Nou Barris inaugura els nous interiors d’illa de la Guineueta : Servei de Premsa

Nou Barris inaugura els nous interiors d’illa de la Guineueta

24/02/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament finalitza la tercera fase d’obres i completa la reurbanització de l’àmbit comprès entre la Via Favència, el passeig de Valldaura i el carrer de la Guineueta amb una inversió de 2,5 milions d’euros

El Districte ha celebrat una festa de benvinguda al nou entorn, on s’ha creat un espai on hi haurà els usos cívics i comunitaris, i un espai domèstic on hi haurà zones més reservades i placetes per a cadascuna de les escales de veïns

 

Aquest dissabte, el districte de Nou Barris ha celebrat la inauguració dels nous interiors de l’illa del barri de la Guineueta que queda delimitada entre la Via Favència, el passeig de Valldaura i el carrer de la Guineueta. La renovació de la zona s’ha estrenat amb una festa ciutadana que ha comptat amb la participació de la regidora de Nou Barris, Janet Sanz, i l’Associació de Veïns i Veïnes de la Guineueta, entre altres. La jornada ha inclòs espectacles infantils, música i un dinar popular a càrrec de la Masia de la Guineueta.

 

 

La festa s’ha organitzat un cop l’Ajuntament ha acabat la tercera fase d’obres de l’àmbit, que en completa la reurbanització i dona un nou aspecte a tot el conjunt. S’ha invertit 2,5 milions d’euros en l’última fase, i s’ha actuat en una superfície d’uns 14.000 metres quadrats.

Una de les principals característiques de l’actuació és que s’han creat dos àmbits amb vocació diferent, un d’usos cívics i un de més domèstic o reservat, per adaptar l’espai a les circumstàncies actuals d’accessibilitat, ja que es tracta d’un àmbit amb una orografia complicada, i també a la mobilitat, enllumenat, materials i renovació i soterrament de serveis.

D’una banda, a l’àmbit d’usos cívics s’hi disposen els espais concebuts amb una idea més comunitària. És on s’ubiquen tots els elements urbans i d’arbrat, i on es desenvoluparan els usos més cívics. En aquest espai s’hi permet la circulació de servei i emergència.

Pel que fa a l’àmbit domèstic, s’ha aprofitat la disposició dels edificis per crear espais amb una vocació més reservada, que fins ara estava descuidada. S’ha transformat la configuració simètrica que tenia l’espai fins ara per una secció asimètrica que reconeix la diferència entre el davant i la part del darrere dels blocs d’habitatge. Al davant, s’hi ha fet unes placetes amb possibilitat de personalització i apropiació per cadascuna de les escales de veïns. A la part del darrere, s’ha protegit les façanes amb arbrat i una franja de sòl més permeable.

Aquesta divisió entre espais més públics i espais més reservats es defineix de la següent manera:

Els espais més públics són:

1. Plaça “Major”: el punt de trobada més important i representatiu per la col·lectivitat. El centre físic i social de l’espai cívic, amb una esplanada de gespa per poder-ne gaudir.

2. Parterre central: al costat de la plaça “Major”, una grada per trobar-se i gaudir dels esdeveniments comunitaris i especialment els jocs infantils: l’indret més divertit del barri, amb sòl de cautxú i espais per jugar, protegit per l’ombra d’unes xicrandes.

3. Jardí d’ombra: l’espai contemplatiu per excel·lència, on es pot gaudir de la bellesa dels lledoners existents.

4. Activitats per a gent gran: un lloc íntim per la salut i l’exercici, l’oci i el temps lliure.

5. Plaça de la torre: un basament vegetal, amb una terrassa pel bar que s’obre per una banda cap a l’eix comercial del passeig de Valldaura i per l’altra cap al recorregut principal de l’interior de l’illa.

6. Plaça del CAP i la Seguretat Social: la trobada entre el barri, les institucions públiques, la ciutat.

7. Plaça de l’església: assolellada i tranquil·la per a la trobada i el passeig.

I els espais més reservats:

8. Àmbits domèstics: un espai públic però introvertit i semiprivat, destinat als veïns i a la vida quotidiana.

9. Placetes: el filtre entre el domini públic i els habitatges, a falta d’un espai domèstic, aquests espais protegeixen l’accés als habitatges.

L’obra ha inclòs la substitució de gairebé la totalitat de l’enllumenat existent per noves lluminàries amb làmpades LED emplaçades d’acord amb la nova reordenació de l’espai públic. Quant a vegetació, s’ha mantingut el conjunt de lledoners de gran valor ornamental, i s’ha trasplantat una olivera que hi ha a l’àmbit de l’Espai Social i Comunitari de Salut.

També s’ha col·locat bancs amb peus i braços d’alumini i llistons de fusta de pi tractat, i papereres, jocs infantils i un circuit d’activitats per a la gent gran. S’ha mantingut la font existent en aquest àmbit, i s’ha renovat la pavimentació.





Paraules clau

Nou Barris/ urbanisme/