Iniciats els tràmits per protegir els drets del veïnat en les rehabilitacions d’habitatges : Servei de Premsa

Iniciats els tràmits per protegir els drets del veïnat en les rehabilitacions d’habitatges

02/02/2018



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Govern municipal dona el primer vistiplau a les modificacions a l’ordenança reguladora de les llicències d’obra per introduir més garanties per als llogaters de pisos i evitar-ne l’expulsió

Els propietaris hauran de presentar una declaració responsable on es comprometin a complir amb el reallotjament i retorn dels veïns al seu domicili després de l’obra, fet que permetrà identificar els casos d’incompliment i iniciar accions disciplinàries

Es facilita la tramitació de les instal·lacions de plaques fotovoltaiques de caràcter voluntari per afavorir l’autoconsum energètic

En obres amb especial incidència al subsòl, s’haurà de presentar un pla d’auscultació per garantir la total seguretat dels treballs en les edificacions i espai públic de l’entorn

 

L’Ajuntament de Barcelona ja ha iniciat els tràmits per modificar l’Ordenança reguladora dels procediments d’intervenció municipal en les obres (ORPIMO) i protegir els drets dels veïns i veïnes en les rehabilitacions d’edificis d’habitatges. Tal com va avançar l’alcaldessa, Ada Colau, el Govern municipal ha donat el primer vistiplau a introduir a la normativa, que volen assegurar que els promotors es comprometin a assegurar el reallotjament dels llogaters que sigui necessari desallotjar i el seu retorn. És una nova mesura en el marc de la lluita contra la gentrificació als barris i l’impuls de promocions d’habitatges en edificis que deriven en l’expulsió del veïnat tradicional.

En roda de premsa, la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que l’Ajuntament vol esprémer al màxim les seves competències amb la “premissa clara que amb l’habitatge no tot s’hi val, i cal fer prevaldre els drets dels llogaters per damunt de tot”. “Hem de protegir la part més dèbil en operacions de caire especulatiu que s’estan donant a la ciutat i que estan derivant en processos d’expulsió residencial i gentrificació”, ha afegit, i ha apostat de nou per un pacte de ciutat que impliqui totes les administracions a avançar en canvis legislatius garantistes en aquest àmbit.

Al seu torn, el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha remarcat que les mesures noves milloraran encara més la rehabilitació, un sector clau i essencial en la transformació de la ciutat. “Els canvis que incorporem tenen a veure amb potenciar i dignificar el procés de rehabilitació” del parc d’habitatges de la ciutat, ha explicat.

L’ORPIMO determina els tipus d’intervenció en les obres dels particulars i del sector públic i estableix la documentació necessària per a la seva admissió o concessió. Des de l’any de la publicació, al 2011, hi ha hagut canvis legislatius i socials que fan necessari revisar-ne el contingut i els documents i permisos que es requereixen a l’hora de tramitar noves llicències.

Així, les novetats introduïdes en l’ordenança tenen com a objectius principals:

– En les rehabilitacions, garantir que els propietaris compliran els deures legals de reallotjament i retorn dels ocupants legals als que sigui necessari desallotjar mentre durin les obres. I facilitar les actuacions disciplinàries en cas d’incompliment.
– Promoure i facilitar les instal·lacions solars tèrmiques i fotovoltaiques de caràcter voluntari per impulsar la generació d’energia renovable a la ciutat.
– En les obres que afecten el subsòl, preveure mesures de seguretat respecte als immobles veïns i l’espai públic.

 

Blindar els llogaters en les rehabilitacions d’habitatges

En els últims anys, han crescut les operacions de rehabilitació que no només volen conservar els edificis residencials, sinó que estan lligades a inversions immobiliàries que comporten reformes importants dels habitatges per a la seva comercialització posterior. Tot això ha comportat en certs casos la pràctica comprovada d’expulsions dels llogaters de pisos, sota el paraigua de la realització d’obres de rehabilitació que no permeten continuar amb l’ús quotidià de l’habitatge durant l’execució de les obres i impedeixen exercir el dret de retorn.

No obstant, la legislació espanyola –Llei del Sòl i Rehabilitació Urbana– i la catalana –Llei del Dret a l’Habitatge i la Llei de Territori, actualment en tramitació– reconeixen el dret a un allotjament provisional i el retorn, quan sigui possible, als arrendataris.

L’equip de Govern vol assegurar que es compleixin aquestes condicions des de les competències municipals. Per això, s’ha incorporat al text de l’ORPIMO que els propietaris hauran d’incorporar una nova declaració responsable que determini expressament el seu compromís de donar compliment a les obligacions de reallotjament i de retorn en cas que en tinguin dret, d’acord amb el marc jurídic vigent.

