Barcelona crea l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació per adaptar l’estructura organitzativa a les noves polítiques públiques d’habitatge : Servei de Premsa

Barcelona crea l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació per adaptar l’estructura organitzativa a les noves polítiques públiques d’habitatge

26/01/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament integra en un únic organisme tots els serveis relacionats amb les polítiques d’habitatge per facilitar l’accés molt més directe a la ciutadania

El nou Imhab multiplica la capacitat d’impuls de noves promocions i atorga un paper cada vegada més rellevant a la rehabilitació

 

L’Ajuntament de Barcelona ha creat l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona (Imhab) per adaptar l’estructura organitzativa als projectes en matèria d’habitatge del govern, i en concret, per poder afrontar amb un nou model organitzatiu i de gestió dels recursos humans i materials el principal projecte impulsat per aquest govern que és el Pla pel Dret a l’Habitatge 2016-2025, aprovat ara fa un any.

Es tracta per tant d’un reforç estructural que respon al canvi de paradigma introduït a partir del pla d’habitatge, que és la transformació de les polítiques relacionades amb l’habitatge entenent aquest com un dret i per tant, les polítiques centrades en el desplegament d’un servei públic d’habitatge, en la línia del que ja existeix en les ciutats europees més avançades en aquesta matèria.

Així doncs, el nou Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació de Barcelona relleva el Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona (PMHB), creat l’any 1927 amb la finalitat de promoure habitatges destinats a les persones que no podien accedir a una llar digna en condicions de mercat. Així doncs, el Patronat va impulsar a partir de 1929 el que històricament es va conèixer com les “cases barates”. La creació del PMHB, de fet, va coincidir, als anys 20, amb les primeres experiències de polítiques públiques d’habitatge a Europa, i per tant, durant aquells anys Barcelona es trobava en l’avantguarda. Des de llavors, el PMHB ha treballat en la promoció i gestió d’habitatges públics.

El nou institut municipal també incorpora serveis i departaments municipals que es trobaven integrats a BAGURSA (Barcelona Gestió Urbanística SA -societat municipal creada l’any 2000 per centralitzar serveis d’urbanització, encàrrecs d’obres, gestió del sòl, rehabilitació, registre de sol•licitants d’habitatge, i les oficines d’habitatge). De fet, el nou Imhab reuneix 5 serveis i 16 departaments i significa doncs, la integració en un únic organisme de tots els serveis relacionats amb les polítiques d’habitatge, i no només la promoció de nou habitatge, o la gestió de les promocions d’habitatge social, sinó també les ajudes a la rehabilitació del parc d’habitatge privat, la informació sobre el mercat d’habitatge privat, la gestió de la demanda d’habitatge públic i a preu assequible, l’atenció de l’emergència en habitatge, la compra d’habitatge ja construït, la detecció d’habitatges buits per mobilitzar-los cap al lloguer assequible, les ajudes al pagament del lloguer, i la disciplina en habitatge. Respon per tant, a un principi de concentració i agrupació de serveis i departaments en una única entitat que permetrà un accés molt més directe a la ciutadania al conjunt de serveis relacionats amb l’habitatge.

Un dels canvis més significatius d’aquest nou model de gestió serà la multiplicació de la capacitat d’impuls de noves promocions, ja que es preveu que quan el projecte ja estigui plenament en rodatge, el ritme de construcció de nous habitatges públics serà de 723 a l’any (mitjana que es donarà en el període 2021 – 2025), molt superior al ritme de promoció al qual havia caigut en el mandat anterior: 74 habitatges a l’any de mitjana en el període 2011 – 2015.

Això no obstant, en el context d’una ciutat en la qual la promoció d’habitatge nou serà malgrat tot, limitada donat que els terrenys disponibles ho són, adquireix un paper cada vegada més rellevant el de la promoció de la rehabilitació de l’habitatge ja existent. I en aquest terreny cal destacar el paper que tindrà el nou Imhab com a motor econòmic de la ciutat. La rehabilitació d’habitatge és un generador d’ocupació digna i de redistribució econòmica. Es calcula que les polítiques d’habitatge generen 15 llocs de treball per cada milió d’€ invertit. El Pla pel Dret a l’Habitatge de Barcelona té previst generar, una mitjana de 2.226 llocs de treball cada any (amb una inversió prevista anual que voltarà els 150 milions d’€.

Per altra banda, l’Ajuntament de Barcelona impulsa que aquesta ocupació recaigui de fet en empreses de reinserció ja que ha establert una convocatòria amb criteris socials, adreçada a empreses de reinserció i de mida petita que desenvolupin les rehabilitacions vinculades als ajuts a l’interior dels habitatges. En concret:

– 10 lots de 345.000 € adjudicats cadascun a una empresa, cosa que permet la rotació dels equips i la presentació per part d’empreses de petita dimensió.

– La puntuació valora el fet de ser una empresa de reinserció.

De les 10 empreses adjudicatàries, 5 són de reinserció.





Paraules clau

Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació/