L’Ajuntament de Barcelona destina 1,5 milions d’euros anuals a impulsar el teixit econòmic i oportunitats laborals pel veïnat de Sants-Montjuïc : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona destina 1,5 milions d’euros anuals a impulsar el teixit econòmic i oportunitats laborals pel veïnat de Sants-Montjuïc

07/03/2018

El Pla de Desenvolupament Econòmic, liderat per Barcelona Activa i el Districte de Sants-Montjuïc, preveu 41 mesures que s’han definit, conjuntament amb 49 entitats del territori, tenint en compte les dinàmiques que cal revertir i les potencialitats del districte

S’han posat en marxa dos nous programes d’apoderament femení per a dones de la Marina: un per a les que es vulguin treure el carnet de conduir camions o autocars per tenir oportunitat de treballar a empreses industrials del polígon i un altre per a les que tinguin una idea de negoci embrionària i vulguin emprendre per millorar la seva autonomia econòmica

S’ha constituït la Taula d’Empreses de Districte, la primera de la ciutat, com un espai de treball entre l’Administració i les empreses del territori per construir projectes de desenvolupament econòmic a Sants-Montjuïc

Amb l’objectiu de combatre la precarietat a la feina, a partir de setembre s’obrirà un Punt de Defensa de Drets Laborals al districte per assessorar i informar sobre els drets i deures de les persones treballadores

El Pla de Desenvolupament Econòmic de Sants-Montjuïc, liderat per Barcelona Activa i el Districte de Sants-Montjuïc, està dotat amb un pressupost mínim d’1,5 milions d’euros anuals fins el 2021 i recull 41 mesures per fomentar, principalment, l’ocupació de qualitat, millorar la competitivitat del comerç de proximitat, reactivar el teixit industrial i impulsar el sector de l’Economia Social i Solidària.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que “son plans que permeten fer política econòmica de proximitat que no s’havia fet mai en aquesta ciutat, política econòmica porta a porta d’anar a buscar a la gent que necessita mesures i que ho passa malament, especialment les dones”. “Hem d’impulsar polítiques d’ocupació actives, assegurar el reconeixement dels drets laborals, acompanyar el comerç de proximitat, o bé, incentivar i premiar les empreses que en la contractació prioritzin col·lectius desafavorits o dels barris preferents, com La Marina”, ha dit.

La regidora de Sants-Montjuïc, Laura Perez, ha subratllat “que aquest Pla permet treballar estratègies realistes amb el territori, adaptar-ho a les necessitats dels barris i dels col·lectius que son molts diferents, des d’un veí que té el perill de tancar una persiana, una dona que porta dos anys sense trobar feina o una persona jove que surt de la carrera i es troba amb un mercat laboral precari i mancat d’oportunitats”. Per últim Perez ha subratllat que “ és un pla amb una clara mirada de gènere, amb programes adreçats a dones en situació de precarietat, a les que volen canviar rumb laboral o volen noves oportunitats”.

Es tracta d’un full de ruta que marca l’estratègia pels propers anys, definit conjuntament amb el Districte i concertada amb els actors de cada territori. Respon a la nova política de desenvolupament econòmic de proximitat que es promou des de l’agència municipal i busca solucionar les necessitats de les persones que habiten cada barri, tenint en compte les dinàmiques que cal revertir i les potencialitats de cada zona de la ciutat.

El Pla és fruit d’un procés d’anàlisi, reflexió i debat en què han participat un centenar de persones de 49 entitats diferents. Es tracta del quart Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE) dels sis compromesos pel mandat i, properament, es presentaran els dos restants, els d’Horta-Guinardó i Sant Martí.

 

Impulsar l’Economia Social i Solidària a un dels districtes amb major tradició de la ciutat

En el conjunt de Barcelona, el districte de Sants-Montjuïc és referent en l’àmbit d’Economia Social i Solidària, no només per un passat cooperatiu i cooperativista, sinó també per haver estat el focus, en la darrera dècada, de noves maneres de fer i promoure projectes d’aquest àmbit amb fort arrelament territorial.

En aquest sentit, aquest any s’ha posat en marxa la primera edició de “La Marina dona empenta”, un programa impulsat pel Pla de Barris de la mà de Barcelona Activa. S’adreça a una vintena de dones en situació de vulnerabilitat d’aquest barri que tinguin una idea de negoci en fase embrionària o amb interès per emprendre. Es pretén enfortir la seva autonomia econòmica i millorar la seva qualitat de vida, a partir de la creació d’eines personals, col·lectives i emprenedora, al llarg dels 4 mesos que durarà la formació.

