El servei VinclesBCN arriba a tota la ciutat : Servei de Premsa

El servei VinclesBCN arriba a tota la ciutat

30/03/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La previsió és arribar a 1.100 persones usuàries actives a la tardor

El servei vol fomentar que les persones grans que viuen soles mantinguin una vida activa en la mesura que ells considerin adient

Vincles també té com a objectiu pal·liar la bretxa digital que afecta especialment al col·lectiu de majors de 65 anys

Les persones que compleixin amb el perfil d’usuari poden sol·licitar el servei als Centres de Serveis Socials de l’Ajuntament, als Centres d’Atenció Primària de Salut, trucant al 010 i mitjançant el web www.barcelona.cat/vinclesbcn

Les persones que compleixin amb el perfil d’usuari poden sol·licitar el servei als Centres de Serveis Socials de l’Ajuntament, als Centres d’Atenció Primària de Salut, trucant al 010 i mitjançant el web www.barcelona.cat/vinclesbcn

El servei VinclesBCN, destinat a pal·liar la solitud emocional i social de les persones de 65 anys o més, s’estén aquest mes de març al conjunt de Barcelona. Així, el programa arriba als 73 barris de la ciutat. Els 40 centres de Serveis Socials de la ciutat i els 75 centres d’Atenció Primària de Salut en són els principals prescriptors. L’objectiu és arribar als 1.100 usuaris a la tardor de 2018.

L’Ajuntament ha posat en marxa l’app Vincles per tal de fomentar que les persones grans que viuen soles es relacionin amb el seu entorn i mantinguin una vida activa en la mesura que cada un d’ells consideri adient. El servei també té com a objectiu contribuir a pal·liar la bretxa digital que afecta especialment al col·lectiu de majors de 65 anys.

En paraules de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, “el servei de VinclesBCN ha de contribuir a reduir l’escletxa digital entre el conjunt de la ciutat i el col·lectiu de les persones grans, i pot introduir aquest col·lectiu en el món de la tecnologia d’una manera fàcil i útil, perquè aquest col·lectiu estableixi relacions comunitàries, familiars i amb el seu entorn. Creiem que la solitud de les persones grans és el gran repte de moltes ciutats del segle XXI, és un repte a nivell internacional, i hem de trobar noves eines i nous mecanismes per pal·liar-la. Des dels més bàsics com és el programa Radars, fins a l’ús de les tecnologies, però sobretot amb l’objectiu d’ampliar les relacions de les persones grans amb el seu entorn i evitar-ne l’aïllament.”

El programa Vincles Barcelona va guanyar el primer premi del Mayors Challenge Europa 2014 que atorga Bloomberg Philanthropies. El consistori ha treballat en el model informàtic per aconseguir la màxima facilitat d’ús de l’aplicació, de manera que les persones grans que formen part del programa puguin fer servir l’aplicació de manera autònoma.

D’aquesta manera, mitjançant l’app Vincles, els usuaris i usuàries poden fer videoconferències, rebre missatges (escrits o audiovisuals) de serveis de l’ajuntament que els siguin d’interès, accedir a informació dels seus entorn, etc.. L’app s’instal·la en una tauleta que l’Ajuntament proporciona a l’usuari. A partir d’octubre, també serà possible que sigui l’usuari qui aporti la seva tauleta, si la té.

El perfil de les persones usuàries de Vincles és el d’una persona gran, empadronada a Barcelona, que se sent sola, sense voluntat d’estar-hi. Les persones que compleixin aquests requisits poden sol·licitar el servei trucant al 010, des del web www.barcelona.cat/vinclesbcn, o presencialment acudint als Centres de Serveis Socials (CSS) o Centres d’Atenció Primària de salut (CAP).

La persona usuària compta amb dues xarxes diferents de persones: la de gent de la seva confiança (família, amics, voluntaris, veïns…) que s’han de descarregar l’app Vincles en el seu dispositiu mòbil, i una altra de caire comunitari que estarà formada fonamentalment per altres persones grans i per un dinamitzador del grup. Aquest dinamitzador és el responsable de fomentar que els majors que formen part de la xarxa participin en les activitats de la seva comunitat i del seu entorn.

Actualment, un total de 464 persones majors de 65 anys participen en el Programa Vincles, que fins ara es portava a terme als districtes de l’Eixample i Sant Martí. La mitjana de persones amb les quals es relaciona cada participant és de 6 persones, tot i que les realitats entre els diferents participants són molts diferents. En total, hi ha prop de 3.000 familiars i amics de persones grans que s’han descarregat l’app.

Formació per als usuaris

Des del mes de novembre de 2017, l’Ajuntament duu a terme la formació de més de 2.000 persones grans en l’ús de dispositius mòbils, en el marc del projecte “Vincles”. La formació és possible gràcies a la col·laboració amb Secotbcn i la Fundació Vodafone España.

______________________________

Material relacionat:

> VÍDEO DE LA DECLARACIÓ: Descarregar arxiu alta qualitat

> ÀUDIO DE LA DECLARACIÓ: Descarregar arxiu alta qualitat

______________________________





Paraules clau

gent gran/