Barcelona s’adhereix a la Declaració d’Incheon de la UNESCO i avança cap al desitjat Pacte Ciutadà per l’Educació : Servei de Premsa

Barcelona s’adhereix a la Declaració d’Incheon de la UNESCO i avança cap al desitjat Pacte Ciutadà per l’Educació

14/07/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Declaració és el document en què es sustenta el compromís de la comunitat educativa mundial per treballar per una educació inclusiva i equitativa de qualitat

Ha estat signada per tots els grups municipals, i representa un primer pas cap a un necessari Pacte Ciutadà per l’Educació

El consistori adoptarà d’indicadors educatius de la declaració i farà una revisió bianual del grau del seu compliment, que haurà de ser avalada pel Plenari de l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Barcelonaha aprovat la seva adhesió com a ciutat a la Declaració d’Incheon per a l’Educació 2030 que té com a principal objectiu promoure l’equitat educativa i l’educació inclusiva. La Declaració és el document en què es sustenta el compromís de la comunitat educativa mundial amb els objectius de desenvolupament sostenible 2030 (ODS 2030) per treballar per una educació inclusiva i equitativa de qualitat, i per promoure les oportunitats d’aprenentatge permanent per a tothom. El text afirma que l’educació és un bé públic, un dret humà fonamental, i la base per garantir la realització d’aquests drets. I posa l’èmfasi en què les limitacions econòmiques o la discriminació no eviti que tothom pugui rebre una educació de qualitat al llarg de la seva vida.

En el cas de Barcelona, l’adhesió a la declaració ha estat signada per tots els grups municipals. És a dir, tots ells es comprometen a que les polítiques educatives estiguin adreçades a desenvolupar estratègies per fer realitat les propostes de la Declaració en tots els àmbits que  estiguin a l’abast de l’Ajuntament, en especial a l’Institut Municipal d’Educació (IMEB) i al consorci d’educació de Barcelona (CEB). L’assumpció també suposa el compromís per acompanyar el desplegament internacional de la Declaració defensant-la en xarxes i espais internacionals en els quals participa l’Ajuntament i difondre el contingut de la Declaració a la comunitat educativa de la ciutat.

Per tal d’executar el compromís de la declaració, el consistori adaptarà a la realitat de la ciutat el sistema d’indicadors educatius que estipula la declaració, el coordinarà amb els instruments que ja existeixen per al seguiment i avaluació del sistema educatiu de la ciutat, en especial el full de ruta de l’IMEB i el pla estratègic del consorci, i farà una revisió bianual del grau de compliment dels diferents indicadors de la ciutat, que ha de ser avalada pel Plenari de l’Ajuntament.

L’any 2015, la ciutat coreana d’Incheon va acollir l’any 2015 el Fòrum Mundial sobre l’Educació convocat per la UNESCO. La cimera seguia l’estela del moviment mundial en favor de l’educació per a tothom de les cimeres de Jomtien del 1990 i de Dakar de l’any 2000. La Declaració d’Incheon és el document, signat per 184 estats (entre ells l’estat espanyol), en què es sustenta el compromís de la comunitat educativa mundial per treballar per una educació inclusiva i equitativa de qualitat, i per promoure les oportunitats d’aprenentatge permanent per a tothom.

D’aquesta manera, Barcelona vol continuar mantenint el lideratge internacional que la ciutat ha exercit a l’hora d’articular propostes de futur en l’àmbit de les ciutats educadores i contribuint a enfortir les institucions internacionals que treballen en favor de l’educació. En aquest àmbit cal recordar el seu paper fonamental en la creació i lideratge de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores des de fa més de 25 anys, o el simposi internacional sobre el “dret col·lectiu a l’educació” que va tenir la eva primera edició el novembre de 2017, i que aquest 2018 repeteix i amplia continguts cap a finals d’any. I és que Barcelona ha mantingut al llarg de la història un ferm compromís amb el progrés de l’educació.

 





Paraules clau

educació/