A més, s’ha habilitat un punt d’assessorament a l’Escola Bàrkeno, al barri de La Marina, per atendre a persones que volen començar a emprendre o formalitzar una activitat en aquest àmbit. Es converteix, doncs, en una primera porta d’entrada a la nova oferta que Barcelona Activa ha dissenyat per arribar a aquest nou públic. “Som al teu barri. Servei d’assessorament itinerant per a projectes d’Economia Social i Solidària” es va posar en marxa el mes de novembre a La Marina, el primer del 11 barris on es durà a terme, també de la mà del Pla de Barris.

 

Més de 300.000 euros de suport a projectes que activen l’economia dels barris

Així mateix, amb l’objectiu d’impulsar les iniciatives ja existents al territori, a través de la subvenció “Impulsem el que fas” s’han finançat 13 projectes socioeconòmics promoguts per entitats del territori amb 314.614 euros en conjunt. D’aquests, més de la meitat pertanyen a l’àmbit de l’economia de les cures (30,1%) i a l’entorn cultural i artístic des de diferents visions socioeconòmiques (23,1%).

Es busca impulsar l’economia a petita escala i millorar la situació socioeconòmica dels districtes, a través d’iniciatives orientades a generar riquesa i ocupació als barris. D’aquesta manera, es vol reconèixer l’aportació dels diferents actors del territori, que fins ara no participaven del desenvolupament econòmic dels seus barris, com ara petites entitats, associacions, persones individuals, empreses, comerços, serveis de proximitat, emprenedors o micro i petites empreses, entre d’altres.

 

Acostar els serveis d’ocupació al territori per arribar a la gent amb més dificultats d’accés al mercat laboral

Al llarg del 2017, han passat pels diferents serveis d’ocupació de l’agència municipal un total de 2.630 persones residents a Sants-Montjuïc, el que representa un 12,8% sobre el total de participants atesos. Es tracta del quart districte en nombre d’usuaris, degut a l’estratègia de territorialització que s’està duent a terme amb la intenció d’acostar els recursos a la gent que té majors dificultats d’accedir al món laboral.

Aquest és el districte de la ciutat amb més punts d’inserció laboral del projecte “Treball als Barris” de Barcelona Activa. Durant l’any passat, des dels dispositius dels barris de La Bordeta, la Marina del Port i Poble-sec es van atendre més de 550 persones, majoritàriament en situació d’alta vulnerabilitat, doncs 5 de cada 10 porten més d’un any sense feina i prop del 70% no cobren cap prestació. D’aquestes, el 42% s’ha inserit al mercat laboral després de passar pels diferents serveis d’orientació laboral i formació.

Pel Punt d’Orientació per a la Recerca de Feina, ubicat a l’OAC de Sants-Montjuïc, s’han assessorat prop de 700 veïns i veïnes. Es tracta d’un servei que es presta també a Horta-Guinardó i Nou Barris, tres dels districtes amb major incidència de l’atur.

A més, s’ha posat en marxa el programa “Recondueix el teu perfil professional” per preparar a dones en situació d’atur, de subocupació o de precarietat laboral dels barris de la Marina del Port i la Marina del Prat Vermell per obtenir els carnets professionals per conduir camions, autobusos o autocars. Està impulsat per Pla de Barris, de la mà de Barcelona Activa, amb l’objectiu de millorar les oportunitats de feina d’aquest col·lectiu en sectors d’especial interès al barri i tradicionalment més masculinitzats com l’àmbit industrial o automobilístic.

Així mateix, durant el 2018, l’agència municipal crearà una oferta permanent de formació de curta durada per preparar el procés de recerca de feina, desenvolupar competències professionals i conèixer les tendències del mercat de treball. Les sessions es duran a terme als diferents districtes de la ciutat, prioritàriament, en aquells d’especial atenció. L’objectiu és acostar el catàleg d’activitats “Barcelona Treball” a aquelles persones que tenen major dificultat d’accés al mercat de treball o que necessitin recursos per millorar la seva situació laboral.

Amb el propòsit de combatre la precarietat laboral a la feina, especialment en l’àmbit de l’economia de les cures, el mes de setembre s’obrirà un Punt de Defensa de Drets Laboral, que se suma al que ja funciona a Ciutat Vella des de fa mig any. S’hi duran a terme accions de sensibilització i informació sobre drets i deures bàsics per a persones treballadores, en col·laboració amb organitzacions sindicals i entitats del territori. En aquest sentit, s’ha obert un procés de licitació per adjudicar la prestació dels serveis d’informació i assessorament laboral i el termini per presentar propostes finalitza el proper 18 de març.

