Amadeu Recasens participa a la Conferència d’alcaldes de la Unió Europea “Construir les defenses urbanes contra el terrorisme: lliçons apreses dels atacs recents” : Servei de Premsa

Amadeu Recasens participa a la Conferència d’alcaldes de la Unió Europea “Construir les defenses urbanes contra el terrorisme: lliçons apreses dels atacs recents”

08/03/2018

Aquest matí el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens ha participat a Brussel·les a la Conferència d’alcaldes de la Unió Europea “Construir les defenses urbanes contra el terrorisme: lliçons apreses dels atacs recents”.

La conferència està organitzada conjuntament per la Comissió Europea i el Comitè Europeu de les Regions i ha reunit representants de diverses ciutats que han patit en els últims anys atemptats terroristes per debatre sobre mesures de prevenció i de protecció dels espais públics. La jornada ha estat inaugurada pel president del comitè europeu de les regions, els comissaris europeus de seguretat de la unió i d’assumptes d’interior, i pel ministre francès de l’Interior.

 

 

Recasens ha participat a la taula rodona sobre atacs amb vehicles en espais oberts, les lliçons operatives apreses i les mesures per protegir millor els espais públics. El comissionat ha estat acompanyat per Tortsen Akmann, Secretari d’Estat de Berlín; Sophie Linden, tinent d’alcalde de policia i prevenció de Londres; i per l’Inspector Clint McPherson, de l’Oficina d’Intel·ligència de la Policia de Nova York.

Durant la seva intervenció, el comissionat de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, ​​ha explicat com van succeir els atacs terroristes del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, on van morir 16 persones i 140 van resultar ferides, així com els fets del dia abans que van precipitar els atacs.

Recasens ha destacat que d’aquest atac, com sol passar en els moments de crisi, s’han identificat oportunitats de millora en les estratègies de prevenció, protecció i resposta per protegir millor els ciutadans. En aquest sentit, ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona va crear, després dels atacs a París el mes de novembre de 2015, dos grups de treball transversals:

– Gestió de grans crisis (amb múltiples víctimes): integra els caps dels diversos serveis d’emergència, salut, policia i seguretat civil de la ciutat i de Catalunya per harmonitzar els procediments de treball i enfortir la coordinació davant d’una gran crisi amb múltiples víctimes.
– Urbanisme i seguretat: amb responsables dels diferents àmbits relacionats amb el disseny urbà, l’espai públic i la seguretat, amb l’objectiu d’introduir els elements de seguretat en els projectes de planificació.

El comissionat de Seguretat ha posat en valor la bona coordinació i preparació dels primers intervinents en el lloc dels fets, “una resposta sòlida i ben estructurada de la policia i els serveis d’emergència pot limitar clarament el dany quan, per desgràcia, no hem pogut evitar l’atac “, ha dit Recasens, que ha afegit que” aquesta resposta professional, eficaç i sòlida dels diferents serveis d’emergència i de la policia contribueix a donar als ciutadans una sensació de seguretat i a evitar el pànic, tot i que s’ha produït un terrible atac”.

Tot i que els governs locals no tenen la competència en matèria antiterrorista, Recasens ha explicat que les ciutats poden contribuir en diversos nivells en coordinació amb altres administracions, com ara:

– En la detecció i prevenció de la polarització, la radicalització i l’extremisme violent de qualsevol tipus i arrel.
– Adoptant mesures per millorar la seguretat de concentracions i la protecció de determinats esdeveniments de risc.
– En la gestió de crisi, millorant la cooperació i la formació dels primers equips operatius que intervenen sobre el terreny.
– A la resiliència i retorn a la normalitat, treballant conjuntament amb la ciutadania.

Sobre l’últim punt, el comissionat ha destacat que “a Barcelona hem estat testimonis d’una onada de solidaritat amb la policia i altres serveis d’assistència, i la ciutat ha demostrat una increïble capacitat de recuperació per reprendre la quotidianitat. Lluny de caure en el discurs racista o la polarització, la ciutat continua unida, majoritàriament, entorn del lema “No tinc por” per mostrar als terroristes el fracàs del seu objectiu “.

Pel que fa a les mesures i els procediments per millorar la seguretat de l’espai públic, l’important és la coordinació entre les diferents administracions. En aquest sentit Recasens ha explicat que a Barcelona es va crear un grup de treball específic entre les tres administracions, local, regional i estatal, per analitzar contínuament la naturalesa de l’amenaça terrorista i proposar mesures addicionals per fer-hi front:

– Augment dels obstacles, fixos i mòbils, en espais amb una elevada concentració de persones preservant el model obert de ciutat.

– S’està treballant en la construcció d’una nova i més moderna Sala Conjunta de Comandament, que reuneix tots els operadors de policia i d’emergència de la ciutat.

– S’ha augmentat la formació dels operadors municipals en l’àmbit de la prevenció de la radicalització, la gestió de crisi, l’ús d’armes de foc i primers auxilis.

– Es modernitzarà el sistema de vídeo vigilància vigent a la ciutat.

– S’han reforçat les mesures de seguretat en àrees sensibles, i estacions Inter modals de transport.

– S’han forjat vincles de cooperació amb altres ciutats europees, abans i després de l’atac, per treballar junts en la recerca d’un intercanvi d’experiències sobre aquests temes que permeti l’intercanvi de bones pràctiques i millorar els estàndards comuns de resposta davant aquest fenomen.

Amadeu Recasens ha expressat que és impossible garantir que no hi haurà un nou atac, ja que estem davant d’una amenaça canviant i de naturalesa diversa, i que per aquest motiu les administracions han de seguir treballant juntes, sent fonamental l’intercanvi d’informació, l’establiment d’estàndards europeus i internacionals per a procediments i mesures, i una resposta transversal.Compartiu aquest contingut