Gerardo Pisarello destaca la necessitat d’innovar en matèria de política econòmica local : Servei de Premsa

Gerardo Pisarello destaca la necessitat d’innovar en matèria de política econòmica local

30/10/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Càtedra Barcelona – UPF de Política Econòmica Local dota amb un total de 99 mil euros cinc projectes de recerca en gestió local

A l’acte de presentació dels projectes guanyadors també hi han assistit Jaume Casals, Rector de la Universitat Pompeu Fabra; David Sancho, Director de la Càtedra Barcelona UPF de Política Econòmica Local, i Sara Berbel, Directora General de Barcelona Activa

La Sala Emprèn de Barcelona Activa ha acollit la presentació dels projectes de Recerca Guanyadors de la Convocatòria d’Ajuts que atorga la Càtedra Barcelona – UPF de Política Econòmica Local. Aquesta Càtedra és una iniciativa conjunta entre la Universitat Pompeu Fabra i l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa. La Càtedra Barcelona – UPF de Política Econòmica Local té com a objectiu principal el foment de la docència, la recerca i la difusió dels coneixements en l’àmbit de Política Econòmica Local i la seva transferència cap a les polítiques públiques. Pretén un enfoc innovador que contempli la nova economia de proximitat, les economies socials, les col.laboratives i els nous sectors estratègics fonamentals per a la ciutat com l’economia verda, la digital o la industrial, sempre amb clau de desenvolupament local.”

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que per trobar sortides a la dècada de desconcert que portem, i que ha portat a  fenòmens com l’auge de Bolsonaro al Brasil,  “les ciutats no podem deixar de dir la nostra”. Segons ha destacat Pisarello, “aquesta Càtedra i els seus ajuts  son una iniciativa absolutament innovadora, tan necessària com l’aire que respirem, perquè permet enriquir les polítiques públiques amb una reflexió i investigació aplicada sobre elles”.

En aquest sentit, ha saludat “la idea de fer de Barcelona Activa no només una de les empreses que més serveis dona de l’Ajuntament , sinó que també sigui “un think tank que ajudi a millorar els serveis que s’ofereixen a la ciutadania”.

Aquest primer any, la Càtedra Barcelona – UPF de Política Econòmica Local ha destinat un total de 99.000 euros a ajuts a la recerca, amb un import de 27.000 euros per a tres grups de recerca i un import de 9.000 euros pera dos investigadors a títol individual.

Entre els projectes seleccionats en aquesta primera edició n’hi ha de relacionats amb la co-producció al desenvolupament territorial, la reforma del serveis públics locals, la mesura de la precarietat laboral, les plataformes digitals de mobilitat a l’Àrea de Barcelona o noves polítiques d’atenció domiciliària. (Adjuntem resum dels projectes seleccionats)

 

Creació del Llibre Verd de les Polítiques Econòmiques Locals

Paral·lelament, la Càtedra Barcelona – UPF de Política Econòmica Local ha obert un nou procés de selecció competitiu per escollir un únic equip de recerca de les universitats del sistema universitari públic per definir el Llibre Verd de les Polítiques Econòmiques Locals.

 

 

RESUM DELS PROJECTES SELECCIONATS

 

Reforma del serveis públics locals al municipi de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Germà Bel, Grup de Recerca en Governs i Mercats (OAP-UB)

L’objectiu d’aquesta investigació és l’anàlisi i disseny de reformes en la producció dels serveis de residus sòlids a la ciutat de Barcelona, i del transport en autobús a l’AMB. Amb aquest objectiu, es revisaran les avaluacions existents i s’avaluaran les darreres etapes de funcionament d’aquests serveis. A partir d’aquí s’analitzaran les condicions que permetrien posar en marxa noves iniciatives de reforma, que es centren en la instauració o intensificació de la gestió mixta. Això implicaria la remunicipalització parcial del servei de residus sòlids i neteja viària al municipi de Barcelona.

 

Mètodes Innovadors per a la Mesura de la Precarietat Laboral. Prova pilot aplicada a l’avaluació de les noves clàusules socials respecte del personal contractat impulsades per l’Ajuntament de Barcelona

Joan Benach de Rovira, Grup de Recerca en Desigualtats en Salut – Employment Conditions Network GREDS-EMCONET (UPF),

La proposta que planteja aquest grup de recerca amb una llarga trajectòria en l’estudi de les condicions d’ocupació i la precarietat laboral és l’adaptació de la Employment Precariousness Scale (EPRES), instrument creat i àmpliament desenvolupat pel GREDS i els seus col·laboradors, al format Web App. Aquesta eina permetria la recollida d’informació de forma sistemàtica i proporcionaria com a resultat un índex de precarietat laboral capaç de diagnosticar l’extensió i formes de la precarietat laboral.

 

Coproducción pro-común y desarrollo territorial en el Área Metropolitana de Barcelona

Marc Parés, Research Group on Urban Governance, Commons, Internet and Social Innovation (URGOCIS) del IGOP-UAB

Aquest projecte proposa, a partir de la visió multisectorial i de conjunt que ofereixen les bases de dades actuals, identificar iniciatives de coproducció comuna i analitzar la capacitat de generar impacte territorial i relacions amb les institucions.

 





Paraules clau

economia/ política/