Uns 400 alumnes d’ESO de Barcelona creen un joc per a mòbil per lluitar contra la islamofòbia i el racisme a les xarxes socials : Servei de Premsa

Uns 400 alumnes d’ESO de Barcelona creen un joc per a mòbil per lluitar contra la islamofòbia i el racisme a les xarxes socials

12/12/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Alumnes entre 13 i 15 anys de set centres educatius de Barcelona han desenvolupat el projecte MIST: Missió Internet Sense Trolls durant el 2017 i el 2018.

L’objectiu és la lluita contra els discurs d’odi i la discriminació a les xarxes en diferents eixos temàtics: la islamofòbia, el racisme, la xenofòbia, l’antisemitisme, la LGTBIfòbia i l’antigitanisme, entre altres.

El projecte s’emmarca en el desenvolupament de la mesura de Govern “Barcelona Ciutat de Drets” i busca dotar d’eines el jovent per desenvolupar un pensament crític en un dels seus entorns habituals de relació, les xarxes socials.

 

 

Uns 400 alumnes de set centres escolars de secundària de Barcelona han desenvolupat un joc per a mòbil per lluitar contra el discurs d’odi i la discriminació a les xarxes socials. El projecte MIST, Missió Internet Sense Trolls, que ja està online per poder-hi jugar a través de dispositius mòbils, ha permès un treball amb els alumnes per dotar-los de les eines necessàries per fer front a la discriminació a la xarxa des de diferents eixos: islamofòbia, racisme, xenofòbia, antisemitisme, LGTBIfòbia o antigitanisme entre altres.

El projecte MIST s’emmarca dins el programa Escoles per la Igualtat i la Diversitat que impulsa l’Ajuntament de Barcelona i coordina el Consorci d’Educació de Barcelona. També en el compliment de la mesura de Govern “Barcelona Ciutat de Drets”, que fixa com a una de les prioritats la lluita contra tot tipus de discriminació cultural, religiosa, racial, funcional, sexual, de gènere, d’identitat o d’orientació sexual.

 

 

El desenvolupament del joc per a dispositius mòbils ha agrupat d’una banda l’aprenentatge dels processos creatius i tecnològics, i de l’altra el vessant de com lluitar contra els missatges que es poden emmarcar en la vida quotidiana del jovent i que poden generar odi a les xarxes socials.

El projecte va començar a caminar el setembre de 2017 amb la conceptualització del joc i les dinàmiques que s’havien de portar a les escoles i instituts per poder desenvolupar-lo de forma col·lectiva. També es van posar a punt els materials necessaris per portar a les aules. A partir de febrer de 2018 van començar les sessions formatives i l’elaboració del contingut generat per l’alumnat. El mes de juny va quedar enllestida la versió beta del joc perquè tots i totes les participants en l’elaboració poguessin fer-ne la fase de testeig i introduir els canvis i millores necessaris. Posteriorment, al mes d’octubre, es va presentar el joc MIST al Dia de la Diversitat de Barcelona 2018 davant de més de 1.600 alumnes i amb una participació directa de 369 joves i adolescents.

 

 

El projecte MIST ha comptat amb la participació de set centres escolars de la ciutat de Barcelona amb 15 grups de treball. En total l’han elaborat un total de 373 alumnes d’entre 13 i 15 anys. S’han impartit 120 hores de formació i desenvolupament del joc de forma presencial i s’han generat més de 400 elements creatius per elaborar el joc. L’objectiu educatiu, tant per a joves i adolescents com per a personal docent, ha estat obtenir els recursos necessaris per lluitar contra la generació de missatges i discursos d’odi, les formes d’identificar-los i contrarestar-los. El joc MIST es pot descarregar a les principals plataformes d’aplicacions per a mòbil.

Avui 12 de desembre se celebra el Dia internacional contra la islamofòbia. Els actes commemoratius es faran a partir de les 17 hores al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Els actes es poden consultar en aquest enllaç.





Paraules clau

educació/ Interculturalitat/ islamofòbia/