjans de desembre, tots els districtes de la ciutat acolliran una cinquantena d’activitats obertes a tothom i gratuïtes, amb la voluntat que la mateixa celebració sigui àmplia i diversa. Aquestes celebracions han tingut un dels seus punts àlgid en la jornada celebrada aquest divendres al Museu Picasso, en què ha participat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i durant la qual Nexe Fundació i l’Hospital Sant Joan de Déu han explicat els resultats d’un nou projecte d’innovació tecnològica per a la millora dels infants amb pluridiscapacitat. La nova eina tecnològica permet utilitzar un ordinador a través de la mirada dels infants, que utilitzen els ulls com si fossin un ratolí. Això permet els professionals i cuidadors fer una bona avaluació de les capacitat dels infants, però també entrenar-les i que millorin per afavorir l’autonomia dels usuaris. “Si donem per fet que les coses s’han de fer com s’han fet sempre no aprofitarem les noves oportunitats que ens dona la tecnologia”, ha assegurat Ortiz en la inauguració de la jornada. La tinenta d’alcaldia també ha agraït a Nexe Fundació la tasca “referent” que fan en l’àmbit dels infants amb pluridiscapacitat: “No deixem d’aprendre d’ells i ens ensenyen com podem ser millors com a ciutat”, ha assegurat, també perquè el finançament en recerca que aporta l’Ajuntament té en les seves mans un “efecte multiplicador”.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), els diferents sectors i districtes de la corporació municipal, les entitats del territori i les persones amb diversitat funcional són peces clau per construir una ciutat igualitària, justa, cohesionada i integradora. Amb la celebració del Dia Internacional es vol recordar el treball diari que es fa per superar els reptes que constantment es plantegen des de diferents àmbits de la vida i per assolir l’objectiu desitjat i compartit: una societat 100% accessible i 100% inclusiva.

Durant els actes d’enguany el lema escollit és el de ‘Sumem capacitats, sumem diversitats’ ¬–amb els hastags #sumemcapacitats #sumemdiversitats– i la intenció és promoure una mirada positiva i inclusiva que posi l’èmfasi en la capacitat de la persona i que situï la diversitat com una de les claus de l’èxit per poder construir societats vertaderament pròsperes, igualitàries i equitatives.

Les activitats dissenyades inclouen festivals d’arts escèniques i de cinema inclusius, exposicions que trenquen barreres, visites guiades per a tots els públics, conferències i espais de debat que reivindiquen drets, tallers familiars, flashmobs per ballar-hi tothom, presentacions de serveis integradors i actes festius i lúdics per celebrar la diversitat. En definitiva, una bona oportunitat per recordar un cop més la importància de construir societats en què tothom tingui la possibilitat de construir una vida plena i autònoma.

Consulta aquí el llistat d’activitats previstesCompartiu aquest contingut