Ada Colau i Manel Castells conversen sobre les transformacions de les ciutats, les tecnologies de la comunicació i les noves onades democràtiques : Servei de Premsa

Ada Colau i Manel Castells conversen sobre les transformacions de les ciutats, les tecnologies de la comunicació i les noves onades democràtiques

16/05/2018


Dijous 17 de maig, a les 12:00 hores, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i el catedràtic de Sociologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Manel Castells; conversaran sobre les transformacions de les ciutats, les tecnologies de la comunicació i les noves onades democràtiques en el context de la ciutat de Barcelona. Aquesta conversa se celebrarà en el marc de la Jornada Innovació a la Ciutat Democràtica, organitzada per la plataforma digital de participació ciutadana Decidim i que tindrà lloc a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats entre les 9:30 i les 20:00 hores.

Aquesta jornada vol propiciar un debat de ciutat amb projecció internacional i local, que abordi problemes d’actualitat concrets i específics, un espai, per la política de proximitat i de democràcia en el seu sentit més ampli, un terreny fèrtil per conrear innovacions que ens permeti avançar cap a una societat genuïnament democràtica.

En aquest marc l’encontre reuneix junt amb experts locals com Carola Castellà, professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora de projectes de recerca en l’àmbit de la participació ciutadana, la innovació social i nous lideratges a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP); a Arantxa Mendiharat i Alberto Abellán experts en democràcia directa de Madrid i Castella La Manxa, respectivament: a Virgile Deville co-fundador d’Open Source Politics i Open Democracy i a Yanina Welp, investigadora principal del Centre for Research on Direct Democracy, de la Universitat de Zurich especialitzada en els mecanismes de democràcia directa i participativa, i en els usos dels medis digitals a l’activitat política Participaran també a la Jornada, Gala Pin, Regidoria de Participació i Districtes, Ajuntament de Barcelona, Xabier E. Barandiaran i Carol Romero de Decidim.

Francesca Bria, Comissionada de Tecnologia I Innovació Digital, Álvaro Porro, d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, i Joan Subirats de Cultura, conversaran i compartiran entre ells i l’audiència la seva experiència sobre el desenvolupament i l’aplicació d’eines d’innovació a les seves respectives àrees.

Finalment Pablo Aragón, investigador a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya presentarà l’obertura del nou Laboratori d’Innovació Democràtica (LID) un espai de pràctiques col·laboratives, amb un programa que s’orienta a resoldre problemes i reptes urbans de manera compartida, participada i democràtica amb especial atenció a processos democràtics, d’innovació social i de gestió de comuns urbans.

 

Tecnologies al servei de la ciutadania i la democràcia

Les ciutats es troben avui en profunda transformació social, econòmica i política en un context de crisis de les democràcies modernes a escala global. S’han convertit avui en laboratoris d’innovació i de desplegament de tecnologies, amb una llarga trajectòria de projectes de software lliure, que fan de la col·laboració, del coneixement obert i dels comuns digitals alguns dels seus principis fonamentals.

Pel que fa a la democràcia, i la seva relació amb la tecnologia, els interessos comuns de la ciutadania i la defensa dels seus drets haurien de ser avui principis rectors del desenvolupament tecnològic. Posar les tecnologies de la comunicació en xarxa al servei de la ciutadania i la democràcia obre nombroses oportunitats per entendre i explorar nous models de ciutat i noves formes de governar.

 

Innovació a la Ciutat Democràtica

Decidim

La plataforma digital de participació Decidim va celebrar el seu primer aniversari el passat 1 de febrer, i compta avui amb un creixent nombre d’usuaris i processos de participació associats que només a Barcelona, s’ha traduït en prop de 250.000 consultes a la Web, quasi 30.000 participants i 12.000 propostes, 20 processos, 190.000 suports i 600 trobades presencials.

Decidim Barcelona

Decidim.Barcelona és la plataforma digital de participació de l’Ajuntament de Barcelona. És un espai de referència en termes de ciutat oberta, transparent, radicalment democràtica i col·laborativa. Aquest és el canal a través del qual qualsevol persona pot impulsar iniciatives i desenvolupar processos participatius. Està basada en codi obert i qualsevol ciutadà pot veure com està construïda, reutilitzar o millorar-la.

Decidim.org

Decidim és més que una plataforma digital: és un projecte i una infraestructura oberta que inclou codi, documentació, disseny, formació, un marc legal, interfícies col·laboratives, una comunitat d’usuaris i facilitadors i una visió global. Decidim ajuda a ciutadans, organitzacions i institucions públiques a organitzar-se democràticament a tots els nivells.

Decidim municipis

La plataforma Decidim està en procés d’extensió a altres municipis. Està escrita en codi lliure i modular, el que facilita la seva millora i adaptació, a més de permetre múltiples instàncies en una sola instal·lació. Actualment són nombrosos els municipis que ja utilitzen Decidim.

Per a mes informació i registres: https://bcnparticipa.cat/innovaciodemocratica/ca/Compartiu aquest contingut