Barcelona Activa impulsa l’ocupació juvenil amb 368 noves places en quatre programes d’inserció laboral l’any 2019 : Servei de Premsa

Barcelona Activa impulsa l’ocupació juvenil amb 368 noves places en quatre programes d’inserció laboral l’any 2019

18/12/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquests programes s’adrecen als joves que més ho necessiten ja que l’atur juvenil triplica al de la població general

Són programes que s’han aprovat aquest mes de desembre pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) mitjançant una subvenció de prop de 1,6M€

Els quatre nous programes són, per a un nivell d’estudis mig-baix: Joves DAO (Garantia d’Èxit BCN), Professionals del comerç alimentari; i per estudis alts: Acceleradora laboral i Joves IT Academy

Fins ara, programes similars han tingut uns ratis d’inserció superiors al 65%

Al llarg del 2019, 368 joves obtindran una nova oportunitat d’inserir-se al mercat laboral a través dels anomenats ‘Projectes Singulars’ de Barcelona Activa, que es desplegaran durant tot l’any vinent, aprovats aquest mes de desembre pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) mitjançant una subvenció pública de prop de 1,6M€.

Gràcies a aquesta nova convocatòria, s’obren quatre programes per acompanyar a joves d’entre 16 i 29 anys, un dels col·lectius amb més dificultats a l’hora de trobar feina. Barcelona té una taxa d’atur juvenil de prop del 27%, dada que triplica a la de la població general.

En programes similars anteriors, també realitzats gràcies al treball conjunt amb el SOC i Barcelona Activa, els ratis d’inserció han estat superiors al 65%, amb el que s’aconsegueix millorar la qualitat de vida de les ciutadans i ciutadanes de la ciutat a través del foment de l’ocupació, un dels objectius de l’agència de desenvolupament econòmic i local de l’Ajuntament de Barcelona.

D’una banda, 180 joves accediran al programa “Garantia d’Èxit BCN. Joves DAO (Joves que Descobreixen, Aprenen i s’Ocupen)”. Un nom que precisament vol allunyar-se de definicions limitadores i estigmatitzades com les de joves NINIS. En aquest cas, itineraris personalitzats i integrals d’acompanyament per definir un projecte professional. Podran cursar una formació professionalitzadora i es promourà la inserció laboral o el retorn al sistema educatiu. Les possibles formacions són en el sector industrial, del comerç, hostaleria, o construcció, entre d’altres.

A més a més, com a novetat, aquest programa es fa amb una agrupació d’entitats entre diversos agents clau com a suma d’esforços per preveure una major garantia d’èxit. Per la qual cosa, es compta amb l’expertesa de la Fundació Gentis, Impulsem i Insercoop, totes elles arrelades en el territori i amb estret coneixement i vinculació de les necessitats i motivacions dels i les joves. I també amb entitats formatives en representació de gremis i sectors econòmics com la Fundació Laboral de la Construcció, l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona o l’Escola Gremial d’Instal·ladors d’Electricitat i Fontaneria de Barcelona.

Mentre que el programa ’”Oportunitats als Mercats i el Comerç de Proximitat” acollirà 51 joves: En aquest cas, els joves faran itineraris en tres perfils professionals del sector del comerç alimentari de venda i tractament de productes, per promoure el relleu generacional als mercats municipals. Aquest projecte es fa amb col·laboració de Mercabarna i l’Institut del Mercats Municipals (IMM).

En el cas dels que tenen estudis superior, hi trobem, per un costat, el programa “Acceleradora laboral” per acompanyar a 120 joves amb un objectiu professional vinculat a un dels sectors estratègics de la ciutat, en un procés de recerca de feina intensiu i col·laboratiu, amb accions formatives de curta durada especialitzades i d’alt valor afegit. Les possibles formacions en aquest àmbit són de SAP Logística, mobilitat elèctrica, anàlisi de dades, promotors/res en inserció laboral, pilotatge de drones, entre d’altres. Participen en l’impuls d’aquest programa, igualment, el Mobile World Capital, l’Institut Municipal d’Informàtica, l’ICUB, els Punts infoJove, el Clúster d’Automoció de Catalunya i les entitats catalanes d’acció social.

I també per a joves amb estudis de nivell superior, el programa Joves IT Academy capacitarà 17 persones en desenvolupament web a través de la metodologia learning by doing. Es comptarà tant amb l’ajut de la mentoria en el sector TIC com en un acompanyament en el procés de recerca de feina. Les possibles formacions principals són de Back End o Front End Developer. En aquest cas, hi participen també el Mobile World Capital i BCN Digital.

Tots quatre programes incentiven l’empoderament de les persones i el reequilibri entre territoris per assolir un model just de desenvolupament econòmic, així com de creació, manteniment i repartiment de l’ocupació.





Paraules clau

joves/ ocupació/