El CESB nomena Marina Subirats com a nova presidenta i incorpora nous agents com PIMEC : Servei de Premsa

El CESB nomena Marina Subirats com a nova presidenta i incorpora nous agents com PIMEC

13/12/2017



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La modificació dels Estatuts del CESB ha permès incorporar representants de PIMEC i FEPIME o la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya com a nous membres del Consell

 

L’Ajuntament de Barcelona ha acollit el primer Ple del Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB) després de la reforma del seus Estatuts, que ha permès ampliar la representació dels agents socials i econòmics de la ciutat en aquest òrgan consultiu i de participació.

L’alcaldessa, Ada Colau, va presidir ahir a la tarda la sessió on, per primera vegada, hi han participat PIMEC I FEPIME com a entitats més representatives de les organitzacions empresarials de Barcelona, juntament amb Foment del Treball. El grup III també s’amplia amb la incorporació de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, i al mateix temps, s’ha constituït un grup d’observadors amb representants del Tercer sector social, els parcs tecnològics i científics de la UPC i la UB, i la Fundació Barcelona FP. Al mateix temps, s’ha sotmès a aprovació el nomenament de la sociòloga Marina Subirats com a nova Presidenta del CESB, en substitució de l’actual president en funcions, Vicenç Tarrats. També el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha substituït el regidor Agustí Colom.

L’objectiu del canvi d’Estatuts és el de garantir la presència de les entitats que, endemés de gaudir de les condicions de més representativitat, treballen per impulsar i millorar l’activitat econòmica, l’ocupació, l’emprenedoria i la qualitat de vida de la nostra ciutat.

Entre d’altres temes, al Ple s’han debatut les valoracions i propostes de la Memòria Socioeconòmica de Barcelona 2016 i el Dictamen sobre els pressupostos generals 2018 de l’Ajuntament de Barcelona.

Quant a la Memòria socioeconòmica cal assenyalar que, altrament de tenir en compte el context, nacional i internacional que va determinar l’evolució de Barcelona durant els darrers exercicis, el CESB considera que cal fomentar la competitivitat del teixit econòmic i les polítiques actives contra l’atur, especialment les que afecten als col·lectius més vulnerables: joves, dones, persones de més de 45 anys i aturades de llarga durada.

Alhora que es recullen els aspectes positius que diferencien el mercat de treball de Barcelona, s’adverteix dels aspectes que cal millorar, com ara reduir l’excessiva temporalitat a la contractació, les bretxes salarials entre homes i dones i les intergeneracionals. Tot això emmarcat en l’evolució de la renda familiar disponible i en l’increment de la desigualtat que ha suposat la crisi.

Al dictamen sobre els pressupostos, el CESB insta al Govern i a la resta de grups municipals a cercar el consens necessari per desenvolupar-los i aprovar-los per tal d’aconseguir millorar els serveis, impulsar l’activitat econòmica i la qualitat de l’ocupació.

El CESB valora positivament la informació rebuda, així com l’impuls a la transparència que suposa posar a l’abast de la ciutadania totes les dades relacionades amb les finances i el pressupost municipal, alhora que considera que s’ha d’avançar en el coneixement i debat dels pressupostos dels organismes autònoms, entitats públiques, empresarials i empreses municipals.

Entre els aspectes positius s’han de destacar l’esforç de gestió per fer els pagaments als proveïdors a 30 dies, i el compromís de pagar directament als subcontratistes quan l’empresa guanyadora d’un concurs tingui problemes de liquiditat, també es considera adequada l’aposta municipal per la inclusió de clàusules socials en el marc de la contractació pública per garantir un salari digne a les persones incloses en aquests contractes.

El dictamen també inclou valoracions i propostes sobre aspectes específics com la cohesió socials, les polítiques d’ocupació, el turisme o la cultura, entre d’altres.

El plenari d’avui ha servit, doncs, per debatre temes de rellevant transcendència per l’esdevenidor immediat de la nostra ciutat, alhora que es referma la pluralitat dels agents socioeconòmics en les matèries sobre les que el CESB té competències com a òrgan de participació i de representació d’interessos generals.





Paraules clau

CESB/