Confiança en Barcelona i en el futur : Servei de Premsa

Confiança en Barcelona i en el futur

02/07/2018



Temps estimat de lectura: 6 minuts

La gestió municipal es manté positiva i rep la millor puntuació de tot el mandat: 7 de cada 10 barcelonins aproven la feina de l’Ajuntament

Creix de forma notable l’optimisme de cara al futur: el 72% de barcelonins i barcelonines opinen que Barcelona i Catalunya milloraran, deu punts més que l’última onada i el millor indicador des del març de 2004

L’encaix polític entre Catalunya i Espanya: principal problema de la ciutat i a nivell personal. El problema de l’habitatge escala fins a la segona posició

Més del 94% dels enquestats creuen que Barcelona té un problema d’habitatge i plantegen la regulació i/o ajustament dels preus com la millor manera per resoldre’l

Ada Colau i Xavier Trias són els líders polítics més valorats, amb un 5,4, Barcelona en Comú guanyaria les eleccions municipals, segons el Baròmetre

La valoració de la gestió municipal es manté en els paràmetres positius de les darreres edicions, i fins i tot els millora fins arribar al 69% d’enquestats que l’aproven. Set de cada 10 barcelonins i barcelonines, doncs, avalen el bon funcionament de la gestió municipal, que obté el millor registre de tot el mandat. Destaca el 55,1% d’opinions manifestament favorables (bona o molt bona), que també és el millor registre del mandat. Així ho recull el Baròmetre semestral corresponent al mes de juny de 2018, que també revela la confiança i l’optimisme de cara al futur, amb més del 72% dels entrevistats que creuen tant Barcelona com Catalunya milloraran, deu punts més que en l’anterior Baròmetre i el millor indicador des de març de 2004.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha celebrat que després d’un any difícil creixi la confiança en el futur i en Barcelona. “7 de cada 10 ciutadans creuen que la gestió feta des de l’Ajuntament és Barcelona es creïble i sòlida i està en condicions d’entomar els grans reptes que té la ciutat per davant, fent confiança a l’actual govern que obté un màxim històric en la valoració i en l’alcaldessa, que obté la puntuació més alta com a líder de la ciutat”.

Pisarello també ha assegurat que el baròmetre confirma que “Barcelona té una majoria d’esquerres, plural i encapçalada per Barcelona en Comú i l’alcaldessa, que tornaria a guanyar les eleccions si se celebressin ara”, un fet que, segons ha dit, constata que “s’estan premiant les experiències municipals de les ciutats del canvi que han demostrat que es podia governar de manera eficient i fer-ho duna altra manera”.

 

 

Pel que fa a la preocupació creixent per l’accés a l’habitatge, Pisarello ha subratllat que el baròmetre demostra que “quan diem que estem davant una emergència habitacional no estem exagerant i que per entomar-ho, la ciutadania majoritàriament demana regular els preus del lloguer i més habitatge social a la ciutat”, per la qual cosa ha exigit als governs de la Generalitat i de l’Estat que s’impliquin en solucionar-ho.

El treball de camp del Baròmetre, que consisteix en 800 entrevistes telefòniques, s’ha dut a terme entre els dies 4 i 14 de juny, un fet que cal tenir en compte atès que a causa de la particularitat del moment polític, no s’ha pogut preguntar sobre la valoració del govern de la Generalitat, ni del d’Espanya. Cal recordar que el 4 de juny, dia en què es va iniciar el treball de camp, només feia cinc dies que a Catalunya hi havia un govern efectiu, mentre que a Espanya feia dos dies que Pedro Sánchez havia guanyat la moció de censura contra Mariano Rajoy.

Així mateix, aquest Baròmetre té la peculiaritat que és el darrer del mandat que recull preguntes sobre preferències polítiques i electorals, tal com fixa el Pla d’Estudis Sociològics, atesa la proximitat de les eleccions municipals, previstes per al maig de 2019. En aquesta edició, les qüestions específiques que s’han introduït s’han referit a la problemàtica de l’habitatge.

 

Creix la confiança en la ciutat i recuperació de la il·lusió i l’optimisme de cara al futur

La valoració de la gestió municipal segueix en el paràmetres clarament positius de les darreres edicions, i fins i tot els millora. Un 69% dels enquestats aprova la gestió de l’Ajuntament. De fet, el 55,1% d’opinions manifestament favorables (bona o molt bona) és el millor registre de tot el mandat.

També millora lleugerament la percepció de l’evolució de Barcelona i, sobretot, les seves perspectives de futur, després de l’empitjorament del desembre passat, quan la crisi política es manifestava en tota la seva intensitat.