Aquesta declaració serà necessària, doncs, per poder tramitar les llicències i comunicats d’obres vinculades a les rehabilitacions, conservació i enderrocs d’habitatges. I permetrà identificar els possibles incompliments de les obligacions establertes per tal de, en aquests casos, poder denegar les llicències i facilitar, si s’escau, iniciar les actuacions disciplinàries pertinents per part de la regidoria d’Habitatge. A la declaració, el propietari es comprometrà a donar compliment als deures legals de reallotjament i de retorn.

Per altra banda, s’exigirà la presentació d’un pla de reallotjament amb la identificació dels pisos afectats, els seus ocupants legals i propietaris de l’edifici en el moment d’executar les obres; les característiques, calendari i durada dels allotjaments provisionals, i les dades dels llogaters amb dret de retorn. I s’incorpora també l’obligació de comptar amb un informe per part d’Habitatge que avaluï l’adequació d’aquest pla. Aquest informe preceptiu i vinculant per a la tramitació i atorgament de la llicència.

Serà obligatori presentar aquests documents per tramitar llicències i comunicats d’obres de gran rehabilitació, increment de volum o sostre edificable, intervencions globals en els fonaments o estructura de l’edifici, reformes amb modificació de l’ús principal de l’edifici i obres que comportin crear nous habitatges. També en obres de reforma interior en dos o més habitatges d’un edifici, instal·lacions d’ascensors, actuacions en edificis catalogats, demolició d’edificis i reformes d’habitatges que en modifiquin la distribució sense afectar l’estructura de l’edifici.

 

Cap a l’impuls de la producció d’energia solar

En sintonia amb les polítiques d’impuls a la generació d’energia renovable aprofitant el recursos locals que desenvolupa el consistori, l’ORPIMO facilitarà la tramitació de les instal·lacions solars tèrmiques –per a producció d’aigua calenta sanitària– i fotovoltaiques –per a producció d’electricitat– de caràcter voluntari.

En particular, es pretén reduir la complexitat i cost de tramitació del permís per executar instal·lacions petites –menys de 7 m2 de superfície en el cas de les tèrmiques o menys de 5 kWp de potència en el cas de les fotovoltaiques–, permetent la seva tramitació amb una memòria tècnica que pot signar un instal·lador. Per instal·lacions més grans, es continuarà demanant projecte signat per un tècnic competent.

Per tant, s’adequa la normativa municipal per afavorir l’autoconsum i incentivar la instal·lació de plaques solars voluntàries en terrats i cobertes, tal com determina el Programa d’Impuls a la Generació d’Energia Solar a Barcelona.

 

Protocol d’auscultació en les obres amb efectes al subsòl

A Barcelona, es desenvolupen obres de construcció amb especial incidència al subsòl que poden tenir efectes de variació de l’estat dels terrenys a les zones que serveixen de suport d’infraestructures o edificacions. Per controlar i prevenir aquestes variacions en funció del grau de les obres, la realització d’una auscultació és una eina útil.

L’ORPIMO ja contemplava fins ara en el seu articulat mesures de seguretat i la possibilitat de determinar un protocol d’auscultació de l’Ajuntament. En concret, especifica que el consistori pot determinar la necessitat de preveure mesures respecte als immobles veïns i l’espai públic quan es consideri necessari, i determina que, si s’escau, cal incorporar el protocol d’auscultació al projecte executiu de les obres.

No obstant, els canvis de l’ordenança defineixen el contingut del pla d’auscultació, i determinen que serà obligatori presentar-lo en cas d’obres de construcció i edificació de nova planta, grans rehabilitacions i moviments de terres –buidat, excavacions, rebaixos i terraplenaments–. Per tramitar la llicència, caldrà determinar amb el promotor del projecte si l’obra està inclosa en algun d’aquests supòsits i, si és així, s’haurà de presentar una declaració responsable i el propi pla abans d’iniciar les obres, juntament amb el projecte executiu.

 

Calendari i tramitació

L’aprovació de les modificacions es fan en dues fases i ja han rebut un primer vistiplau. D’una banda, l’exigència de les declaracions responsables s’han inclòs als annexos de l’ORPIMO mitjançant un Decret d’Alcaldia aprovat inicialment el 18 de gener i que actualment està en informació pública.

Paral·lelament, la Comissió de Govern ja ha aprovat el procediment de modificació de l’articulat de l’ordenança per implantar els nous casos explicats anteriorment. Ara, continuarà la tramitació de cara a sotmetre’s properament a l’aprovació inicial en el marc de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, i a la definitiva en el Plenari del Consell Municipal.





Paraules clau

habitatge/