Tot a punt per l’obertura del Mercat de Sant Antoni : Servei de Premsa

Tot a punt per l’obertura del Mercat de Sant Antoni

15/05/2018



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Paradistes i treballadors ultimen els darrers detalls per al proper 23 de maig, quan obrirà portes el nou mercat

La superfície total construïda del nou mercat és de 53.388 m2 distribuïts en 5 nivells, quatre dels quals han estat excavats per poder dotar el mercat dels serveis i comerços demandats

El mercat comptarà amb 235 establiments: 52 corresponen al mercat de producte fresc (alimentació), 105 als encants (no alimentari) i 78 al dominical de llibres

La data d’obertura s’ha decidit conjuntament entre l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i les associacions de paradistes dels tres mercats de Sant Antoni

Tot a punt perquè el Mercat de Sant Antoni obri portes el dia 23 de maig després de 9 anys d’obres. Paradistes i treballadors ultimen els darrers detalls perquè l’equipament estigui llest dimecres de la propera setmana.

El nou equipament compta amb 235 establiments, dels quals 52 corresponen al mercat de producte fresc (alimentació), 105 als encants (no alimentari) i 78 al dominical de llibre. El Mercat també compta amb un establiment d’autoservei i un establiment d’oferta no alimentària.

La rehabilitació ha permès habilitar un espai d’infraestructura logística que donarà servei als comerciants, incorporar el mercat dels encants a l’interior de l’edifici, i habilitar unes marquesines per al dominical de llibres.

La data d’obertura s’ha decidit conjuntament entre l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i les associacions de paradistes dels tres mercats de Sant Antoni. Al mes de gener es van completar les obres de l’edifici i les infraestructures, i des de llavors, els comerciants han estat obrant l’interior de cada un dels seus establiments d’acord amb el disseny i l’especialitat de cada parada.

Durant la visita que avui s’ha realitzat al mercat, el regidor de Turisme,Comerç i Mercats, Agustí Colom, ha volgut “agrair als paradistes que amb la seva feina constant i la seva tenacitat han aconseguit mantenir el mercat amb tota la seva potència al llarg dels 9 anys. També vull agrair als veïns que han passat per totes les obres i ho han fet en positiu, i als treballadors, tant de l’Institut de Mercats com el districte, que han fet possible que avui estem a punt d’obrir el nou mercat”, i ha recordat, que “Sant Antoni sempre han estat tres mercats de ciutat, que tenen la seva essència en la capacitat de nodrir el barri que l’envolta i que serveix per abastir una gran diversitat de productes”.

La presidenta del Mercat del fresc, Maria Masclans, ha afirmat que “això és històric. Espero que el mercat sigui un orgull per a la gent que ve i per a tota la ciutat”, mentre que el president dels Encants, Joan Mestre, s’ha mostrat “convençut que serà un referent com un dels millors mercats de la ciutat”, i el president del Mercat dominical, Joan Mateu, ha recordat que Barcelona “té el mercat de llibres més gran d’Europa, el que trobareu aquí, no ho trobareu enlloc.” De la seva banda, els arquitectes han destacat “la complexitat de l’obra i la riquesa d’usos i activitats que s’hi faran”, en paraules de Carme Ribas, mentre que Pere Joan Ravetllat posava en relleu que “Sant Antoni no és només un mercat, és un lloc que explica la història de Barcelona des de fa 2.000 anys”.

Característiques del Mercat de Sant Antoni

La superfície total construïda del nou mercat és de 53.388 m2 distribuïts en 5 nivells, dels quals, quatre nivells han estat excavats per dotar el mercat dels serveis i comerços demandats.

• Planta carrer: Espai del mercat alimentari (al passadís interior de la creu) i mercat no alimentari (als passadissos més a prop de la façana del mercat). Els passadissos es poden tancar per separat de manera que pugui mantenir-se obert un dels dos mercats sense necessitat que l’altre també ho estigui. Suposa un canvi important, ja que totes les parades dels mercats de fresc i de la majoria dels encants s’ubicaran a l’interior de l’edifici. El mercat dominical de llibres s’ubicarà en el perímetre de l’edifici.