En concret, el 29,5% pensa que la ciutat ha millorat el darrer any, fet que suposa una millora d’entre 4 i 5 punts respecte al mes de desembre. Pel que fa a les expectatives de futur, milloren molt clarament: més del 72% d’entrevistats creuen que tant Barcelona com Catalunya milloraran, deu punts més que en l’anterior Baròmetre i el millor indicador des de març de 2004.

La percepció de la situació econòmica reprèn la trajectòria a l’alça dels darrers cinc anys, que havia quedat interrompuda a l’anterior edició del baròmetre. El percentatge de persones que veuen l’economia de Barcelona en una situació bona o molt bona suposa el valor més alt des de l’any 2000.

 

Puja la preocupació per l’habitatge i baixa pel turisme

La situació política es reflecteix clarament en les preocupacions ciutadanes i el conflicte polític entre Catalunya i Espanya es consolida com a principal problema. El 14,2% d’entrevistats consideren que aquest és el problema principal per a Barcelona, mentre que per a Catalunya la xifra s’enfila fins al 58,3% i per a Espanya un considerable 28,3%.

L’habitatge es perfila clarament com l’altre gran tema emergent a Barcelona; per a un 12,3% d’entrevistats és el principal problema de ciutat, mentre que per al 8,4% és la problemàtica que més l’afecta personalment.

Cal posar de relleu el fet que, a l’anterior edició de l’enquesta, el mes de desembre passat, l’habitatge era el principal problema de la ciutat per al 4,8% dels entrevistats; només sis mesos després, l’esmenta el 12,3%.

Després de les qüestions polítiques i de l’habitatge, el turisme se situa en el tercer lloc de les preocupacions ciutadanes, esmentat pel 10,5% dels entrevistats. Supera el 7,1% del desembre però queda molt lluny del 19,0% d’ara fa un any, quan es va enfilar a la primera posició. Si bé amb menor intensitat, destaca també l’increment de mencions a la circulació i a la seguretat; en canvi, disminueixen les respostes relacionades amb la contaminació.

 

Unanimitat sobre el problema de l’habitatge

L’ascens de la percepció de l’habitatge com a problema social, detectada com a tendència en enquestes anteriors, ha motivat que en aquesta edició del Baròmetre s’aprofundeixi sobre la temàtica. A la pregunta de si Barcelona té un problema d’habitatge, més del 94% creuen que sí; un 48,6% ho considera un problema molt greu, i si sumem els que el consideren molt o bastant greu, la xifra s’enfila fins el 87,6%.

Quan es pregunta a aquest 87,6% de persones molt o bastant preocupades pel problema de l’habitatge sobre la millor manera de resoldre’l, entre les múltiples propostes aportades espontàniament destaquen clarament aquelles referides a la regulació i/o ajustament dels preus (42,5%); en segon lloc les referides a l’increment de l’oferta d’habitatge social (28,4%); en tercer lloc les que parlen de mesures polítiques i/o legislatives genèriques (16,9%), seguides per les de control dels pisos turístics (14,7%) i dels pisos buits (10,5%).

Preguntats explícitament sobre la potestat regulatòria de l’administració, tres quartes parts dels entrevistats consideren que aquesta ha de poder regular el preu del lloguer i només el 20% consideren que el preu del lloguer ha de ser lliure.

 

Barcelona en Comú guanyaria les eleccions municipals

L’Alcaldessa es manté com la líder municipal més coneguda (99,4%), i creix la seva valoració fins obtenir un 5.4, la mateixa nota que obté Xavier Trias. Alfred Bosch és el tercer líder més ben valorat, amb un 5,3, i Jaume Collboni, aprova amb un 5,0. La resta de líders suspenen: María José Lecha amb un 4,6 i Carina Mejías amb un 3,1 i Alberto Fernández Díaz, un 2,7.

Després del Baròmetre del passat desembre, marcat també per les eleccions al Parlament de Catalunya, la nova onada situa Barcelona en Comú com la força política amb més intenció de vot, amb un 16,2%. ERC baixa del 16,5% al 12,4%, mentre que el PSC es queda amb un 6,1%. El PdeCat registra una intenció de vot del 5,6%; Ciutadans un 5,2%; la CUP-Capgirem un 3,1%; i el PP obté la pitjor dada amb: un 0,6%.

 

Documents relacionats

Presentació dels resultats

Evolució de resultats

Evolució de resultats històrica

Encreuaments





Paraules clau

baròmetre/