Laura Pérez viatja a Palestina per fer seguiment dels projectes de cooperació finançats per l’ajuntament : Servei de Premsa

Laura Pérez viatja a Palestina per fer seguiment dels projectes de cooperació finançats per l’ajuntament

02/12/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El consistori, a través de la direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional, ha finançat projectes de cooperació a la zona per un valor de fins a 1,3 milions d’euros des de 2015

La regidora aprofitarà la visita a Betlem per signar un acord de col·laboració mútua entre ciutats

La regidora de Relacions Internacionals, Laura Pérez, ha iniciat un viatge institucional de cinc dies a les ciutats de Jerusalem, Nablus, Beita, Betlem i Gaza amb l’objectiu de conèixer de prop  la cooperació de Barcelona en marxa tant a Cisjordània com a a la Franja de Gaza. Aquesta cooperació inclou tant els nou projectes vius impulsats per l’agència de Nacions Unides per als refugiats palestins UNRWA, com amb les organitzacions amb seu a Barcelona Hèlia Dones, Suds, Acció contra la Fam, Metges del Ḿón, ACP, Creu Roja, o Novact, que varen proposar projectes identificats amb les seves contraparts palestines a les convocatòries de subvenció i que van ser aprovades per la direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona. D’altra banda també inclou la cooperació tècnica bilateral ciutat a ciutat entre Ajuntaments en què des de Barcelona s’acompanya el desenvolupament institucional amb especialistes del propi consistori i/o amb altres actors de sengles ciutats.

«Les ciutats palestines són prioritat de la cooperació de Barcelona des dels seus inicis. Aquesta cooperació ha anat passant per alts i baixos, i enguany és prioritat política del Consistori atesa la situació d’ofegament que està patint la població palestina, especialment la que encara aguanta al seu territori» ha subratllat Pérez.

En aquesta línia Pérez aprofitarà la seva estada a Betlem per formalitzar, juntament amb l’alcalde de la ciutat, Anton Salman, un acord de col·laboració mútua amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament institucional, la modernització de l’administració i la millora de la gestió dels serveis bàsics, i alhora aprofundir en el desenvolupament tecnològic que ajudi a incrementar el benestar dels ciutadans.

Durant els cinc dies de viatge, la regidora –acompanyada pel director i el referent tècnic de la Direcció de Justícia Global i Cooperació, David Llistar i Jordi Cortés respectivament— visitaran els projectes «vius» de cooperació finançats per l’ajuntament, enfocats principalment a accions com la millora de la gestió de l’aigua a Gaza; la millora de la gestió del clavegueram a Betlem; suport en programes de salut mental a través de les escoles d’UNRWA (l’agència de Nacions Unides dedicada a atendre els refugiats a Palestina) a la Franja de Gaza i en el suport a la infància i dones a Nablus, o la cooperació a Gaza i Cisjordània.

Entre 2015 i 2018, el consistori ha dedicat 1,3 milions d’euros a la cooperació i ajut humanitari per a la població palestina. En aquests moments, hi ha 9 projectes en marxa a Palestina amb finançament barceloní.

Durant aquesta s’identificaran noves línies de cooperació, amb la Ciutat de Gaza, Nablús  en el marc dels acords vigents, i amb Betlem en el marc del nou acord.

 

Relacions històriques amb les ciutats palestines

Barcelona manté relacions d’intercanvi i cooperació amb les ciutats palestines des de 2001. Aquell any es va crear a Barcelona la Xarxa EuroGaza, un espai de trobada d’iniciatives i experiències entre ciutats europees que estaven treballant a Gaza. Fruit d’aquest treball conjunt va sorgir la iniciativa d’impulsar la urbanització del barri de East Al-Nasser, un barri de Gaza poblat per refugiats amb una taxa molt alta d’atur i  condicions de vida molt precàries.

El projecte va incloure la pavimentació del barri, mobiliari urbà, clavegueram, estructures i obra civil, il·luminació pública, jardineria, senyalització viària, xarxa elèctrica i d’aigua sanitària i xarxa de telecomunicacions.





Paraules clau

cooperació/