Barcelona porta el dret a l’habitatge com un dels reptes de futur de les ciutats en el Comitè de Ciutats i Governs Locals Units : Servei de Premsa

Barcelona porta el dret a l’habitatge com un dels reptes de futur de les ciutats en el Comitè de Ciutats i Governs Locals Units

09/12/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La regidora de Relacions Internacionals, Laura Pérez, ha inaugurat el Consell Polític del ‘Dret a la Ciutat i Territoris Inclusius’ en la reunió de l’organisme internacional, que s’està celebrant a Hangzhou (Xina)

 

 

La regidora de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez, va inaugurar ahir el Consell Polític del ‘Dret a la Ciutat i Territoris Inclusius’ del Comitè de Governs Locals Units (CGLU), en el marc d’una sessió plenària de l’organisme internacional, que aquests dies està reunit a Hangzhou (Xina). Pérez va compartir taula amb l’alcalde de Lisboa, Fernando Medina, i la tinent d’alcalde de Winnipeg (EEUU), Jenny Gerbasi, i va defensar la voluntat de Barcelona de centrar el debat de ciutats en el dret de l’habitatge.

Pérez va recordar que per Barcelona, el dret a l’habitatge és un dels principals eixos de treball del govern municipal i també una de les principals preocupacions de la resta de ciutats que es troben al CGLU. Per aquest motiu, va considerar fonamental que “aquest tema sigui també part de l’estratègia de les ciutats per a la consecució d’una major equitat entre la ciutadania”. La regidora va recordar que l’alcaldia de Barcelona ha estat treballant en diferents fronts per a la defensa de l’habitatge, “com són les polítiques per combatre l’especulació o la gentrificació”.

En el context d’aquest treball, Pérez va recordar que precisament el passat 4 de novembre, a Barcelona, ja es va presentar als governs locals membres del CGLU la campanya The Shift (el canvi) que presenta l’habitatge com a un dret i no una mercaderia, una proposta de la relatora especial de Nacions Unides sobre l’Habitatge Adequat, Leilani Farha, i de l’Oficina de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans.

Aquesta estratègia defensa l’habitatge com a motor d’igualtat i comunitat, en comptes de desigualtat i segregació. Condemna els desallotjaments forçosos i les expulsions sense habitatge alternatiu; rebutja la criminalització dels habitants de carrer, i dóna suport a la funció social del sòl i de la ciutat.

Aquesta és la primera vegada que es reuneix aquest Consell Polític del CGLU després que en la reunió celebrada a Madrid, l’abril passat, s’aprovés una nova estructura organitzativa de l’organisme internacional, que copresideix Barcelona. L’objectiu dels consells polítics és reforçar la participació política en l’organització i treballar en temes que es consideren claus per als membres de l’organització.

Els objectius d’aquesta primera reunió del consell han estat definir els temes que seran els eixos bàsics del Consell; posar l’habitatge com a dret i abordar els reptes de la diversitat i la desigualtat a les ciutats, amb especial incidència en les migracions.





Paraules clau

habitatge/