Barcelona dobla el pressupost per al nou Respir Plus d’ajudes a les persones cuidadores de gent gran : Servei de Premsa

Barcelona dobla el pressupost per al nou Respir Plus d’ajudes a les persones cuidadores de gent gran

28/03/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’objectiu del programa és facilitar un període de descans als veïns i veïnes de la ciutat que tenen cura de familiars grans en situació de dependència

Els ajuts s’atorgaran en funció de la situació econòmica de les persones grans i cobriran estades temporals en centres residencials fins al màxim de 60 euros al dia

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit ampliar fins als 600.000 euros l’any el programa Respir Plus d’ajuts econòmics per facilitar estades temporals en centres residencials per a la gent gran de tot Catalunya. Amb aquesta mesura, que dobla el pressupost de 300.000 euros del programa Respir municipal que es va engegar l’any 2013, el consistori calcula que se’n podran beneficiar al voltant de 500 famílies cuidadores que conviuen en el seu domicili amb persones de més de 65 anys i que requereixen atenció i suport per realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. La decisió municipal va més enllà que les persones cuidadores puguin agafar-se un període de descans (originalment les ajudes estaven pensades només pel període de vacances que va del juny al setembre). Amb l’ampliació del programa es cobriran tots els mesos de l’any i es donarà més autonomia a les persones receptores de l’ajut, que podran afrontar tasques com podria ser la rehabilitació de la llar o un ingrés hospitalari, per exemple, a banda de fer estades vacacions i d’oci.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicitat que “el que proposem amb aquest programa Respir Plus, programa 100% municipal, és doblar els recursos, i per tant, el nombre de famílies que s’hi poden acollir, i a més a més ho flexibilitzem i ho fem centrat en les necessitats d’aquestes persones cuidadores que durant tot l’any podran fer ús d’aquesta estada residencial. És important perquè hem de donar eines a milers de persones que estan cuidant quotidianament i que estan mig abandonades per totes les administracions, només cal recordar les retallades històriques en la llei de dependència”.

Fins l’any 2013 el programa Respir només es prestava mitjançant un acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona per oferir estades temporals en el centre residencial Llars Mundet. Davant la impossibilitat que aquesta residència cobrís tota la demanda, l’Ajuntament va decidir crear un programa propi. Els serveis han anat incrementant-se any rere any, i actualment el Respir de la Diputació atén unes 700 persones l’any i el Respir Plus municipal al voltant de 200. De fons hi ha la certesa i l’evidència que cuidar la persona cuidadora millora l’atenció de la persona gran amb dependència, però també del seu entorn.

El nou Respir Plus té entre els seus requisits que les persones beneficiàries tinguin més de 65 anys (puntualment entre 60 i 65), estiguin empadronades a Barcelona i hi hagin residit durant els últims cinc anys, que visquin en un domicili particular i que estiguin diagnosticades amb un grau de dependència elevat. Les estades podran ser d’entre 1 i 45 dies, a distribuir de manera flexible al llarg de l’any en funció de les necessitats de les persones cuidadores i la quantia de la subvenció serà com a màxim de 60 euros al dia (un màxim de 2.700 euros per persona). En qualsevol cas, aquesta quantitat s’establirà de manera proporcional als dies sol·licitats, tenint en compte la renda i el topall màxim establerts en la convocatòria, i que es poden resumir de la següent manera:

 

Una realitat creixent

La decisió de l’Ajuntament pretén oferir alternatives a la manca de recursos d’atenció residencial per a la gent gran, una situació que es visualitza clarament en la insuficiència econòmica associada a la Llei de Dependència estatal i, també, en el dèficit estructural de places residencials a la ciutat de Barcelona fruit de la manca d’inversió històrica per part de la Generalitat de Catalunya. Cal recordar que actualment es calcula que el 70% de la tasca de cura de persones grans amb dependència se segueix portant a terme a domicili, recaient sobre els propis familiars en la majoria dels casos. De fet, el perfil d’aquestes persones cuidadores és el d’una dona d’entre 55 i 76 anys que veu hipotecades les seves activitats professionals o d’oci per dedicar-se pràcticament en exclusiva a la cura del familiar dependent. La conseqüència de tot plegat són l’esgotament físic i psicològic, el desànim, la restricció de llibertat i manca de descans i la pèrdua d’independència personal, entre d’altres.

La sol·licitud i la gestió d’aquest recurs tindrà caràcter universal i es podrà fer quan finalitzi el termini de publicació, previst a finals d’abril. L’Oficina de Prestacions Socials de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) ubicada al número 344 del carrer Aragó oferirà informació i suport presencial i telefònic per poder completar el tràmit, que es podrà fer fins al proper 30 de novembre. Un cop revisades les peticions, i després de la comprovació dels requisits de la convocatòria, es dictarà resolució amb l’atorgament dels ajuts fins a l’exhauriment de la dotació pressupostària.

 

______________________________

Material relacionat:

> VÍDEO DE LA DECLARACIÓ: Descarregar arxiu alta qualitat

> ÀUDIO DE LA DECLARACIÓ: Descarregar arxiu alta qualitat

______________________________





Paraules clau

gent gran/