Barcelona publica la llista de morosos de més d’1M€ en un nou exercici de transparència i de lluita contra el frau fiscal : Servei de Premsa

Barcelona publica la llista de morosos de més d’1M€ en un nou exercici de transparència i de lluita contra el frau fiscal

21/05/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La societat immobiliària Sacresa Terrenos 2, S.L., és l’únic deutor amb un deute acumulat de 1.645.845,25 €, a 31 de desembre de 2017

La mesura forma part de la política municipal per intensificar la lluita contra el frau fiscal i estrènyer el setge als evasors fiscals

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat el llistat de deutors amb deutes de més d’un milió d’euros en un nou exercici de transparència i lluita contra el frau fiscal. La publicació al tauler electrònic del Ajuntament es fa d’acord amb l’article 95 bis de la Llei General Tributària.

Segons aquest llistat consta un únic deutor, la promotora immobiliària Sacresa Terrenos 2, S.L. El deute, a 31 de desembre de 2017, es de 1.645.845,25 € correspon bàsicament a Impost de Béns immobles (IBI’s) i plusvàlues i també algun IAE.

La publicació de la llista de morosos, que s’actualitzarà cada any, és una nova mostra de la política de transparència de l’Ajuntament, i en concret de l’Institut Municipal d’Hisenda (IMH). Forma part també de la política per intensificar la lluita contra el frau fiscal i estrènyer el setge als evasors fiscals, ampliant els instruments de cobrament dels deutes tributaris de què disposa

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello ha destacat que “seguim lluitant per construir una ciutat justa, en la qual cadascú aporti segons les seves capacitats”. “A l’Ajuntament estem canviant i intensificant la inspecció fiscal i posant el focus i la lupa sobre els grans contribuents, tot i que requereixen un major esforç però que solen comportar desviacions majors. No hi ha privilegis per ningú i tothom ha de complir les seves obligacions tributàries”, ha dit Pisarello.
.
D’altra banda, el fet que només hi hagi un deutor també és senyal de la bona gestió de l’Institut Municipal d’Hisenda. Una dada important que prova aquesta eficiència en la gestió tributària és que el percentatge de recaptació sobre el total liquidat per l’IMH , és a dir el nivell d’excel•lència en la recaptació, a Barcelona és del 94,5%, mentre que a Madrid és del 89,1%, a Sevilla del 62,2%, a València del 88,4% i a Zaragoza del 87,3%.

Aquest elevat índex de recaptació i de pagaments de les obligacions tributàries per part de tots els contribuents explica en bona part que al llistat de morosos només hi aparegui aquesta societat catalana.

 

Sacresa, una immobiliària declarada en fallida al 2010

La immobiliària Sacresa va presentar concurs de creditors el juny del 2010, amb un deute de 1.800 milions d’euros, i amb un conveni aprovat per fer efectiu el deute amb l’Ajuntament de Barcelona que va incomplir.

D’ençà l’incompliment del conveni amb l’Ajuntament, s’han realitzat actuacions d’embargament i investigació patrimonial, amb resultat negatiu.

La publicació del llistat amb Sacresa com a única societat morosa s’ha de fer abans del 30 de juny, d’acord amb la normativa tributària. Prèviament, s’ha fet la notificació a la societat i ha transcorregut el termini per presentar al•legacions i/o fer efectiva la carta de pagament.

 

L’IMH també impulsa la lluita contra el frau a través de la inspecció

A banda d’aquesta mesura, l’Institut Municipal d’Hisenda ha dut a terme aquest mandat d’altres actuacions adreçades a lluitar contra el frau fiscal de gran contribuents a través de la inspecció.

D’una banda, i fruit del resultat de la inspecció a grans superfícies de la ciutat, l’Ajuntament ha reclamat 1,2 M€ a diversos centres comercials per impostos presumptament no declarats.

En concret i fruit de la liquidació d’inspeccions corresponent al 2017, l’Ajuntament va detectar un import de prop de 1,2 M€ bàsicament per disconformitats en l’epígraf de l’IAE que declaraven les seves superfícies. Això respon a que aquestes grans botigues (del món de l’esport, la cultura, el parament de la llar o la jardineria), tributaven desglossades per diferents activitats segons el tipus de venda de cada secció enlloc d’un únic epígraf de grans superfícies que preveu la llei.

Una segona actuació ha permès detectar un impagament de prop de tres milions d’euros per part d’una gran companyia elèctrica al no haver abonat entre els anys 2011 i 2015 part de la taxa que s’aplica per la utilització privativa del domini. En aquests cas, la companyia distribuïdora va admetre part d’error de càlcul en la seva declaració inicial i ha fet efectiu el pagament d’una part de l’import (1M€) i ha recorregut la resta de deutes que li reclama l’Ajuntament.





Paraules clau

economia/