 

Recuperar l’activitat industrial del polígon de La Marina

Sants-Montjuïc és el districte de Barcelona amb més superfície destinada a l’activitat industrial, en aquest cas, el 49,2%, i acull més de 1.700 empreses. Malgrat la concentració i el potencial econòmic, no està repercutint en els veïnat, per aquest motiu, es busca també generar ocupació en l’entorn. Per això és necessari que els perfils requerits es trobin entre les persones dels barris del districte o bé les empreses ofereixin la possibilitat de desenvolupar estades d’aprenentatge i treball per millorar la qualificació.

Amb l’objectiu de dinamitzar el polígon industrial de la Marina del Prat Vermell, en el marc del Pla de Barris de la Marina, Barcelona Activa disposarà d’un pressupost de 360.000 euros i oferirà a les empreses la cartera de serveis de l’Oficina d’Atenció a les Empreses que s’adaptaran a les característiques i necessitats de la indústria. A més, també s’assessorarà en l’elaboració de Plans d’Igualtat que incorporin iniciatives per abordar les desigualtats de gènere i facilitar la conciliació entre la vida familiar, personal i laboral.

Així mateix, també es preveu posar en marxa un programa d’auditoria i eficiència energètica i un altre de foment de l’economia circular i simbiosi industrial. Es crearan també espais de networking i connexió entre les empreses del propi polígon, però també amb altres de la ciutat, centres de recerca i agents rellevants del sector per fomentar la cooperació com a via d’enfortiment i creixement.

També es dinamitzaran les naus buides per millorar l’atractivitat del polígon i, per últim, tenint en compte que la igualtat de gènere és una prioritat transversal en diferents polítiques municipals, s’afavorirà la incorporació de dones a ocupacions pròpies o requerides per les empreses localitzades al polígon.

 

Es crea la primera Taula d’Empreses de Districte per impulsar polítiques d’ocupació i activació econòmica

S’ha creat la Taula d’Empreses de Districte, un nou espai de treball entre l’Administració i les empreses del territori per impulsar de manera conjunta el desenvolupament de projectes que ajudin a millorar l’activitat econòmica de Sants-Montjuïc. L’objectiu és posar en comú les necessitats formatives i d’inserció que té el veïnat, i alhora les demandes de les empreses que es puguin cobrir amb residents del districte, per tal que les accions reverteixin en les persones i el teixit econòmic del territori. També es preveu sensibilitzar i impulsar mesures per promoure la Responsabilitat Social Corporativa. Hi participen empreses com ara Santiveri, Sertram, Airpharm, Bauhaus, Aigües de Barcelona, Quadis o Port de Barcelona, entre d’altres.

 

Millorar la competitivitat del comerç de proximitat

En l’àmbit econòmic, la gentrificació implica la substitució de petits comerços per altres de nous, generalment, per a clientela de major poder adquisitiu i/o població visitant. A banda de l’increment de preus, aquest fenomen suposa també la desaparició d’oferta de productes i serveis que resolen primeres necessitats. Aquest és un problema identificat ja al Poble-sec i, recentment també a les zones de Sants i Hostafrancs.

A més, les noves formes de consum, sobretot lligades al comerç electrònic i a la proliferació de grans superfícies, també ha comportat la pèrdua de comerç de proximitat, un actor clau del dinamisme econòmic i social dels barris. Per aquest motiu, al PDE es preveuen mesures per enfortir la seva visibilitat, millorar la competitivitat, fomentar l’emprenedoria i impulsar l’associacionisme.

Per exemple, a través del programa “Obert al Futur” es milloraran les habilitats tecnològiques dels comerciants i es dinamitzarà la presència de les botigues a la xarxa. A més de formació en gestió empresarial, màrqueting i comunicació digital.

També es posarà en marxa una nova edició del programa d’assessorament a 20 comerços o serveis de proximitat que consisteix en sessions personalitzades per identificar millores en cada establiment que ajudin a reforçar l’estratègia de venta del producte, de màrqueting en el punt de venda, de comunicació digital o la gestió de compres i estocs, entre altres aspectes de competitivitat empresarial. Per a la primera edició, que va acabar el mes de desembre passat, es van seleccionar projectes de restauració, alimentació o tèxtil ubicats a diferents barris (8 de Poble-sec, 6 de la Marina i 6 de la zona centre del districte).Compartiu aquest contingut