Servei de Premsa

Arxiu, Notes de premsa

La proposta de Jorge Vidal guanya el concurs de disseny de l’edifici que acollirà un equipament sociocultural i la seu administrativa de Sant Martí

Un edifici singular i pioner que funcionarà amb doble horari, com a seu administrativa en horari de feina, i la resta del temps com un nou equipament del barri

El projecte guanyador destaca per la transparència, per la vinculació dels espais públics del seu entorn i per un terrat cívic amb un gran potencial per fer-hi activitats cíviques, socials i culturals

El futur equipament és un dels projectes motor del Pla de Barris del Besòs i el Maresme

 

L’arquitecte Jorge Vidal Tomás serà l’encarregat de redactar el projecte de construcció del nou edifici que substituirà l’antic cinema Pere IV. En el solar que es generarà amb l’enderroc d’aquest vell cinema, d’uns 700 metres quadrats, s’hi ha d’aixecar un nou edifici singular i que aspira a esdevenir un nou pol d’atracció i d’activitat del districte de Sant Martí, ja que acollirà una nova seu administrativa i executiva del Districte, i alhora un equipament sociocultural. Es tracta d’un dels projectes motor del Pla de Barris del Besòs i el Maresme.

 

L’Ajuntament de Barcelona ha fet públic avui el nom del guanyador del concurs d’idees convocat al mes de maig per dissenyar i projectar el nou edifici. Es tracta l’arquitecte Jorge Vidal Tomás que ha presentat un disseny innovador, transparent a la visió del ciutadà, en línia al concepte d’administració permeable als veïns que aquest projecte sol•licitava. Els autors d’aquest disseny proposen aquest “embolcall transparent” com un símbol d’obertura i d’integració de les entitats públiques del districte al barri.

El jurat ha valorat d’aquesta proposta una estructura clara i flexible, la relació que estableix amb els espais públics situats al voltant (el carrer d’Alfons el Magnànim en connexió amb la Rambla Prim) que permeten crear un nou sistema de recorreguts en aquest entorn. I sobretot, ha estat decisiu un terrat cívic que es podrà convertir fàcilment en centre d’activitat lúdica, veïnal, social i cultural.

Es tracta d’una planta coberta dissenyada com un jardí amb horts urbans, i amb sistemes renovables de producció d’energia per obtenir una doble funcionalitat bioclimàtica i cívica.

El concurs per escollir una proposta d’edifici per acollir la nova seu administrativa i executiva del districte de Sant Martí, ja va plantejar en les seves bases la necessitat de dissenyar un edifici que hauria de ser pioner pel que fa als usos. Es va plantejar la necessitat de dotar-lo d’espais que poguessin acollir en horari d’oficina l’activitat administrativa i els serveis propis del districte de Sant Martí (actualment distribuïts en diferents edificis dispersos pel territori), és a dir, al voltant d’un centenar de treballadors, i fora d’aquest horari, que pogués acollir també activitats pròpies d’un equipament sociocultural, és a dir, lúdiques, cíviques, culturals, socials…

La complexitat d’aquesta demanda, ha estat resolta per l’equip que ha guanyat el concurs amb un edifici estructurat amb un mòdul central més ampli i amb patis, dos crugies de comunicacions i serveis, i dos mòduls perimetrals a les façanes, amb les sales de treball i reunió. Així doncs, el visitant trobarà en entrar una planta baixa que es perfila com una prolongació del carrer i com a punt de vertebració dels diferents usos i horaris. El nucli central de l’edifici és un gran hall comú i el punt de reunió obert, amb un gran buit central i vertical que separa dos nuclis estructurals, un destinat a l’activitat administrativa i professional, i l’altre per a la resta de les activitats.

Es tracta d’un edifici amb possibilitats distributives múltiples i amb una gran versatilitat de les sales i els espais. Incorpora un auditori que també podrà funcionar com a cinema per conservar la memòria de l’antic cinema, sales d’estudi, de reunions, espais polivalents i les dependències pròpies de les diferents direccions i oficines municipals. En total, 4.477 metres quadrats de superfície construïda.

Alguns elements que incorpora aquest projecte són també:
– la racionalitat constructiva
– la durabilitat dels materials emprats
– la naturalització dels ambients, que preveuen plantes
– l’eficiència energètica, que es busca a través d’un disseny arquitectònic autosuficient i bioclimàtic

L’Ajuntament preveu destinar a aquest projecte durant aquest mandat un total de 3,5 milions d’euros del Pla de Barris del Besòs i el Maresme. Amb els quals preveu cobrir el concurs d’idees, el disseny de l’edifici i la redacció del projecte executiu, que ara s’encarregarà a l’equip guanyador. La voluntat del Govern municipal és iniciar les obres del nou edifici durant aquest mandat.

La inversió total prevista per aquest projecte, és de 8,5 milions d’euros, que s’acabaran d’executar al llarg del proper mandat municipal.

 

S’exposaran les propostes finalistes

La proposta guanyadora ho ha estat d’entre les 35 que en total es van presentar al concurs. De fet, en una primera selecció es van escollir cinc de les propostes, que van quedar finalistes. D’entre totes elles, d’una gran qualitat i originalitat arquitectònica, la guanyadora ha estat la proposta que portava el lema “Espècies d’espais”, obra de l’arquitecte Jorge Vidal Tomás.

El Districte de Sant Martí, en el marc del desenvolupament del Pla de Barris del Besòs i el Maresme preveu presentar les propostes seleccionades com a finalistes i les guanyadores en una exposició al Centre Cívic Besòs que es podrà visitar del 15 de gener al 7 de febrer.

 

Enllaços relacionats

Imatge 1/5

Imatge 2/5

Imatge 3/5

Imatge 4/5

Imatge 5/5


Enviar enllaç a aquesta pàgina

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.