Barcelona celebra el Dia Mundial de l’Energia : Servei de Premsa

Barcelona celebra el Dia Mundial de l’Energia

14/02/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’Ajuntament  de Barcelona s’apunta a celebrar el Dia Mundial de l’Energia – el proper dimecres, 14 de febrer-, establert per les Nacions Unides amb l’objectiu de promoure l’ús de fonts d’energia renovables i disminuir la dependència d’energies basades en combustibles fòssils com el carbó o el petroli.

 

 

L’energia ha passat de ser un àmbit sectorial de treball a convertir-se en un eix prioritari de la ciutat. Així ho demostren mesures de Govern com la de la Transició cap a la Sobirania Energètica, el Programa d’Impuls a la generació solar i la creació d’una comercialitzadora d’energia elèctrica municipal, Barcelona Energia. Aquesta transició és una peça clau de la lluita contra el canvi climàtic.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia ha declarat que “el canvi de model energètic passa necessàriament per estalviar energia i ser més eficients a més d’omplir la ciutat d’energies renovables produïdes localment, tot fent que la ciutadania tingui un paper actiu”.

L’eficiència i l’estalvi són uns dels pilars fonamentals d’aquesta transició energètica i durant el mes de febrer l’Ajuntament ho està promovent a través de la Marató. La Marató d’Estalvi Energètic és una campanya de conscienciació, mobilització i foment de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a un projecte per a la defensa del dret a l’energia al barri de la Marina.

El regidor Badia ha remarcat: “Volem felicitar els participants de la Marató per l’esforç que estan duent a terme en les accions d’estalvi energètic. Com a Ajuntament, volem ser un exemple de bona pràctica de manera que la ciutadania, així com els propis treballadors municipals puguin fer el mateix en el seu habitatge”.

Durant la primera setmana, el conjunt dels equipaments municipals participants a la Marató han aconseguit estalviar un 3,14% en el consum d’electricitat, un 17,88% en el de gas i un 14,90% del consum d’aigua. Els números aconseguits són excel·lents tenint en compte que s’ha començat la Marató patint el febrer més fred del últims anys.

Els 47 equipaments que hi estan participant ho estan fent amb molta implicació i originalitat, a tall d’exemple s’ha aprofitat el carnaval per disfressar els alumnes d’una escola amb motius de la Marató, treballadors d’una seu de districte disfressats de papallona han cantat una cançó per motivar als companys, s’han fet escultures amb garrafes d’aigua, s’han parat ascensors per fomentar la utilització de les escales, s’han fet curses entre els infants per reduir el temps de dutxa, s’han guarnit entrades d’edificis, escales i sales amb papallones i consells d’estalvi, tot això a banda de les actuacions tècniques que cadascun dels equipaments participants ha anat implementant i que continuaran durant la resta del mes de febrer.

Per a més informació: http://energia.barcelona/

Durant aquest mes de febrer també es faran diverses activitats vinculades a aquesta celebració. Per exemple, les activitats del programa “Carrega’t d’energia”. Són tallers i recursos per treballar de forma col·lectiva cap a un nou model energètic que ens permeti controlar i reduir el consum elèctric, millorar l’eficiència de la llar i promoure la instal·lació d’equips per generar energia. Els tallers es faran als centres cívics com el Centre Cívic Urgell, la Font de’n Fargas, el Centre Cívic de Trinitat Vella, la Fàbrica del Sol, etc…

http://ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/inscripcions/activitats-del-programa-carregat-denergia/tallers-grups

La Fàbrica del Sol, equipament de referència per estendre l’acció col·lectiva per a la sostenibilitat, ofereix les seves activitats al voltant del Dia Mundial de l’Energia.

L’edifici històric de la Fàbrica del Sol ha estat renovat seguint criteris de sostenibilitat que el converteixen en un exemple d’eficiència i qualitat en el consum de recursos, en confort i en salut. S’ofereixen visites teatralitzades per conèixer el funcionament de l’edifici amb energies renovables.

El dissabte 3 de març, se celebra la Matinal amb Bona Energia de les 10 a 14 hores. En primer lloc tindrà lloc l’activitat familiar GimcEnergia, un taller sobre l’eficiència energètica: “Saps com crear un codi QR? Vols aprendre un munt de trucs per ser més eficient en la gestió energètica de casa teva? Doncs no et perdis aquest taller on farem una gimcana en família sobre l’eficiència energètica amb l’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol”.

I a partir de les 12 hores es realitzarà l’activitat “Vermut amb bona energia”. Es crearà un espai informal de converses i debat per xerrar sobre quin poder té la ciutadania sobre l’ús de l’energia. Ens acompanyaran experts i mentre gaudirem d’un vermut. L’activitat s’organitza amb la col·laboració de l’Agència de l’Energia de Barcelona, Ecoserveis i el grup de treball del Compromís de Barcelona pel Clima, Endolla’t a l’estalvi i l’eficiència energètics.

Per a més informació: http://ajuntament.barcelona.cat/lafabricadelsol/ca





Paraules clau

energia/