La intervenció en homes contra la violència masclista és un èxit a Barcelona : Servei de Premsa

La intervenció en homes contra la violència masclista és un èxit a Barcelona

07/11/2018



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La intervenció en homes és efectiva per reduir la violència psicològica, física, de control sobre les dones i per reduir el sexisme

Els resultats actuals mostren que cada vegada el rebuig a la violència masclista és més gran i que els homes la identifiquen més

La violència física, la més identificada. I la psicològica, la que menys

Els més joves són els que menys identifiquen la violència lligada a les noves tecnologies

El servei del SAH ha incrementat les hores de professionals en més d’un 90% durant aquest mandat

Avui s’han presentat les dades de percepció de la violència masclista a Barcelona, dades que s’extreuen de l’Enquesta de Violència Masclista a Catalunya (2016).

La mostra de Barcelona s’ha obtingut a partir de 4.674 entrevistes (4075 dones i 599 homes) i, dels resultats, se’n destaca que durant el 2016 el 13,8% de les barcelonines ha patit alguna agressió masclista (excloent comentaris, gestos sexuals o exhibicionisme), mentre que un 2,3% ha patit fets molt greus.

De l’enquesta també se’n destaca que la violència física és la que s’identifica més fàcilment, mentre que la psicològica és la que menys; que els homes tenen més dificultats que les dones per identificar què és violència masclista, sobretot en expressions de control vers la dona, i que encara hi ha un 7% d’homes, però també un 5% de dones, que no identifiquen que és violència sexual.

Entre la població més jove, un 20% dels homes entre 16 i 29 anys no consideren violència masclista enviar missatges al mòbil contínuament per controlar i saber què fa en cada moment la seva parella. En canvi, la xifra és redueix a un 11,4% entre les dones de la mateixa franja d’edat.

 

Augmenta el rebuig vers les violències masclistes

Des de l’any 2010 no es presentaven dades de l’Enquesta de Violència Masclista a Catalunya. Fent la comparativa, a partir de les presentades avui, es pot comprovar com cada vegada hi ha una detecció més alta del què és violència masclista. Per exemple, l’any 2010 un 41% de d’homes considerava que Controlar on, amb qui i què fa a cada moment era violència. Ara ho consideren un 63%. A la pregunta No deixar que parli amb altres homes, l’any 2010 era considerat violència per un 48% d’homes mentre que ara, amb dades del 2016, ho considera el 70% dels homes entrevistats. Al fet de Donar-li una bufetada, l’any 2010 el 69% dels homes consideraven que era violència, mentre que ara ho consideren un 85%. A la mateixa pregunta, les dones ho consideraven violència l’any 2010 un 85% i al 2016, un 91%.

Malgrat això, encara hi ha xifres preocupants. Per exemple, a la pregunta sobre Controlar o no deixar decidir sobre els diners propis o de la llar un 40% d’homes considerava que era violència l’any 2010 i, al 2016, ho han considerat un 57%. I, a la mateixa pregunta, el 65% de les dones ho consideraven violència l’any 2010 i, al 2016, la xifra ha augmentat fins el 72%.

Les dones són les que més identifiquen les causes que poden propiciar la violència. Per exemple, el masclisme o els rols de gènere. Els homes identifiquen el masclisme amb un 56% i els rols de gènere en un 23%. Els homes joves, en canvi, sí que identifiquen més les causes.

Per a la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, “les dones estem fent molts passos per canviar aquesta situació, però cal que siguin els propis homes els que també se sumin i actuïn, ja que tenen un paper clau i radical per millorar la societat i fer-la més justa i equitativa”.

Durant el mandat la Regidoria ha multiplicat els esforços. Per exemple, s’han habilitat estands antimasclistes a les principals festes de la ciutat arribant a més de 30.000 joves, s’ha signat el protocol d’oci nocturn ‘No Callem’, s’ha generalitzat el programa Xarxa d’escoles per la igualtat i s’han endegat diverses campanyes de comunicació de ciutat amb la voluntat de fer una crida unànime cap al ‘No és no i només sí és sí”.

 

Detecció i prevenció, punt de partida

A banda de la percepció sobre la violència masclista a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona també ha volgut analitzar l’eficàcia del servei d’Atenció als Homes (SAH), un servei municipal adreçat a homes que exerceixen la violència masclista a les seves parelles o ex-parelles.

D’aquest estudi es conclou que la intervenció psicosocial duta a terme pel SAH a homes agressors ha estat eficaç per reduir la violència psicològica, la física, la de control, la d’intimidació i per reduir certes creences sexistes. Així doncs, els homes que han seguit i finalitzat el programa del SAH tenen una percepció elevada del seu propi canvi personal i les dades demostren que s’ha reduït la violència masclista.

Per aquest motiu, la Regidoria de Feminismes i LGTBI ha incrementat un 91,5% les hores de professionals del SAH (Servei d’Atenció als Homes) durant el passat des de l’inici del mandat, per tal de fer encara més efectiva aquest tasca.

Al SAH acudeixen homes que, voluntàriament, volen canviar i millorar la seva relació personal amb les dones i va dirigit a homes majors de 21 anys que exerceixen, o hagin exercit violència masclista, en qualsevol dels seus àmbits. El SAH acostuma a fer una intervenció que dura temps i, a partir del primer any, es veu com la violència sexual també es redueix.

Durant aquests set anys (des de 2010 no es feien públiques dades del servei) els homes que han passat pel SAH tenen una mitjana de 40 anys, predominant els que tenen entre 26 i 45 anys (60,7%) i els que es troben entre 45 i 55 anys (19,1%). D’aquests, el 57,7% tenen nacionalitat espanyola respecte al 42,3% que són estrangers. I el 48% estan casats o en parella, entre que el 23,7% són solters. A més, dels homes que han estat atesos al SAH des del 2010 el 60,7% treballen, respecte del 31,6% que es troben en situació d’atur i la gran majoria tenen estudis secundaris.

A banda hi ha el servei del SAH Jove, al que poden acudir nois joves entre 12 i 21 anys.

Tant les dades de l’Enquesta de la violència masclista com l’Avaluació de l’eficàcia del Servei d’Atenció als Homes de Barcelona (SAH) s’han donat a conèixer en el marc de la jornada ‘Masculinitats i canvi social’, organitzada per la regidoria de Feminismes i LGTBI.

 

Descarregar document relacionat





Paraules clau

dona/