L’Ajuntament de Barcelona promou l’accés de les dones al Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona promou l’accés de les dones al Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament

22/03/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest matí, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha inaugurat el cicle de sessions informatives promogudes per l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Barcelona Activa, a dones interessades amb la professió de bomberes.

Aquestes sessions formen part de la campanya “Bombera, perquè no?”, un conjunt d’accions de sensibilització amb l’objectiu de promoure que més dones vulguin formar part del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament de la ciutat, un dels cossos que a dia d’avui té una presència de dones molt escasses, degut en part a la poca presència de dones a les convocatòries del cos. De fet,  a les darreres tres convocatòries menys d’un 5% de les persones presentades eren dones.

 

 

La incorporació de la dona a Bombers de Barcelona és un fet molt recent (any 2007), per la qual cosa el personal femení representa un percentatge molt baix respecte al conjunt de la plantilla, l’1% exactament.

Davant aquest fet, l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Barcelona Activa, inicia una sèries de mesures per animar a les dones a formar part d’un dels cossos més ben valorats de la ciutat, actualitzar de pas la imatge que algunes dones tenen d’aquesta ocupació i donar a conèixer les opcions per tal de facilitar-los l’entrada al mercat laboral.

En concret es faran dos tipus d’accions:

A través d’accions de sensibilització, que donin informació a les dones sobre la professió i els seus requisits d’accés:

Accions de formació en aquells sectors que s’indiquen en el procés selectiu per a accedir al Cos:

Durant la presentació de la primera de les tres sessions informatives, Amadeu Recasens ha recordat que les proves d’accés són dures i s’han de preparar, però no són en cap cas impossibles. “Hem de trencar el prejudici de que és una professió d’homes”, ha afegit, i ha animat a les assistents a les sessions a que facin el pas i es presentin a les proves, i que treballin per superar la situació actual, “cal obrir la porta a aquest canvi. Ser bombera és una bona opció professional, una professió de risc, però bonica i servei a les persones”.

Per la seva banda, Sara Berbel, Directora General de Barcelona Activa, ha destacat que “iniciatives com aquestes són un pas per avançar cap a un mercat de treball més igualitari i ajuden a trencar els estereotips de gènere de perfils professionals tradicionalment masculinitzats”.

Durant els darrers anys les funcions del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament han anat variant progressivament passant del concepte de bombers que apaguen focs a la d’un concepte més transversal on, a banda de la intervenció en incendis, es compta amb professionals que intervenen en salvaments, en situacions d’auxili, en incidents tecnològics, en fuites químiques, en la planificació d’esdeveniments i en moltes altres funcions.

Durant l’any 2017 l’SPEIS va fer un total de 18.474 intervencions en salvaments, incendis o explosions, assistències tècniques, i tasques de prevenció operativa. Aquesta xifra representa un increment del 9,22% respecte l’any 2016, que es van realitzar 16.914 intervencions.

Entre les intervencions més nombroses destaquen les realitzades en salvaments, incendis i explosions, assistències tècniques, i serveis de coneixement de l’entorn rereguardes per prevenció operativa.

Els requisits per accedir al Cos de Bombers i Bomberes de Barcelona són els següents:

El procés de selecció consta de tres fases:

  1. Superar les proves d’accés i el concurs de mèrits.
  2. Superar el curs de formació bàsica a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
  3. Superar el període de practiques .

 

 

 

 





Paraules clau

prevenció/ seguretat/