Gràcia descobreix una placa en memòria del cooperativista Josep Roca i Galès : Servei de Premsa

Gràcia descobreix una placa en memòria del cooperativista Josep Roca i Galès

13/12/2017



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, i el President de la Fundació Roca Galès, Xavier Palos, han presidit l’acte de col·locació de la placa en memòria del cooperativista Josep Roca i Galès, amb motiu del 125è aniversari de la seva mort. La placa commemorativa esta ubicada a la façana de l’edifici on va viure i morir el cooperativista Josep Roca i Galès, al carrer Torrijos, 20 de la Vila de Gràcia.

La placa, impulsada pel Comissionat de Programes de Memòria, conté el següent text: A Josep Roca Galès (1828-1891), que va viure i morir en aquest edifici. Fou cooperativista, dirigent obrer, teixidor i republicà. Des de 1866 encapçalà a Barcelona un obrerisme societari i cooperativista. Fou treballador de la fàbrica de filats Vilaregut, de Gràcia.

La instal·lació de la placa és una vella reivindicació de la Fundació Roca Galès i dona compliment al seu treball per recuperar la memòria històrica del cooperativisme i assolir la inclusió de noms de persones cooperativistes en el nomenclàtor de la ciutat de Barcelona.

Josep Roca i Galès (Barcelona, 1828–Gràcia, 1891) introduí i divulgà les idees cooperativistes en el periòdic La Asociación (1866). L’associació que representava, la Propagandora del Trabajo, fou la primera cooperativa catalana. Va pertànyer al Partit Democràtic i després al Partit Republicà Federal. Va ser escollit diputat provincial per Barcelona l’any 1872. Des de la Diputació de Barcelona va destacar en la defensa dels interessos obrers. Teixidor d’ofici, tingué una sòlida formació tècnica i econòmica. És autor del llibre Un obrero en Fairmount Park, en què descriu l’Exposició Internacional de Filadèlfia. Va ser un defensor del proteccionisme català, fet que li permeté exercir un paper de pont entre els sectors obrers i burgesos, mitjançant l’entitat Centre Industrial de Catalunya. Fou definit com un obrer honrat, un economista pràctic i una autoritat moral dins del moviment obrer català.

Amb el mateix objectiu, de reforçar la memòria cooperativista de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona va descobrir aquest estiu una placa en memòria de Joan Peiró al districte de Sants, coincidint amb el 75 è aniversari del seu afusellament i de sis companys seus de la CNT a Paterna (València) per ordre d’un tribunal franquista.





Paraules clau

Gràcia/ Josep Roca i Galès/