• Planta -1: Mitjançant dues escales, una d’elles mecànica, s’accedeix al vestíbul central de la planta -1, a l’aire lliure. En aquesta planta s’ubica:

– Nou establiment d’autoservei alimentari

– Nou establiment no alimentari

– Espai veïnal de 500m2

– Oficines per al personal del mercat

– Espai museístic romà (s’acabarà de desenvolupar en una propera fase)

• Planta -2 i planta -4: aparcament de prop de 400 places destinades als clients

• Planta -3: Zona de càrrega i descàrrega de mercaderies, magatzems i gestió de residus

Consolidació de l’estructura i nova coberta del mercat

Durant les obres del nou mercat, s’ha construït una nova coberta de teula ceràmica vidriada i policroma amb el mateix disseny que l’original, i s’ha reconstruït la xarxa de recollida i evacuació d’aigües pluvials (canals de coberta, baixants verticals i recollida horitzontal), el sanejament i la consolidació de l’estructura metàl·lica afectada per treballs anteriors i, finalment, l’inici dels treballs de rehabilitació de les façanes.

Darreres innovacions per a les solucions de geotèrmia

El mercat de Sant Antoni aposta també per la sostenibilitat. El nou Mercat gaudeix de solucions de generació d’energia renovable per a reduir el seu impacte mediambiental mitjançant l’aprofitament de l’energia geotèrmica.

Aprofitant la gran superfície de pantalles de fonamentació (amb una superfície aproximada de 17.000m2), s’ha col·locat a les parets de cimentació del mercat pantalles de canonada de 42m de profunditat i 83 km de canonada que, aprofitant l’estabilitat que manté la temperatura del subsòl durant tot l’any a uns 17ºC, climatitza el conjunt del mercat tant durant l’hivern com durant l’estiu. D’aquesta manera, es cobreix gran part de la demanda de forma sostenible i s’evita haver de col·locar plaques fotovoltaiques a un edifici patrimonial.

Protecció de les restes arqueològiques

Al llarg d’aquests anys, el sistema d’execució de les obres sota rasant s’ha fet de forma inversa a les obres convencionals: el primer forjat es va fer a la planta baixa i la resta es va realitzar a mesura que es descendia. Així, es van descobrir els vestigis arqueològics a mesura que les obres avançaven en el subsòl.

La preservació en el seu emplaçament original d’un tram de la via sepulcral romana i la construcció de les dependències previstes a les tres plantes inferiors per sota d’aquest camí ha fet necessari l’estintolament de les restes. El treball va suposar un repte tècnic que es va superar delimitant un perímetre al voltant de les restes i incorporant micropilones que suporten una biga de formigó, de la qual pengen tubs metàl·lics. Aquests es van fixar al terreny amb l’ajut de gats hidràulics.

La contraescarpa, de la seva banda, s’ha estintolat en tota la seva longitud. El procediment de treball ha estat similar a la de la vida romana. S’ha creat una estructura provisional amb micropilones unides per perfils metàl·lics sobre els quals descansa la contraescarpa. Això permet la construcció de la resta de plantes soterrades.

Com que sota el baluard no està previst construir-hi, en aquest cas s’ha creat una pantalla de contenció que assegura les restes. En el seu tram més curt, prop del carrer Manso, s’ha fet una reconstrucció parcial amb el materials trobats en les obres.

Recuperar el fossat medieval

Des dels carrers Urgell i Manso es pot accedir a un nou carrer format per l’espai del fossat de la planta -1. És un espai visitable i permet l’accés als establiments comercials previstos en aquesta planta. Aquest espai, el vestíbul de la planta -1, estarà connectat tant amb el mercat com amb l’aparcament de subsòl a través de les rampes mecàniques.

Taller d’Arquitectes Ravetllat-Ribas

El projecte de remodelació i modernització del Mercat de Sant Antoni va ser atorgat en concurs públic al Taller d’Arquitectes Ravetllat-Ribas el 19 de desembre de 2007. El projecte ha tingut com a objectiu potenciar les peculiars característiques de l’edifici existent, reordenant la seva distribució i dotant-lo de noves instal·lacions logístiques i una configuració comercial que va més enllà de l’existent.

El Taller està liderat pels l’arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas, i entre els seus projectes destaquen la reforma del carrer Garcia Fària de Barcelona, el Parc de Sa Riera a Palma de Mallorca, la reforma de la fàbrica Marfà de Santa Eugènia (Girona), la Biblioteca Districte 3 de Terrassa, el Front Fluvial de Santa Coloma de Gramanet o el Campus Universitari de la URV a Tortosa.





Paraules clau

comerç/ Eixample/ mercat/