Barcelona millorarà la seguretat del dic de recer del Port Olímpic : Servei de Premsa

Barcelona millorarà la seguretat del dic de recer del Port Olímpic

18/12/2018



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament aprova un projecte per solucionar els problemes d’ultrapassament d’aigua que pateix el dic i que comptarà amb una inversió de 10,63 milions d’euros

La previsió és començar les obres la primera meitat de 2019 i executar-les durant dos anys, i s’actuarà tant al dic de recer com als dics submergits per reforçar-los i garantir-ne l’estabilitat

La intervenció forma part de les actuacions previstes en el pla estratègic del Port Olímpic que ha dissenyat el Govern municipal per transformar l’àmbit en un autèntic espai ciutadà dedicat al mar que aposti pels usos nàutics i la divulgació del mar

Barcelona millorarà el dic de recer del Port Olímpic per augmentar la seguretat i garantir la seva funcionalitat com a infraestructura marítima. Per fer-ho, la Comissió de Govern ha aprovat inicialment un projecte per solucionar els problemes d’ultrapassament d’aigua que pateix el dic des de la seva posada en marxa. L’actuació compta amb un pressupost de 10,63 milions d’euros, i està previst que les obres comencin la primera meitat de 2019 i s’executin al llarg de dos anys, aprofitant les èpoques amb bones condicions de la mar –normalment, d’abril a setembre–.

Els temporals de llevant que ha sofert el port en els últims anys han provocat canvis en els dics submergits. El projecte defineix els treballs necessaris per construir la solució que permeti resoldre les disfuncions actuals.

 


Ultrapassament del dic de recer durant un temporal de llevant.
Es realitzarà una solució conjunta d’actuació tant al dic de recer com als dics submergits. Arran dels canvis batimètrics observats en els dics submergits durant aquests darrers anys, s’ha detectat la necessitat d’actuar en els talussos dels dics. Prenent com a referència solucions ja assajades al 2009, es planteja millorar la secció dels dics submergits per assegurar la seva estabilitat en la part externa, on s’han produït pèrdues de material.

L’actuació sobre el dic de recer consistirà a construir una peça de reforç tipus botaones mitjançant formigó amat. Es preveu que tingui la base en la petjada del primer graó i que la seva cota superior coincideixi amb la cota de coronació del dic de recer actual. Quant als dics submergits, es preveu fer-los recréixer amb un nou dic revestit amb blocs de formigó de 40 tones, i l’ample de coronació del dic es manté en 20 metres.

La intervenció tindrà uns impactes visuals i estètics baixos, i el fet d’utilitzar dics flexibles suposarà millores pel que fa a manteniment i possibles reparacions posteriors.

 


Solució proposada per solucionar el problema d’ultrapassament.
Una actuació prevista en el pla estratègic del port

La millora del dic de recer és una de les actuacions previstes en el Pla Director Estratègic del Port Olímpic que el Govern municipal ha elaborat en el marc del procés que l’ha dut a assumir les competències per a la gestió directa de l’àmbit.

Al febrer d’aquest any, el Govern municipal va presentar públicament el document, que dibuixa el full de ruta per transformar l’àmbit en un autèntic espai ciutadà dedicat al mar que en recuperi l’ús veïnal i s’integri a la ciutat. Tot plegat, amb una aposta clara pels usos nàutics i la divulgació del mar.

El pla s’ha debatut i consensuat àmpliament durant mesos amb els actors del port, i preveu transformar el port per habilitar-hi més de 48.000 m2 d’espai d’ús públic, més del doble que ara. Algunes de les millores destacades són la pacificació de l’espigó de Marina, l’eliminació de les rampes d’accés rodat i una nova rambla al moll de Gregal.

A més, es deixarà enrere el model d’usos actual basat en l’oci nocturn i el turisme per potenciar la nàutica, l’esport i la divulgació. Per fer-ho, es crearà un Centre Municipal d’Esports Nàutics i un Centre de Divulgació de Coneixement del Mar nous, i s’ampliarà el Centre de Vela

També es faran millores en la infraestructura portuària, com les del dic de recer i d’altres millores mediambientals en la recollida de residus.

La inversió pública per tirar endavant tot el projecte serà de 39 milions d’euros, que s’autofinançaran amb la gestió d’ingressos de la comercialització de locals i amarraments. Actualment, l’Ajuntament ja està elaborant alguns dels projectes constructius, i la previsió és tenir-los tots llestos durant el 2019 per poder començar les obres a finals del mateix any i completar la transformació global al 2022.

El dossier complet de la transformació del port Olímpic es pot consultar aquí:
https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2018/02/180602-DOSSIER-Nou-model-Port-Ol%C3%ADmpic.pdf

 

 





Paraules clau

prevenció/ seguretat/