L’Ajuntament de Barcelona finança amb l’impost turístic el projecte d’obertura d’un nou vial peatonal per travessar el recinte de Sant Pau : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona finança amb l’impost turístic el projecte d’obertura d’un nou vial peatonal per travessar el recinte de Sant Pau

27/07/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Consistori inverteix 300.000 euros al projecte d’obertura d’un nou vial peatonal que permetrà creuar interiorment el recinte de Sant Pau, entre els carrers de Cartagena i Sant Quintí, i que seran finançats amb l’Impost d’Estades en Establiments Turístics

Aquest nou espai es construirà en tres fases. El tram finançat amb l’impost es preveu finalitzar el 2020. Aquesta actuació millorarà la comunicació a peu entre els barris del Guinardó i el Baix Guinardó i podria dinamitzar comercialment aquesta zona del districte d’Horta-Guinardó, influïda per grans vies de mobilitat de vehicles i el mateix recinte de Sant Pau com a gran infraestructura

Es renovarà el paviment de la zona peatonal, s’incrementarà la vegetació i l’arbrat als laterals, i s’instal·larà nou enllumenat i nova senyalització

La resta del cost de l’obra d’aquest vial serà finançat per la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb un cost estimat superior a 1milió d’euros totals, i es preveu iniciar a principis de 2019

L’Ajuntament de Barcelona invertirà 300.000 euros provinents de l’ingrés per l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET) per finançar part de l’obra per obrir un nou vial per a vianants per travessar per l’interior del recinte de Sant Pau. La resta del cost de l’obra serà finançat per la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, fins al total de gairebé 1 milió d’euros. Es preveu que s’iniciï a principis de 2019.

El nou pas, que preveu executar la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau en tres fases, connectarà els carrers de Cartagena i Sant Quintí i pretén millorar la comunicació a peu entre els barris del Guinardó i del Baix Guinardó, i dinamitzar comercialment aquesta zona del districte, influïda per grans vies de mobilitat de vehicles com la Ronda del Mig o la barrera física i de pas que suposa el mateix recinte de Sant Pau com a gran infraestructura.

 

 

L’actuació a càrrec de l’Ajuntament de Barcelona consistirà en millorar el paviment de la zona peatonal propera al C/Sant Quintí, incrementar la vegetació i l’arbrat als laterals, i instal·lar nou enllumenat i nova senyalització. També s’instal·larà un sistema per al control i tancament d’accés, perquè aquest espai es tancarà en horari nocturn per garantir la seguretat i per fer-ho compatible amb els usos del recinte.

Per al regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom, aquesta és una actuació que “dona resposta, per una banda, a una demanda dels veïns del districte i dels comerciants de la zona, a la voluntat municipal de desconcentrar el turisme i alhora a l’objectiu del Govern municipal de facilitar el retorn de l’impost turístic a la ciutadania”.

Per la seva banda, el director de serveis generals de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Agustí Grau, ha destacat que aquesta actuació “forma part d’un projecte ambiciós, contemplat en el pla director urbanístic del recinte de Sant Pau”, i que obrirà aquest recinte encara més a la ciutat.

A més, la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau té previst adequar en el futur l’actual espai davant de l’edifici Universitari (UAB – EUI) del Campus de Sant Pau per tal de convertir-lo en un espai totalment peatonal, amb àmplies zones verdes i de descans i preparat per encabir un espai obert de restauració pública, millorant de manera important l’entorn natural dels dos barris. Es pretén aconseguir un espai exterior agradable, d’us per a tothom però especialment per als i les alumnes del Campus Universitari de Sant Pau, per als pacients de l’hospital i pel veïnat en general, que podrà gaudir d’un espai verd tant necessari en aquesta zona.

 

Una actuació contemplada al Pla Urbanístic de 2013

El recinte de Sant Pau conforma una gran illa d’aproximadament 13’5 hectàrees, la superfície equivalent a 9 illes de l’Eixample, i es troba ubicat entre els barris del Guinardó i el Baix Guinardó.

Tot i que actualment els serveis de salut de l’Hospital de Sant Pau i del Recinte Modernista són valorats molt positivament pel veïnat com a servei referent de salut i com un bé cultural i d’oci per la ciutat i per al propi territori; també es percep l’Hospital de Sant Pau com un barrera entre els barris del Guinardó i el Baix Guinardó, que tenen voluntat i necessitat de comunicar-se per accedir als serveis (tant de salut, com educatius, culturals i socials), que en la gran majoria de casos comparteixen.

En el vigent pla especial urbanístic, aprovat l’any 2013, ja es defineix un eix transversal que conforma un vial peatonal entre els carrers Cartagena i el carrer Sant Quintí, que permeti la comunicació de vianants entre els dos barris de l’entorn. Amb aquesta inversió a càrrec de l’Impost d’Estades en Establiments Turístics i emmarcada en l’Estratègia Territorial de Gestió Turística de l’Ajuntament de Barcelona, es vol contribuir a facilitar aquesta comunicació per garantir que el recinte de Sant Pau també tingui un ús per als ciutadans i ciutadanes, i donar resposta a una demanda històrica d’aquests dos barris del districte d’Horta-Guinardó.

Els veïns i veïnes de la zona i especialment entre els carrers de Cartagena i Sant Quintí, demanaven aquesta comunicació a través d’un espai verd, agradable i que convidi al seu ús per part de ciutadania i visitants que vulguin apreciar una nova imatge de l’entorn del recinte de Sant Pau i aproximar-se a la realitat dels barris propers.

 

Més espai per als vianants i dinamització comercial de la zona

Aquesta actuació suposarà un augment dels espais per a vianants en uns barris on les places i zones d’esbarjo per a la convivència dels veïns i veïnes són escassos.

L’obertura d’aquest vial suposarà també la possibilitat de revitalitzar comercialment la zona. Una anàlisi comercial recent sobre el barri del Guinardó realitzat al Districte d’Horta-Guinardó conclou que aquest barri té un important potencial econòmic i que ofereix oportunitats per desenvolupar nous sectors econòmics. Aquest estudi també fa referència a l’impacte de les darreres transformacions urbanes, que fan necessària la introducció de mesures correctores, i als efectes ocasionats per les grans vies de pas. Destaca que cal introduir nous paràmetres de funcionament que prioritzin els recorreguts còmodes per a vianants ja siguin residents o visitants i la mobilització de la vida ciutadana als carrers, i és en aquest sentit que les zones comercials del c. Cartagena i el c. Sant Quintí es veuran beneficiades amb aquesta actuació.





Paraules clau

urbanisme/