“NISROB” és la proposta guanyadora per a la rehabilitació de l’antic Borsí : Servei de Premsa

“NISROB” és la proposta guanyadora per a la rehabilitació de l’antic Borsí

29/10/2018



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’equip d’arquitectes Martínez Lapeña – Torres Arquitectos, S.L.P. serà l’encarregat de redactar el projecte executiu per a la rehabilitació i adequació d’aquest emblemàtic edifici del barri Gòtic

La proposta prioritza la conservació de l’arquitectura original de l’edifici, tot fent-la compatible amb els equipaments que acollirà: una biblioteca i un espai veïnal, amb els seus espais compartits

El futur projecte farà visible la muralla romana que hi ha a l’edifici i conservarà i recuperarà els espais ornamentats més significatius

La proposta preveu guanyar espai al soterrani i la coberta s’habilitarà com una plaça per al veïnat que esdevindrà un guany de nou espai públic

La recuperació d’aquest edifici pel barri és una reivindicació veïnal històrica i és un dels projectes motor del Pla de Barris de Raval Sud i Gòtic Sud

“NISROB”, de l’equip d’arquitectes Martínez Lapeña – Torres Arquitectos, S.L.P, és la proposta guanyadora per a dur a terme el projecte i la direcció d’obres de la reforma i rehabilitació de l’edifici de l’antic Borsí, al barri Gòtic, per tal d’adequar-lo com a equipament d’usos veïnals i com a ampliació de la biblioteca Andreu Nin. A partir d’aquest moment, l’equip guanyador ha de desenvolupar la seva proposta i materialitzar-la en un projecte executiu que ha d’estar redactat a l’estiu del 2019. D’aquesta manera es podrien iniciar les obres a principis de l’any 2020.

Aquesta proposta compta amb el principal objectiu –d’acord amb el que establien les bases del concurs- de fer reviure l’arquitectura original de l’antic Borsí amb un ús d’equipament de proximitat i de caire veïnal que inclourà l’ampliació de la Biblioteca d’Andreu Nin i un equipament sociocultural de gestió comunitària liderat per la plataforma veïnal “El Borsí pel barri”. Tant la biblioteca com l’equipament veïnal comptaran amb uns espais propis i altres de compartits, fet que s’ha anat treballant de la mà del Pla de Barris durant més d’un any elaborant conjuntament el complex programa funcional de l’edifici.

 

 

 

 

La recuperació d’aquest edifici pel barri és una reivindicació històrica per part de les entitats veïnals del barri Gòtic. A més, aquest és un dels projectes motor del Pla de Barris de Raval Sud i Gòtic Sud que promou, entre d’altres accions, l’enfortiment de les xarxes i col•lectius veïnals amb equipaments de proximitat.

L’espai compta amb un total de 2.100 metres quadrats de superfície útil que es distribueixen en aproximadament 950 metres quadrats per a la biblioteca, uns 800 per a l’equipament veïnal i la resta que es destinaran a espais compartits.

Les prioritats de “NISROB” han estat, d’una banda, rescatar la visió de la muralla romana, que s’han descobert en aquest entorn, suprimint elements edificats per tal de permetre reconèixer les torres, actualment ocultes. De l’altra, la conservació i recuperació dels espais ornamentats més significatius per tal de fer-los reviure, ocupant-los amb programes flexibles i minimitzant les compartimentacions.

Els dos equipaments i els espais compartits es distribuiran les diferents plantes de l’edifici de la següent manera:

La planta baixa, comptarà amb usos compartits i administratius. Els dos equipaments tindran entrades independents, l’accés a la biblioteca es proposa des de la plaça de la Verònica i el de l’equipament veïnal per la porta del carrer d’Avinyó. Les portes s’obriran i quedaran replegades contra unes noves fusteries vidriades, generant dos porxos d’accés. L’escala principal serà d’accés a la biblioteca i es crearà una per a l’equipament veïnal i també hi haurà un ascensor per cada equipament. La recepció s’ubicarà al vestíbul, directament connectat amb la zona d’administració, l’auditori i la zona de suport.

