Ajuntament i CIDOB s’uneixen per a tractar els principals reptes i solucions dels efectes de la globalització sobre les ciutats : Servei de Premsa

Ajuntament i CIDOB s’uneixen per a tractar els principals reptes i solucions dels efectes de la globalització sobre les ciutats

22/05/2018



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Gerardo Pisarello ha definit el nou programa, ‘Ciutats Globals’, com un think tank de coneixement del fet urbà, que ajudarà a projectar Barcelona cap al futur, i poder estudiar els reptes als que s’enfrontarà al segle XXI

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació CIDOB han presentat avui un nou espai de pensament i d’estudi que, sota el nom ‘Ciutats Globals’, abordarà els grans reptes i estudiarà les possibles solucions que estan aplicant les urbs de tot el món vers el fenomen de la globalització. El programa cercarà solucions que les ajudin a aprofitar les avantatges i fer front a les desavantatges que aquesta genera, tant en l’àmbit social i econòmic com demogràfic, i treballarà en àmbits concrets com la governança, la cultural, l’economia urbana i l’energia i la mobilitat sostenible.

 

 

 

El tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello ha presentat avui aquest nou programa al costat d’Agustí Fernández de Losada, que dirigirà l’equip d’investigadors i sociòlegs que en formaran part:   Eva García Chueca, Hanna Abdullah, Lorenzo Vidal i Eckart Woertz.

Pisarello ha definit el programa com “un nou think tank al servei de les ciutats, que ajudarà les urbs a pensar de forma crítica com poden afrontar les exigències immediates” dels reptes que implica la globalització “més enllà de les polítiques del dia a dia dels municipis, i ldels seu scicles polítics”. “Les ciutats necessitem una mirada llarga més que mai, i Barcelona porta a l’ADN generar aquests espais de pensament”, ha afegit.

Pisarello ha posat, com exemple del que haurà d’abordar aquest grup de treball de ciutats, els reptes de l’economia globalitzada –les plataformes de la nova economia col·laborativa, per exemple–, els reptes del canvi climàtic, la problemàtica sobre la democratització de les noves tecnologies i la gestió del big data, que s’ha definit com un dels principals reptes de futur de les ciutats.

Fernández de Losada ha destacat la voluntat del nou programa de connectar en xarxa les ciutats, “ara que el fet urbà està incidint clarament en l’àmbit internacional, perquè són les ciutats les que enfronten els reptes que viu el planeta”. Ha assegurat que les ciutats han viscut un procés d’empoderament però que els queda camí per recórrer.

El programa comptarà amb un consell assessor que exercirà funcions consultives i prestarà assessorament sobre les diferents línies de recerca del programa. En formaran part, entre d’altres, Maria Buhigas (arquitecta),  Saskia Sassen (sociòloga), Rafael Vilasanjuan (Institut de Salut Global de Barcelona), Lorena Zárate (presidenta Coalición Internacional del Hábitat), Mateu Hernández (Barcelona Global), Josep Ramoneda (periodista i filòsof), Emilia Saiz (CGLU) o  Manuel Castells (Sociòleg).





Paraules clau

ciutat/ cultura/ Drets Socials/ economia/