Els equipaments públics de Barcelona aconsegueixen reduir la despesa energètica amb la primera Marató d’Estalvi Energètic : Servei de Premsa

Els equipaments públics de Barcelona aconsegueixen reduir la despesa energètica amb la primera Marató d’Estalvi Energètic

11/03/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’ajuntament ha estalviat l’equivalent en consum energètic de 1.083 famílies de 4 membres durant un mes, i gairebé dues piscines olímpiques d’aigua

L’Ajuntament de Barcelona ha aconseguit reduir la despesa energètica dels seus equipaments públics fins a gairebé un 20% en gas (632.191kWh); un 15,6% en aigua (5.142m3) i un 5,4% en electricitat (97.117kWh). Aquest és el resultat de la primera Marató d’Estalvi Energètic, a la que es van sumar un centenar d’equipaments públics, per conscienciar sobre la reducció dels consums energètics en el marc del Programa d’Estalvi i Millora Energètica als edificis municipals (PEMEEM).

Aquest consum energètic estalviat equival al consum energètic de 1.083 famílies de 4 membres durant un mes, i gairebé dues piscines olímpiques d’aigua. L’estalvi és considerable tenint en compte que segons les dades de l’observatori Fabra aquest mes de febrer ha estat el tercer més fred dels últims 36 anys.

Durant tot el mes de febrer, les seus dels districtes, quatre gerències municipals (Ecologia Urbana i Recursos), centres cívics, equipaments esportius municipals i escoles i instituts han participat en la iniciativa. En total, han participat 18 seus i oficines municipals –8 seus de districte, 6 oficines municipals i 4 edificis de les gerències de Recursos i d’Ecologia Urbana—i 35 equipaments municipals: 9 centres cívics, 10 equipaments esportius (1 de cada districte) i 10 centres educatius.

La Marató d’Estalvi Energètic és una campanya de conscienciació, mobilització i foment de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a un projecte per a la defensa del dret a l’energia.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha explicat que aquesta és una manera diferent d’abordar l’estalvi i l’eficiència energètica i ho fem per conscienciar i sensibilitzar i amb molta complicitat amb la ciutadania. En aquest sentit, ha recordat que les accions d’estalvi energètic als equipaments de l’Ajuntament de Barcelona “volen ser un exemple de bona pràctica de manera que la ciutadania, així com els propis treballadors municipals puguin fer el mateix en el seu habitatge”. “L’aigua i l’energia són recursos finits i per tant, reduint-ne el seu consum es contribueix a la mitigació dels efectes del canvi climàtic”, ha conclòs.

La Marató d’Estalvi Energètic als equipaments públics ha consistit en què les persones que fan ús dels edificis i equipaments municipals (la ciutadania i els treballadors), siguin conscients de l’energia (per a la il·luminació, climatització i equips informàtics) i l’aigua que es consumeix per exemple, utilitzant només mig dipòsit de la cadena del vàter, pujant les escales a peu en comptes d’utilitzar l’ascensor, o programant un nivell adient de la temperatura de climatització.

La voluntat és que aquestes accions perdurin en el temps.

El funcionament de la Marató d’Estalvi Energètic

Per fer una valoració dels estalvis energètics assolits, s’ha realitzat un control dels consums energètics de cadascun dels equipaments i s’ha comparat amb la mitja dels consums del mes de febrer dels darrers tres anys. Tot i haver estat el mes de febrer més fred dels últims anys, els resultats de l’estalvi energètic de la Marató han estat força positius.

La diferència d’estalvi entre edificis de seus i oficines municipals fluctua depenent de l’antiguitat i les característiques de les instal·lacions. Si es comparen els resultats de les seus dels districtes, veiem que pel que fa al gas, percentualment, la que més n’ha reduït el consum és la del Districte de Sarrià-Sant Gervasi, amb un 20,75% d’estalvi. En relació a l’aigua, el Districte de Sant Martí és el que més n’ha estalviat, en concret un 44,53%. Finalment, el Districte de les Corts ha quedat al capdavant en llum amb un 16,06%.





Paraules clau

energia/