Més de 40 persones expertes en dades creen el primer índex de pobresa i precarietat femenina : Servei de Premsa

Més de 40 persones expertes en dades creen el primer índex de pobresa i precarietat femenina

27/10/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Experts en pobresa, periodistes i analistes de dades es donen cita aquest dissabte per construir una eina que mesuri aquestes variables sobre la situació de les dones

A partir de les conclusions de la trobada es generaran propostes i polítiques municipals per lluitar contra aquesta pobresa i precarietat

La manca de temps, la sobrecàrrega de treballs o l’estat de salut són variables que s’analitzaran amb perspectiva de gènere

L’Ajuntament de Barcelona i Iniciativa Barcelona Open Data han organitzat avui, dissabte, de 10 a 17 hores, al Disseny Hub Barcelona un Datatón, una convocatòria per tal de construir –entre persones expertes en pobresa i precarietat femenina, visualitzadores, analistes i periodistes de dades- el primer índex sobre pobresa i precarietat femenina. Més de 40 persones expertes analitzaran diferents variables que ajudin a mapejar quin nombre de dones es troben en situació d’exclusió, precarietat o pobresa a la ciutat.

Per la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, “Barcelona no és una ciutat lliure de pobresa, més d’un quart de la població es troba en risc o en situació d’exclusió. El 55% són dones i el 45% homes. Aquest índex, però, anirà més enllà els recursos materials disponibles. Analitzarà altres aspectes de la precarietat com és la manca de temps, la sobrecàrrega de treballs o l’estat de salut de les dones”. I afegeix que “disposar d’aquestes dades ens permetrà seguir afrontant reptes de ciutat i millorar l’enfocament de les polítiques públiques”.

En el marc de l’Estratègia contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha plantejat la creació d’aquest índex, pioner, que permetrà visibilitzar les desigualtats social de gènere en la vulnerabilitat social, possibilitant llençar llum a noves àrees que han de ser transformades des dels governs locals. A més, aquestes dades seran obertes, transparents i reutilitzables, i permetran transformar les dades obertes obtingudes en el Datatón d’avui en valor social i econòmic.

 

Un índex col·laboratiu

El Datatón consta de tres accions consecutives diferenciades: una expedició de dades, un grup de treball Delphi i l’elaboració final de l’índex.

L’expedició de dades tindrà lloc en el marc d’aquest esdeveniment innovador i col·laboratiu que permetrà identificar el problema, mesurar-lo i buscar dades per explicar històries i crear visualitzacions, que ajudin a entendre’l per tal de cercar solucions.

Com a resultat d’aquesta expedició de dades s’obtindran noves visions i relats basats basades en les dades sobre pobresa i precarietat femenina (inclosos visualitzacions i gràfics), que permetran la selecció i definició de problemes rellevants.

El paper de les dades és rellevant tant al principi, per entendre el problema i poder qualificar-ho i quantificar-ho, com al final, aportant solucions i estratègies basades en dades.

Un cop s’obtenen les dades, tindrà lloc el grup de treball amb mètode Delphi, que és una tècnica que es basa en un panell d’especialistes que treballen en xarxa. Així doncs, a partir de la documentació inicial sorgida de l’expedició de dades, es convocarà a persones expertes en la matèria i en gestió de la informació. Durant un mes a partir del Datatón, i fent aportacions a la xarxa, aquestes persones aniran ajustant les variables. Al final, el procés tindrà com a resultats l’ampliació de fonts de dades i una nova proposta de metodologia per elaborar l’índex final.

Els perfils que participen en aquest esdeveniment de dades i posterior concreció de l’índex seran les “coneixedores”, expertes en feminització de la pobresa, ja sigui per via acadèmica, o bé, perquè treballen a entitats socials que tracten sobre aquest fet i també dones que es troben en situació de precarietat en l’actualitat.

En segon lloc, les “dateres”, que són persones amb experiència en localització i tractaments de dades, processament i neteja de dades. I, per últim, “visualitzadores i periodistes de dades”, que han de tenir habilitats en comunicació i disseny visual d’informació.

 

Més informació: https://indexpobresadones.iniciativabarcelonaopendata.cat/





Paraules clau

dona/ Drets Socials/ innovació/ Open Data/ tecnologia/