La planta soterrani acollirà principalment espais d’audició, assaig i tallers musicals, vinculats als dos equipaments, usos que precisen d’uns requeriments tècnics molt específics poc adequats per als espais ornamentats. Amb l’excavació del soterrani es recuperarà la muralla romana en tota la longitud del traçat, fent-la visible no només des d’aquest nivell sinó també des d’altres espais de la planta baixa.

La planta entresòl tindrà usos administratius generals i espais tecnològics de l’equipament veïnal.

Les plantes primera i altell es destinen exclusivament a la biblioteca on la sala principal esdevé el cor i la resta de programes es disposen al voltant, relacionats a través de les grans portes corredisses existents. En aquesta sala s’integra un element lleuger de fusta que albergarà altres activitats de la biblioteca.

Les plantes segona i terrat corresponen a l’equipament veïnal amb espais polivalents, tallers i la cantina. Els dos nivells es connecten per un doble espai incorporant elements que garanteixin una bona il•luminació natural.

A més, la proposta preveu habilitar el terrat com una plaça per al veïnat que esdevindrà un guany de nou espai públic.

 

Restaurar un edifici amb un alt valor patrimonial

El Borsí és un edifici classicista de finals del segle XIX (datat de 1881-1883), obra de Tiberi Sabater i Carner, que consta de planta baixa i tres pisos. Està catalogat amb un nivell de protecció B: bé cultural d’interès local. L’edifici està situat a la plaça de la Verònica, 2, amb carrer d’Avinyó, 23, al barri del Gòtic.

La proposta considera les intervencions necessàries per a cada un dels espais ornamentals, d’acord amb el seu valor i grau de conservació. Es distingeixen els espais principals d’accés i recepció de la planta baixa i l’escala principal i la sala més representativa de l’edifici, de la planta primera. L’objectiu d’aquestes actuacions és recuperar l’esplendor de l’edifici restaurant les pintures, motllures, marbres, portes i altres elements originals.

 

Estructura, aïllament acústic i coberta amb energia solar fotovoltaica

Pel que fa a l’estructura, es proposa reforçar els forjats existents i recalçar de manera global l’edifici. Les noves cobertes de l’edifici seran d’estructura lleugera. A més, els arquitectes proposen quatre estratègies diferents per tal d’aconseguir el confort acústic. Així es donarà diferent tractament a les sales emissores de soroll per tal d’evitar molèsties als espais contigus, com són els bucs d’assaig o l’auditori. D’altra banda, també es faran absorbents acústics interiors per garantir el confort acústic dels espais, parant especial atenció a l’auditori i la sala principal. Es treballarà l’aïllament per evitar les molèsties als edificis veïns d’acord amb l’ordenança i es tindrà especial atenció al soroll màxim ambiental.

Finalment, es disposarà d’un camp fotovoltaic integrat a la coberta de l’edifici.

 

Un tros de la muralla romana aflora dins l’edifici de l’antic Borsí

L’edifici de l’antic Borsí ha posat al descobert un tram de la muralla romana original que envoltava Barcino. Es creia que l’edifici ocupa l’àmbit del fossat de la muralla i que part del propi edifici o es recolza sobre la base de la muralla i recull la seva traça. La possible existència de la muralla i de les seves torres s’indicava en aquest esquema

Així s’ha pogut constatar en les cales arqueològiques que s’han fet per tal de confirmar la sospita, atès que el traçat del carrer Avinyó, paral•lel al de la muralla, així ho feia preveure.

 

Activitats a la planta baixa abans de la seva inauguració

D’altra banda, més enllà del projecte d’arquitectura el propi edifici del Borsí obrirà les seves portes al barri de la mà de la Plataforma Veïnal i la Biblioteca que podran realitzar a la seva planta baixa activitats relacionades amb el propi projecte, com ara les assemblees, tallers, debats… D’aquesta manera, s’aconsegueix que el Borsí comenci a ser, fins i tot abans de la seva inauguració, una realitat pel barri.





Paraules clau

arquitectura/ Ciutat Vella/