Colau i Torra acorden iniciatives en matèria d’habitatge, seguretat i atenció a les persones refugiades i migrants : Servei de Premsa

Colau i Torra acorden iniciatives en matèria d’habitatge, seguretat i atenció a les persones refugiades i migrants

18/06/2018



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcaldessa i el president acorden recuperar de manera immediata la Comissió Bilateral per tractar de manera continuada la situació de la ciutat en matèries com la sanitat, l’habitatge o l’educació

Colau i Torra copresidiran una sessió extraordinària del Consorci de l’Habitatge de Barcelona per analitzar la situació de l’accés a l’habitatge a la ciutat

Les dues administracions convocaran una cimera de país per analitzar els recursos disponibles per a l’atenció a les persones refugiades i migrants que arriben a la ciutat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, s’han reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat per tractar els diferents temes vinculats a la ciutat que a causa de l’aplicació del 155 havien quedat sense interlocució amb el govern català.

 

En la que ha estat la seva primera reunió després de la formació del nou Govern, Colau i Torra han acordat iniciatives en matèria d’habitatge, d’atenció a les persones refugiades i migrants, i la seguretat. L’alcaldessa i el president han acordat recuperar de manera immediata la Comissió Bilateral per tractar de manera ordinària la situació de la ciutat en àmbits on comparteixen consorci com són la sanitat, l’habitatge o l’educació.

Colau ha explicat que ha compartit reflexió amb el president Torra sobre la situació política a Catalunya i els mesos d’excepcionalitat que ha viscut el país amb la Generalitat intervinguda per l’aplicació del 155, i en agrair als treballadors públics, en especial els de la Generalitat, “per poder mantenir serveis públics essencials malgrat la situació”, i ha lamentat que, tot i haver recuperat les institucions, encara quedin representants socials i polítics a la presó. Colau ha transmès al president el compromís de l’Ajuntament de Barcelona amb la democràcia, i ha dit que “des del primer empresonament, hem posat el llaç groc a la façana de l’Ajuntament, i hem aprovat declaracions institucionals per denunciar la situació”. L’alcaldessa ha compartit amb el president de la Generalitat “la necessitat de començar una nova etapa de diàleg i distensió, que permeti avançar amb l’objectiu comú d’aconseguir la llibertat dels líder socials i polítics que estan injustament a la presó.”

Els principals acords assolits entre les dues administracions han estat els següents:

 

Habitatge. Colau ha explicat que l’habitatge és el principal repte que té la ciutat ara mateix, del que ha dit que és un tema prioritari i urgent i “hem estat molt sols en la defensa d’aquest dret fonamental” i ha anunciat que ha acordat amb el president Torra una sessió extraordinària del Consorci de l’Habitatge, co-presidida pel president i l’alcaldessa, per analitzar la situació de l’accés a l’habitatge a la ciutat, i buscar solucions per afrontar els diferents problemes que hi ha en aquest àmbit.” Colau ha explicat que l’Ajuntament assumeix actualment el 80% de les despeses d’aquest consorci quan per estatuts n’hauria d’assumir el 40%. L’alcaldessa ha compartit també amb el president actuacions innovadores que s’estan impulsant des del Consistori, com el projecte A prop, que es podria augmentar si la Generalitat recupera la inversió en polítiques d’habitatge.

Colau i Torra han abordat també altres estratègies per augmentar el parc d’habitatge públic i l’alcaldessa ha posat mesures concretes sobre la taula: ha demanat al president que aprovi per decret l’ampliació del període de protecció de l’habitatge públic, més enllà dels 20 anys actuals; que es reformuli el conveni que la Generalitat té amb BBVA “perquè tots els pisos buits que té aquest banc passin a ser habitatge social, especialment a zones de la ciutat com el Raval: seria una mesura pràctica i efectiva per rescatar del narcotràfic pisos buits i posar-los a lloguer social”. Colau també ha demanat aturar la subhasta d’immobles de la Generalitat “perquè no siguin comprats per especuladors” i ha proposat que equips tècnics de les dues administracions puguin estudiar el destí d’aquests immobles.

 

Seguretat. El president i l’alcaldessa han repassat els acords presos a la darrera Junta Local de Seguretat, que va tenir lloc la setmana passada, per seguir millorant la coordinació entre Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, i per treballar en el reforç d’efectius i operatius en matèria antiterrorista, contra la venda de drogues al Raval, per reduir els furts al carrer i contra la venda ambulant no autoritzada. Colau ha explicat que han acordat amb el president reclamar a l’Estat més recursos per ampliar la plantilla de Mossos. Per la seva part, Torra ha traslladat a Colau que aquest estiu els operatius de Mossos es reforçaran amb hores extraordinàries.

 

Atenció a les persones refugiades i migrants. Colau ha explicat que “hem situat de forma prioritària l’acollida de persones refugiades i migrants”. L’alcaldessa ha destacat que la ciutadania s’ha bolcat per dir que vol acollir i que el canvi de govern a l’Estat és una nova oportunitat. Però que Barcelona afronta en solitari aquesta situació, i que les arribades augmentaran amb l’estiu. Colau ha anunciat l’acord amb la Generalitat per convocar una cimera de país per analitzar els recursos econòmics disponibles, però també equipaments i mitjans tècnics. En aquest sentit, l’alcaldessa ha expressat que “tenim voluntat d’acollir, i Barcelona i Catalunya tenim capacitat per donar resposta a aquesta crisi humanitària, però ho hem de fer bé, ens hem d’organitzar, i això és el que ha de resoldre aquesta cimera”. Colau ha fet referència també a l’arribada aquests darrers dies d’un centenar de persones immigrades, ha lamentat que s’hagi produït sense avís previ de l’administració central competent, i ha agraït la ràpida i eficaç resposta dels serveis municipals i la Creu Roja per acollir-les.

 

Colau i Torra han tractat també el finançament de les escoles bressol, i han abordat el pagament del deute a l’Ajuntament per part de la Generalitat de 41 milions d’euros, necessaris, segons l’alcaldessa, “per poder obrir noves escoles bressol i reduir ràtios: afecta a moltíssima gent i hem de defensar aquest dret bàsic dels nostres veïns i veïnes.”

El President de la Generalitat i l’alcaldessa de Barcelona han acordat també demanar al nou Govern espanyol que respecti la restitució del Diplocat i que retiri els recursos d’inconstitucionalitat contra les lleis 9/2017 de 27 de juny, de universalització de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut; i la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.





Paraules clau

ajuntament/