Pisarello assisteix a la projecció de la instal·lació artística “L’Arbre de la Memòria” : Servei de Premsa

Pisarello assisteix a la projecció de la instal·lació artística “L’Arbre de la Memòria”

16/03/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Divendres 16 de març, a les 20:15 hores, (plaça de Sant Jaume), el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, assisteix a  la projecció de la instal·lació artística “L’Arbre de la Memòria” que es farà a la façana de l’Ajuntament per commemorar el 80è aniversari del bombardeig de Barcelona. També hi assistirà el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes.

“L’Arbre de la Memòria” és una instal•lació de vídeo-mapping, llum i so de l’artista visual Xavi Bové que es projectarà cada 15 minuts el divendres 16, dissabte 17 i diumenge 18 de març al vespre, coincidint amb el 80è aniversari dels bombardejos part de l’aviació feixista italiana.

“L’Arbre de la Memòria” dibuixa un arbre gegantí a la façana del consistori barceloní que va creixent i es va ramificant a partir de petits traços curts, fent referència al bombardeig discontinu que va ordenar Mussolini, i cada fruit projecta una potent llum que apunta cap al cel, punt de llum visible des de tota la ciutat.

L’acte s’emmarca dins les commemoracions organitzades per l’Ajuntament de Barcelona, i és un dels eixos centrals del programa Memòria de la Destrucció 1936/1939 organitzats des del Comissionat de Programes de la Memòria.

La instal•lació, comissariada per la periodista, editora i docent Daniela Aronica, amb la col.laboració  del Centro di Studi sul Cinema Italiano de Barcelona, compta amb la direcció artística de Xavi Bové conjuntament amb Jordi Pont de l’estudi Onionlab i la composició musical de Zinkman.

 

Inauguració divendres 16 de març a les 20.15h

“L’Arbre de la Memòria” esdevé una imatge de la vida i de la humanitat. En paraules de Xavi Bové, “No he volgut fer una representació del dolor i la destrucció, sinó al contrari, crear una apologia de la pau, i per això la figura de l’arbre, que a diferència de les bombes que cauen del cel al terra, creix de terra cap amunt”.

La instal•lació dibuixa un arbre gegantí a la façana de l’Ajuntament de Barcelona, una figura axial generada a partir de petits traços curts, interromputs, que fan referència al bombardeig discontinu que va ordenar Mussolini i que va sembrar el terror a la població. Cada traç es relaciona sinestèsicament −en un mateix acte perceptiu− amb un fil de veu, subtil, individual, que sumats acaben creant un cor global, un clam de pau i llibertat.

L’arbre creix i es ramifica amb branques, fulles i fruits fins a convertir-se en un arbre imponent, i de cada fruit es projecta una potent llum que apunta cap al cel convidant al públic a mirar cap amunt sense por, convertint-se així en un raig de llum que es podrà veure des de tots els punts de la ciutat.

El projecte, que és una obra conceptual, utilitza tècniques de vídeo-mapping, però fuig dels efectes típics dels mappings convencionals, creant una impressionant obra que apel•la les emocions dels espectadors. Aquest contingut de vídeo ha estat generat per l’expert estudi de mapping de Barcelona Onionlab.

A nivell sonor, la composició de Zinkman està realitzada a partir de veus de dones, homes i nens, explorant-ne els possibles registres però sense text, arribant així al cor dels assistents mitjançant el llenguatge universal, la música. Al llarg de l’obra el so experimenta un creixement d’intensitat, amb un inici de veus nues i un final de gran força rítmica, amb instruments clàssics i elements electrònics.

A nivell tècnic, “L’Arbre de la Memòria” està format per 30 focus amb un moviment orgànic sincronitzat amb el moviment de l’arbre projectat en vídeo. Per això, per aquesta ocasió, s’ha dissenyat un complex sistema de control de les imatges i dels llums mòbils.

 





Paraules clau

cultura/